Alegeri 2024: Mobilizare generală la nivelul MAI pentru buna desfășurare a procesului electoral | VIDEO
Aproape 43.000 de angajaţi ai ministerului vor fi pe teren în timpul procesului electoral.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 08 Iunie 2024, 14:26 • Actualizat: 09 Iunie 2024, 11:37
La nivelul Ministerului Afacerilor Interne, a fost activat, sâmbătă, Centrul Operaţional de Comandă cu rol de coordonare şi monitorizare a tuturor misiunilor desfășurate pentru alegerile locale și europarlamentare.
Comandamente operaţionale similare au fost activate, de asemenea, în toate judeţele şi în Capitală.
Sâmbătă, efectivele MAI asigură protecţia pe timpul transportului buletinelor de vot şi a celorlalte materiale electorale de la locurile de depozitare către secţiile de votare.
Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de vot, împreună cu membrii acestora, trebuie să fie prezenţi la sediile secţiilor de votare, la ora 18:00, pentru a dispune măsurile necesare pentru asigurarea ordinii şi corectitudinii operaţiunilor de votare. Totodată, preşedinţii secţiilor de votare vor dispune fixarea posturilor de pază în jurul localului de vot.
"Structurile Ministerului Afacerilor Interne vor asigura măsurile de protecţie la cele 18.955 de secţii de votare, urmând ca mâine dimineaţă [duminică - n. red], la ora 6:00, aceste locaţii să fie predate preşedinţilor birourilor electorale, cu sigiliile intacte", a declarat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne.
Mobillizare generală la nivelul MAI pentru buna desfășurare a alegerilor
În misiunile de sâmbătă, sunt implicate aproape 34.000 de efective ale Ministerului Afacerilor Interne.
Duminică, ziua alegerilor, aproximativ 43.000 de angajaţi MAI vor fi mobilizaţi, la nivelul întregii ţări pentru a menţine ordinea şi siguranţa publică şi pentru a asigura măsurile de protecţie a secţiilor de vot. Totodată, vor fi pregătite echipe pentru intervenţia rapidă şi cercetarea incidentelor electorale.
"Suplimentar, vor fi instituite dispozitive de ordine publică pentru prevenirea unor evenimente negative pe fondul aglomerărilor de persoane. De asemenea, la nivel naţional se va organiza o acţiune pentru verificarea modului de realizare a transportului de persoane în care vor fi implicaţi peste 1.600 de poliţişti cu aproximativ 850 de mijloace tehnice, beneficiind inclusiv de sprijinul aerian al aeronavelor IGAv", a mai precizat Monica Dajbog.
Pentru a veni în sprijinul alegătorilor care doresc să voteze, dar nu au documente de identitate valabile, Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor şi serviciile judeţene vor avea program de lucru cu publicul în weekend.
Amenzi pentru cei care continuă propaganda politică
Campania electorală pentru alegerile de duminică s-a încheiat oficial sâmbătă, la ora 7:00.
Din acel moment, sunt interzise acţiunile de promovare electorală, precum lansarea, afişarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip. Persoanele care continuă acţiunile de campanie electorală pot fi sancţionate cu amendă cuprinsă între 1.400 şi 2.000 de lei.
Efectivele MAI au avut ca principale atribuţii menţinerea şi asigurarea ordinii şi liniştii publice la nivelul întregii ţări pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă şi legalitate a campaniei electorale.
"În cazul înregistrării unor sesizări cu privire la producerea unor incidente electorale, s-a intervenit rapid pentru verificarea circumstanţelor şi luarea de măsuri faţă de persoanele care nu au respectat normele legale. Fiecare intervenţie s-a făcut cu imparţialitate şi respectarea atribuţiilor conferite de lege, indiferent de persoanele implicate.
Astfel, campania electorală s-a desfăşurat în condiţii de normalitate pentru cele două tipuri de scrutin, fără incidente grave", a punctat Monica Dajbog.
Sancțiuni pentru incidente electorale
De la debutul campaniei electorale au fost semnalate 1.250 de incidente sau fapte ilegale în context electoral.
Din totalul de 1.250 de incidente semnalate 71 sunt în curs de verificare şi 158 nu s-au confirmat.
160 de sesizări nu au fost de competenţa MAI aşa că au fost transmise pentru competentă soluţionare altor autorităţi: 130 către Autoritatea Electorală Permanentă, 24 către Biroul Electoral Central şi 6 către Birourile Electorale Judeţene.
Cele mai frecvente sesizări au vizat distrugerea sau deteriorarea materialelor electorale (375 de sesizări), posibile fapte de corupere a alegătorilor (156 de sesizări) şi afişarea mijloacelor de promovare electorală în alte locuri decât cele permise potrivit prevederilor legale (140 de sesizări).
Efectivele MAI au aplicat 453 de sancţiuni contravenţionale, respectiv 257 de amenzi în valoare de peste 187 de mii şi 195 de avertismente. Totodată, s-au întocmit 412 dosare penale cu privire la posibile infracţiuni.
"În timpul campaniei electorale, efectivele MAI au asigurat măsurile pentru desfăşurarea în siguranţă a 1.115 manifestări electorale în 458 de localităţi din 39 de judeţe şi municipiul Bucureşti, fără a fi înregistrate evenimente deosebite. Cele mai multe manifestări au fost organizate în judeţele Ilfov (342), Dolj (174), Giurgiu (111), Bihor (69), Sibiu (68) şi s-au desfăşurat, în principal, sub formă de întâlniri cu alegătorii - 306 sau marş - 293. Vă asigurăm că efectivele MAI îşi vor îndeplini în continuare cu profesionalism sarcinile care le revin în contextul alegerilor", a subliniat purtătorul de cuvânt al ministerului.
Citește și: BEC va comunica prezența la urne din 3 în 3 ore