Alegeri 2024: Campania electorală pentru locale și europarlamentare s-a încheiat
Autoritatea Electorală Permanentă le-a reamintit competitorilor să nu continue propaganda.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 08 Iunie 2024, 07:00 • Actualizat: 08 Iunie 2024, 07:04
Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare s-a încheiat sâmbătă dimineață, la ora 07:00.
Alegătorii au, astfel, o zi de reflecție.
Autoritatea Electorală Permanentă le-a reamintit competitorilor politici să nu continue propaganda.
"Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) le reaminteşte competitorilor electorali că trebuie să respecte prevederile legale în vigoare şi să nu continue propaganda electorală. Totodată, Autoritatea Electorală Permanentă le doreşte mult succes tuturor candidaţilor la alegerile din 9 iunie şi îi îndeamnă să contribuie la desfăşurarea în cele mai bune condiţii a zilei votului, astfel încât întregul proces electoral să răspundă aşteptărilor democratice ale cetăţenilor”, potrivit unui comunicat de presă.
La alegerile din 9 iunie, pe teritoriul României vor fi organizate 18.955 de secţii de votare, iar în străinătate 915 secţii de votare.
Primii care votează sunt românii din Noua Zeelandă
Startul procesului electoral se dă în străinătate.
Primele secţii de votare vor fi deschise în Auckland, Noua Zeelandă, sâmbătă, 8 iunie 2024, la ora 22:00 (ora României). Votarea se va încheia luni, ora 08:00, ora României, odată cu închiderea secţiilor de pe Coasta de Vest a Americii de Nord.
În ţară, votarea la cele 18.955 de secţii începe duminică, la ora 07:00, şi se încheie la ora 22:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetăţenii care, la ora 22:00, se află în sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot.
Aceleaşi reguli privind programul secţiilor de votare se aplică şi la cele organizate în străinătate.
Datele privind prezenţa la vot vor putea fi vizualizate în timp real, odată cu deschiderea primelor secţii de votare din străinătate, prin afişarea pe pagina de internet a Autorităţii Electorale Permanente - https://prezenta.roaep.ro, pentru fiecare secţie de votare, a numărului de alegători care s-au prezentat la vot, pentru fiecare scrutin în parte.
Rezultatele înscrise în procesele-verbale întocmite de către birourile electorale ale secţiilor de votare vor putea fi consultate pe aceeaşi pagină, imediat după încheierea acestora.
Europarlamentarele, eclipsate de locale
În ultimele 30 de zile, cei peste 200.000 de candidaţii au încercat să îşi convingă electoratele să le acorde voturile.
Potrivit Agerpres, campania de la locale a eclipsat-o pe cea pentru europarlamentare, având în vedere că s-au derulat în acelaşi timp.
Atipic a fost faptul că cele două partide din coaliţia de guvernare - PSD şi PNL - au o listă comună de candidaţi pentru Parlamentul European, însă candidează separat în multe funcţii importante din administraţia locală, cum este şi cazul celei pentru Primăria Capitalei.
România va trimite în Legislativul European, după alegerile de duminică, 33 de reprezentanţi.
De asemenea, pentru alegerile locale au fost înscrise 207.389 de candidaturi.
Numărul total de candidaturi este mai mic cu aproape 20% faţă de anul 2020, când au fost 256.038 de candidaturi, şi de 2016 când au rămas definitive 267.242 de candidaturi, după cum reiese din raportul realizat de Expert Forum pentru alegerile locale din 2024.
Şeful AEP a precizat că pentru funcţiile de primari candidează 11.386 de candidaţi, dintre care 9.776 în mediul rural, iar 1.610 în mediul urban.
Cel mai tânăr candidat pentru alegerile care vor avea loc pe data de 9 iunie are puţin peste 23 de ani, iar decanul de vârstă are 100 de ani.
Citește și: "Este imposibil să votezi de două ori", spune președintele AEP