Adrian Cioroianu: Iranul nu este interesat de un armistițiu între palestinieni și Israel
„Iranul este interesat să îi atragă şi pe americani, pentru că implicarea americanilor atrage ura altor arabi, altor state arabe ş.a.m.d.”, a declarat Adrian Cioroianu.
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 06 August 2024, 10:47 • Actualizat: 06 August 2024, 10:46
Situația în Orientul Mijlociu rămâne tensionată și se fac eforturi diplomatice pentru evitarea unui atac al Iranului și milițiilor asociate acestuia, asupra Israelului. Comunitatea internațională a cerut, în ultimele zile, detensionarea situației din zonă, în timp ce G7 a solicitat părților implicate să evite declanșarea unui conflict violent.
Fostul ministru de Externe, profesorul universitar Adrian Cioroianu, a vorbit luni la Apel Matinal de la Radio România Actualități despre cât de mare este pericolul unui conflict de aploare în Orientul Mijlociu și dacă mai pot fi oprite atacurile și represaliile din zonă.
„Rămâne mare şi ne dorim ca şi ziua să rămână bună în continuare. Pentru că tot ce se întâmplă în această zonă a Orientului Mijlociu şi se întâmplă de decenii, dar din ce în ce mai mult în epoca noastră, conectată şi în care suntem mai mult sau mai puţin interdependenţi cu toţii, ce se întâmplă acolo ne afectează.
Ne afectează nivelul de viaţă. Ne afectează preţul petrolului. Iar situaţia e cu atât mai complicată acolo cu cât, iată, constatăm bunăoară că avem, pe de o parte, nişte actori statali, state în toată regula, cum ar fi Iranul, cum ar fi Israelul, cum ar fi restul statelor arabe, dar avem şi actori nestatali, dintre care pe unii noi îi numim grupuri teroriste, vezi Hamas-ul din Fâşia Gaza, pe care alţii îi văd a fi luptătorii pentru libertate şi îi văd a fi martiri. Iranul despre aceşti Hamas spun că sunt martiri; noi îi numim grup terorist.
Vă daţi seama că e o o diferenţă nu numai de limbaj, este o diferenţă de reprezentare a lumii şi, în aceste condiţii, de aici, din această diferenţă de înţelegere a realităţii derivă teama noastră că această lovitură foarte probabilă a Iranului în orele şi în zilele următoare ar putea duce la o escaladare, pentru că niciunul dintre aceşti actori, fie ei statali, fie ei nestatali, nu îşi permit luxul, cum să spun, de a pleca fruntea, de a înghiţi fără să lovească. Fiecare s-a înscris într-un fel de spirală a violenţei, care, iată, în fiecare zi se dezvoltă”, a declarat Adrian Cioroianu.
„Iranul nu e interesat într-un armistiţiu între palestinieni şi Israel”
Profesorul universitar a mai spus că actorii din zonă încearcă pe cale diplomatică să evite o continuare a atacurilor și a represaliilor, dar Iran este interesat direct de păstrarea unei tensiuni în regiune.
Teoretic poate fi, pentru că de câte ori s-a inflamat situaţia, până la urmă s-a găsit o cale de compromis. Doar că acest compromis mereu a fost provizoriu. Pacea, din păcate, în Orientul Mijlociu, atâta cât a fost, după 1948, după formarea Statului Israel, dar oricum tensiunile preexistau, adică tensiunile existau dinainte, apoi, după ce în 1978-1979 s-a produs o schimbare de regim în Iran, fosta monarhie persană a devenit o republică islamică şi lucrurile s-au degradat iremediabil în relaţia dintre Iran şi Israel, de fiecare dată au fost momente de tensiune, au intervenit diplomaţii: şi americanii, şi unele state arabe, în fine, şi fosta Uniune Sovietică, cât s-a putut, până când a putut şi ea. Şi astăzi sigur că sunt mai multe state implicate.
Iată rolul jucat de un stat mic din zonă, mă refer la Qatar, un stat arab foarte mic, un emirat. Qatarul, care e foarte activ din punct de vedere diplomatic, dar şi Turcia e activă. Turcia în ultimele săptămâni a fost foarte vocală deseori împotriva Israelului. Toţi aceştia îşi fără partea lor de adevăr şi, cum să spun, dacă acum o săptămână era un adevărat carusel diplomatic menit să convingă Israelul sau mai bine spus pe premierul israelian Netanyahu să înceteze focul în Gaza, asta se întâmpla aproximativ acum o săptămână, după aceste operaţiuni speciale ale Israelului şi eliminarea celor doi lideri Hamas, Hezbollah, lucrurile s-au depărtat iarăşi de un armistiţiu.
Acesta e interesul Iranului. Iranul nu e interesat de un armistiţiu între palestinieni şi Israel. Ba, dimpotrivă, Iranul vrea să îi ţină cât mai certaţi şi tensiunea să dăinuie. Iranul este interesat să îi atragă şi pe americani, pentru că implicarea americanilor atrage ura altor arabi, altor state arabe ş.a.m.d. Rusia, la rândul ei, este interesată ca lumea să uite de Ucraina şi cu toţii să stăm pe televizoare să ne uităm ce se întâmplă în Iran şi Israel. Deci, vedeţi câte interese divergente şi de aici neliniştea noastră, a tuturor”, a conchis Adrian Cioroianu.
Citește și: Eforturi diplomatice pentru prevenirea unui război deschis între Israel şi Iran