Noi suntem Radio România, sursa ta de încredere

Alegeri locale 2024: Ziua votului | LIVE TEXT

La ora 18:00, prezența la vot a fost de 38,52%. Procesul de votare se va încheia la ora 22:00, dar se poate prelungi, în mod excepţional, până la ora 23:59.

Alegeri locale 2024: Ziua votului | LIVE TEXT
Foto: radioromania.ro

Articol de Matei Pavel, Publicat: 09 Iunie 2024, 08:36  • Actualizat: 09 Iunie 2024, 19:56

Aproape 19 milioane de alegători aşteptaţi la urne, duminică, să îşi desemneze primarii, preşedinţii de consilii judeţene, consilierii locali şi judeţeni.

Într-o zi care se anunță caniculară, secţiile de votare s-au deschis la ora 7:00.

Prezenţa la urne

Prezența la urne la alegerile locale a fost, până la ora 20:00, de 45,51%, potrivit BEC.

Cu două ore rămase din ziua de vot, în mediul urban au votat 3.955.936 de persoane, iar în rural de 4.272.691 de persoane.

Potrivit BEC, în Bucureşti au votat 35,84% dintre alegători.

La ora 18:00, prezența la vot este de 38,52%. În mediul urban au votat până la această oră 3.288.663 de persoane, în timp ce în rural 3.675.549.

Cele mai mari prezente la vot se înregistrează în continuare în Olt (46,35 %), Sălaj (46,29 %) și Giurgiu (45,83 %).

În Capitală, prezența la vot până la această oră este de 29,41%.

Prezența la vot la ora 14:00 a fost de 25,63%, însumând 4.644.987 de persoane.

2.219.360 persoane au votat până la această oră în mediul urban, în timp ce 2.456.967 persoane au votat în mediul rural.

Cea mai mare prezență la vot se înregistrează în Olt (33,61%), urmat de Teleorman (33,26%).

Datele privind participarea la alegeri sunt prezentate în timp real online.

Procesul de votare se va încheia la ora 22:00, dar se poate prelungi, în mod excepţional, până la ora 23:59.

Incidente raportate în ziua alegerilor

Un candidat independent la Primăria Brașovului a fost arestat preventiv sub acuzaţia de ultraj, relatează Radio România Brașov FM. Nicolae Florin Dogar i-ar fi trimis preşedintei Biroului Electoral Braşov un e-mail în care o ameninţa.

Un candidat la primăria unui oraş de pe Valea Buzăului este cercetat sub acuzația ar fi dat bani unui localnic de 70 de ani pentru a vota în favoarea sa.

Polițiștii dâmbovițeni au intervenit în localitatea Măneşti, unde mai multe persoane s-au luat la ceartă, aparent din cauza unui loc de parcare. Printre cei implicaţi se numără şi doi candidaţi pentru funcţia de primar. Pentru calmarea celor implicaţi, agenții au folosit spray-ul lacrimogen.

Preşedintele unei secţii de votare din localitatea vasluiană Satu Nou, comuna Muntenii de Sus, a fost înlocuit după ce s-a prezentat la secţie în stare avansată de ebrietate. Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o alcoolemie de 1,02 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Un tânăr din Calafat a fost amendat cu 1.000 de lei după ce a fotografiat buletinul de vot cu telefonul mobil în cabina de vot. Preşedintele secţiei a raportat incidentul la Poliţia Calafat. Bărbatul a fost dus la sediul Poliţiei Municipiului Calafat, unde a primit sancțiune.

Procesul electoral a fost întrerupt la o secţie de votare din cartierul Speranţa al municipiului Piatra-Neamţ, după ce alegătorii au primit mai multe buletine de vot pentru alegerea primarului. Potrivit polițiștilor, buletinele de vot au venit băgate unele în altele, iar membrii secţiei de votare nu ar fi fost atenţi să le separe.

Poliţiştii doljeni fac cercetări după ce locţiitorul unei secţii din Bâlta i-a înmânat mai multe buletine de vot unui alegător. Poliţiştii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare la fraudă electorală.

