AFP, despre România de după prezidențiale: Ușurare în tabăra proeuropeană, dar fără o stare de grație
Noul președinte Nicușor Dan are dificila misiune de a uni o țară profund rănită.

Articol de Mihai Gabriel Bogdan, Publicat: 20 Mai 2025, 11:10 • Actualizat: 12 Iunie 2025, 14:41
Tabăra proeuropeană din România a răsuflat ușurată luni, după înfrângerea candidatului naționalist în alegerile prezidențiale, relatează France Presse.
Totuși, noul președinte Nicușor Dan are acum dificila misiune de a uni o țară profund rănită.
„Mă simt foarte bine, ușurat, atât de fericit că putem continua pe calea europeană”, spune Adrian Ciubotaru, un IT-ist de 33 de ani din București, care se temea că România va deveni „un fel de stat paria”.
Deși s-a clasat mult în urmă în primul tur, primarul centrist al capitalei, în vârstă de 55 de ani, a câștigat duminică seara cu 53,6% din voturi, în fața rivalului său naționalist George Simion, 38 de ani, care a obținut 46,4%, grație unei mobilizări excepționale între cele două tururi.
O victorie neașteptată, care i-a adus felicitări din partea mai multor lideri internaționali – de la Emmanuel Macron la Donald Tusk, inclusiv de la președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și secretarul general al NATO, Mark Rutte.
La 5 luni după anularea – care a provocat o reacție din partea administrației Trump – scrutinului precedent pe fondul suspiciunilor de ingerință rusă, alegerile din această țară est-europeană cu 19 milioane de locuitori au fost atent monitorizate la Bruxelles, unde se temeau de sosirea unui nou eurosceptic ostil ajutorului pentru Kiev.
Cu atât mai mult cu cât președintele României este cel care participă la summiturile europene și NATO, având și drept de veto pe dosare esențiale, notează AFP.
Și Ucraina și Republica Moldova – vecine ale României – și-au exprimat satisfacția, mai ales că lui George Simion i se interzice intrarea în ambele țări din cauza declarațiilor sale iredentiste din trecut.
„Două Românii”
Totuși, fără entuziasm excesiv: după efervescența din noaptea alegerilor, noul președinte are mult de lucru.
„Nu-l așteaptă un drum lin”, confirmă Sorina Soare, politolog la Universitatea din Florența.
Nicușor Dan „va trebui să lucreze la reconcilierea unei societăți profund polarizate, furioase, unde compromisul și dialogul par suspendate”, spune ea pentru AFP, subliniind „vulnerabilitatea” țării și „riscurile de destabilizare”.
Votat masiv de un electorat urban, acest matematician de formație a fost respins de mulți alegători din zonele rurale, care au optat pentru adversarul său într-un vot de protest profund înrădăcinat.
În discursul său de victorie, politicianul în vârstă de 55 de ani a subliniat nevoia de a reuni aceste „două Românii”, conștient că „tensiunile vor persista luni sau chiar ani”.
„Am pierdut o bătălie, dar nu războiul”, a avertizat George Simion, recunoscându-și înfrângerea în noaptea alegerilor, după ce inițial își proclamase victoria și denunțase „fraude masive” – o narațiune reluată intens pe rețelele sociale.
Acest eșec nu ar trebui să ascundă faptul că este un „scor istoric”, a scris pe X eurodeputata franceză de extremă dreapta Marion Maréchal. „Acest rezultat”, adaugă ea, „anunță victoriile de mâine”.
„Reducerea corupției”
Prima sarcină concretă a noului președinte: „să poarte negocieri cu cele patru partide prooccidentale din Parlament” și să numească un prim-ministru, după demisia surprinzătoare dintre cele două tururi prezidențiale a social-democratului Marcel Ciolacu.
„Consultarea” cu guvernul va fi esențială, întrucât mediile economice cer restabilirea încrederii într-o Românie puternic îndatorată, reamintește analista.
Pe termen mai lung, trebuie „reformat statul, justiția, redusă corupția”, a subliniat primarul Bucureștiului, care a candidat cu sloganul „O Românie cinstită”.
Partidele care au dominat scena politică de la căderea comunismului în 1989 trebuie să învețe „lecții drastice” din recentele alegeri, consideră Andreea Unguranu, angajată a unei bănci, în vârstă de 52 de ani, referindu-se la liberali și social-democrați.
În final, Nicușor Dan va trebui să repare relația fragilizată cu Statele Unite și să evite riscul unei retrageri parțiale a celor 1.700 de soldați americani staționați în România.
După declarațiile foarte critice ale vicepreședintelui american JD Vance, care a condamnat anularea scrutinului din 24 noiembrie „pe baza unor suspiciuni slabe ale unui serviciu de informații”, ochii sunt ațintiți spre Washington, care încă nu a reacționat la înfrângerea lui George Simion.
Citește și: Prelungirea PNRR cu 18 luni, supusă votului în Parlamentul European