Obiecte din istoria Armatei, expuse la Muzeul Unirii din Iași
Publicul poate admira obiecte care au o însemnătate deosebită pentru Moldova.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 16 Iunie 2024, 10:17 • Actualizat: 16 Iunie 2024, 10:25
Muzeul Unirii din Iași găzduiește, în această perioadă, expoziția itinerantă „Muzeul Militar Național. 100 de ani. 100 de obiecte”.
Publicul poate admira obiecte care au o însemnătate deosebită pentru Moldova, relatează Radio România Iași.
Proiectul celebrează împlinirea unui secol de la semnarea de către Regele Ferdinand I a decretului de înființare a Muzeului Militar Național.
Directorul instituției a vorbit despre parteneriatul dintre instituția pe care o reprezintă și Complexul Muzeal Național „Moldova”.
"O colaborare care a plecat de foarte mult timp în urmă. Relația noastră cu colegii noștri de la Complexul Muzeal Iași și Muzeul Unirii, bineînțeles, este una de foarte lungă durată, deci cumva a venit normal și firesc", a spus colonel Radu Riti.
"Sunt piese care se află în prima expoziție, nu au mai fost niciodată prezentate publicului larg, deci nu doar la Iași, cât și publicului din țară. Sunt piese care au legătură cu Iașul, pentru că vorbim aici de uniforma de mareșal a Regelui Ferdinand, a Reginei Maria, precum și șeile celor doi regi pe care le-au purtat în cadrul ceremoniilor încoronării de la Alba Iulia. Totodată, avem foarte multe elemente care amintesc de domnia principelui Alexandru Ioan Cuza, dar și documente originale, precum un uric de pe vremea lui Ștefan cel Mare. Așa cum am divulgat, la fel, în premieră, anul viitor vom fi alături de colegii noștri de la Complexul Muzeal la sărbătorirea centenarului și vom recidiva cu cel puțin alte două proiecte expoziționale", i-a spus directorul jurnalistei Ioana Soreanu, prezentă la vernisaj.
Pentru Iași, expoziția are și o dimensiune sentimentală, pentru că multe dintre obiectele expuse provin de la Iași și, de fapt, pentru o vreme acestea s-au întors acasă. Unele dintre ele au aprținut chiar Reginei Maria și Regelui Ferdinand, care au locuit în clădirea care astăzi adăpostește Muzeul Unirii, de pe Strada Lăpușneanu.
"Curiozitatea și dorința de a face lucruri cât mai interesante și la un nivel cât mai sus. Această expoziție este, cred eu, o expoziție-spectacol pentru că reunește piese de excepție. Este vorba despre piese care, într-un fel, se întorc prin oamenii care le-au folosit, le-au purtat, și-au pus amprenta asupra lor, în locurile în care au fost. Și nu întâmplător este în expoziție costumul Reginei Maria, a Regelui Ferdinand. Se știe că în anii din Primul Război Mondial, 1917-1918, acești oameni au locuit, au trăit aici, și-au consumat emoțiile și, într-un fel, aceste obiecte au venit în locul în care oamenii aceștia au lucrat efectiv, la Muzeul Unirii, care au fost Cartierul General al Armatei începând cu februarie 1917. În notele sale zilnice, Regina Maria povestește cum l-a vizitat pe Nando în casa lui, care era Muzeul Unirii și că își amintește casa care era… a fost pe vremuri casa și a lui Cuza. Își amintește spațiile, așa cum erau ele atunci, cu mobile amestecate și totuși o casă foarte primitoare și frumoasă", a mărturisit muzeografa Brîndușa Munteanu.
Citește și: A început a 23-a ediție a Festivalului Internaţional de Film Transilvania