În localitatea sibiană Cristian, procesul electoral a fost suspendat temporar la o secție unde un alegător a primit din greşeală mai multe buletine de vot pentru funcţia de primar. Preşedintele secţiei a raportat situaţia. Ulterior, votarea a fost reluată în condiţii normale, conform Biroului Electoral Judeţean.

Poliţiştii Sectorului bucureștean 6 au fost sesizaţi de un candidat la alegerile locale că un buletin de vot a fost găsit ştampilat într-o secţie de vot. Buletinul respectiv a fost anulat.

Infracțiunile electorale se sancționează

Se consideră infracţiuni electorale şi sunt pedepsite de lege împiedicarea exercitării votului, coruperea alegătorilor, frauda la vot, violarea confidențialității, nerespectarea regimului urnei, falsificarea documentelor și evidențelor electorale.

În plus, se sancționează refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral la asigurarea ordinii, persoanele care consumă sau comercializează alcool pe o distanță de 500 de metri în jurul secţiei de vot, persoanele care continuă propaganda electorală sau sfătuiesc alegătorii la sediul secțiilor ori în împrejurimi să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, precum și fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot.

Cetățenii sunt sfătuiți să sesizeze orice încălcare a legii electorale la numărul unic 112.

Ziua votului pentru locale și europarlamentare | LIVE TEXT

”Este o zi importantă astăzi, o zi în care alegem pe cei care conduc comunităţile în care trăim şi alegem pe cei care ne reprezintă în Parlamentul European”, a spus preşedintele Klaus Iohannis după exercitarea votului la Liceul Jean Monnet din Bucureşti . ”Eu am votat şi vă invit pe toţi să poftiţi la vot, este extrem de important. Vă mulţumesc! Vă doresc o zi bună!”, a mai spus șeful statului.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat a votat pentru o "echipă valoroasă, care a ştiut să implementeze proiecte, mai ales proiecte europene", atât la nivelul municipiului Buzău, cât şi la nivelul Consiliului Judeţean. ”De asemenea, am votat româneşte, am votat pentru o voce puternică în Parlamentul European. Nu în ultimul rând pentru investiţii, pentru autostrăzi, pentru şcoli, pentru spitale, pentru reindustrializarea României”, a spus liderul Partidului Social Democrat. Marcel Ciolacu a îndemnat ca, indiferent de opţiunea politică, să meargă cât mai mulţi români la vot, astfel încât cei aleşi să aibă cât mai multă legitimitate.

Liderul Partidului Național Liberal consideră că alegerile sunt "un moment decisiv, în care trebuie să ne implicăm în viitorul României". ”Am votat pentru o viaţă mai bună în fiecare comunitate, am votat pentru siguranţa românilor, pentru păstrarea valorilor noastre, a tradiţiei şi a credinţei, tot ceea ce înseamnă identitate românească, pentru o Românie puternică într-o Europă unită, pentru parcursul european al României. Este un drum de la care nu trebuie să ne abatem, indiferent cât zgomot se face”, a spus Nicolae Ciucă.

Liderul Alianței pentru Unitatea Românilor spune că a votat pentru "schimbare" şi a făcut apel la un proces electoral corect. "Am votat pentru viitor, am votat schimbarea (...) Fac un apel la cei din secţiile de vot să aibă rezistenţă. Tot ce ne dorim este un vot corect, tot ce ne dorim este un proces electoral democratic", a subliniat George Simion.

Am votat pentru o Românie Modernă și pentru localități conduse de oameni cinstiți, nu de clanuri. Am votat pentru o Românie mai bună pentru copiii noștri. Trebuie să fim un exemplu pentru ei. Hai la vot!", a spus liderul Uniunii Salvați România, Cătălin Drulă.

"Am votat pentru oameni competenți, pentru oameni muncitori, atât pentru alegerile locale, cât și pentru europarlamentare. Acesta este mesajul meu principal: Oameni buni, haideți la vot! Sunt convins că vă interesează cine o să vă administreze la nivel local, pentru că sunt oamenii cei mai aproape de dumneavoastră. Dar nu uitați că avem și alegerile europarlamentare și se iau foarte multe decizii la nivel european care ne impactează direct", a transmis liderul REPER, Dacian Cioloș.

