400.000 de elevi lipsesc de la școală din cauza sărăciei
În mediul rural, 27,5% dintre copii abandonează școala.
Articol de Diana Oprea, Publicat: 10 Septembrie 2024, 15:36 • Actualizat: 10 Septembrie 2024, 15:36
Un studiu efectuat de Organizația Salvați Copiii concluzionează că statutul socio-economic al familiei impactează puternic performanța copiilor la școală. Potrivit acestuia, în marile oraşe 3% dintre copii abandonează şcoala, în oraşele mici procentul urcă la 14%, iar la sate se ajunge la uriaşa rată de 27,5%.
Educația copiilor din mediul rural, afectată de sărăcie
„Sistemul nu reușește să cuprindă toți copiii de vârstă școlară și ăsta e lucrul cel mai tragic, pentru că aproximativ 16% dintre copiii de vârsta gimnaziului, adică până în clasa a VIII-a și peste un sfert dintre cei de vârsta liceului, nu sunt în sistem în acest moment.
Dacă luăm în considerare că populația școlară a României este de aproximativ 2,5 milioane, de fapt vorbim de vreo 400.000 de copii care nu se duc astăzi la școală. Dacă nu reușește să termine liceul este foarte greu să cred că un tânăr va găsi un loc de muncă stabil astfel încât el să-și construiască un plan de viață.
Copiii din medii dezavantajate au șanse mult mai mici de a reuși în educație și în felul ăsta se perpetuează ciclul sărăciei și a marginalizării. Iar datele Organizației pentru Dezvoltare Economică arăta că România în 2022 era pe ultimul loc în clasamentul echității în educație”, declară George Roman de la Organizația Salvați Copiii pentru Radio România Cluj.
Citește și: 35 de școli și grădinițe din județul Arad, fără autorizație sanitară