Alegeri 2024: Cum pot vota alegătorii la europarlamentare și ce este Parlamentul European
Alegerile europarlamentare au loc în perioada 6 - 9 iunie în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 04 Iunie 2024, 14:05 • Actualizat: 04 Iunie 2024, 14:04
Aproximativ 373 de milioane de cetățeni din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene vor vota, în perioada 6 - 9 iunie, pentru alegerile europarlamentare.
Ce este Parlamentul European
Parlamentul European (PE) este organismul ales în mod direct în cadrul UE, iar aleșii reprezintă cetățenii statelor membre. Printre funcțiile sale principale se numără negocierea legilor UE cu guvernele statelor membre, care sunt reprezentate de Consiliul European.
PE mai este responsabil și de aprobarea bugetului UE și de votarea acordurilor internaționale și extinderile blocului.
PE deține responsabilități semnificative de supraveghere, inclusiv puterea de a aproba sau de a respinge numirea președintelui Comisiei Europene și a comisarilor.
PE nu are dreptul de a propune legi, dar poate negocia propunerile Comisiei Europene.
PE este format din 720 de eurodeputați aleși o dată la cinci ani. Eurodeputații își aleg apoi președintele pentru un mandat de doi ani și jumătate.
Cine poate vota la alegerile din 9 iunie
În 21 dintre cele 27 de state membre, pot voa persoanele care au îndeplinit vârsta minimă de 18 ani. Pe de altă parte, în Belgia, Germania, Austria și Malta, vârsta minimă de vot este de 16 ani.
În Grecia, vârsta minimă pentru a vota este de 17 ani, în timp ce în Ungaria au drept de vot persoanele căsătorite indiferent de vârstă.
Votul în străinătate este permis în toate statele membre, cu excepția Cehiei, Irlandei, Maltei și Slovaciei.
Cetățenii care locuiesc într-o altă țară din UE pot alege să voteze pentru candidații din țara lor de origine sau din țara de reședință.
Cum se votează la alegerile europarlamentare
În unele state membre, alegătorii pot alege doar liste închise care nu permit schimbarea ordinii candidaților preferați, în timp ce în altele pot selecta candidați individuali într-un sistem preferențial.
În funcție de legislația națională, unii alegători din străinătate pot vota la ambasadele naționale, prin poștă sau electronic.
Cine poate candida
În funcție de țară, alegătorii au de ales între candidați individuali sau liste ale partidelor politice. După ce sunt aleși, politicienii din fiecare stat se alătură grupurilor europene care formează Parlamentul, în funcție de orientările politice.
În unele state, printre care și Germania, candidații la alegerile europene trebuie să provină din rândul partidelor politice sau a asociaților politice.
Persoanele alese nu pot ocupa funcții în guvernele naționale sau în alte organisme politice, cum ar fi Comisia Europeană, Curtea de Justiție sau Curtea de Conturi, printre altele.
Toți candidații trebuie să fie cetățeni ai UE.
Citește și: De ce este important scrutinul pentru Parlamentul European