"Vreau să îndemn pe toţi cetăţenii să meargă la vot astăzi, fiindcă este ziua în care putem arăta forţa noastră şi putem arăta drumul care trebuie urmat. Şi nu trebuie să lăsăm să decidă alţii în locul nostru", a transmis președintele UDMR, Kelemen Hunor.

2 scrutine, 5 buletine de vot

Aproximativ 100 de milioane de buletine de vot au fost tipărite pentru cele două scrutine.

La alegerile locale, cetăţenii români vor putea vota numai la secţia la care sunt arondaţi cu domiciliul sau cu reşedinţa, dacă aceasta a fost stabilită cu cel puţin 60 de zile înainte de data scrutinului.

Pentru a afla la ce secţie puteți vota, accesați portalul oficial al Autorităţii Electorale Permanente.

Fiecare secție de votare va fi dotată cu 5 urne, aferente celor 5 buletine de vot.

"Premisa esenţială este să meargă la vot. Dacă merg la vot, votul este relativ simplu: este identificat alegătorul, constată că este înscris în listele electorale permanente sau, dacă este rezident, este trecut în listele electorale suplimentare, primeşte cinci buletine de vot, aplică câte o ştampilă cu menţiunea votat, împătureşte buletinele de vot şi le depune pe fiecare separat în cele cinci urne existente în toate secţiile de votare din ţară şi din străinătate, preda ştampila preşedintelui sau unui membru al biroului secţiei de votare, după care primeşte actul de identitate şi părăseşte secţia de votare", spune Toni Greblă, preşedinte AEP.

În România, pot vota persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani, au cetăţenia română sau a UE, cu domiciliul sau rezidenţa pe teritoriul României, în conformitate cu procedura administrativă aplicabilă.

Potrivit legislației, nu pot alege debilii sau alienații mintal, cei puși sub interdicție și persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.

Aproape 700 de sesizări, în decursul a 24 de ore

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne a anunțat că, în ultimele 24 de ore, au fost sesizate 665 incidente legate de alegeri.

Potrivit Monicăi Dajbog, 67% dintre reclamații vizează continuarea campaniei electorale, iar 11% posibila corupere a alegătorilor.

Incidentele sunt în curs de investigare.

Au fost aplicate 97 amenzi, în valoarea de peste 100.000 de lei, au fost aplicate 242 avertismente şi sunt cercetate 107 posibile infracţiuni.

În cursul nopţii, nu au fost înregistrate incidente.

Diaspora votează doar la europarlamentare

În străinătate, Ministerul Afacerilor Externe a organizat 915 secţii de vot pentru scrutinul europarlamentar.

Cele mai multe sunt în Italia, Spania şi Marea Britanie.

Diaspora votează doar la scrutinul europarlamentar.

În funcţie de fusul orar, votarea în străinătate pentru europarlamentare se desfăşoară începând din 8 iunie (22:00, ora României), şi până pe 10 iunie (8:00, ora României).

Ultimii care vor vota sunt românii care se află pe Coasta de Vest a SUA.

Alegerile monitorizate de STS

Centrul de suport tehnic al Serviciului pentru Telecomunicaţii Speciale va monitoriza în permanenţă procesul de vot, atât în ţară, cât şi în străinătate.

În fiecare judeţ și Capitală, există câte un centru de suport, care pot remedia eventuale problemele tehnice, legate de înregistrarea votului, în cel mult 45 de minute.

Toate cele aproape 19.000 de secţii de votare din ţară, dar şi cele peste 900 din străinătate sunt echipate cu tablete, care introduc automat codul numeric personal al alegătorului în sistemul de vot, evitându-se, astfel, frauda electorală.

Citește și: Mobilizare generală la nivelul MAI pentru buna desfășurare a procesului electoral

Rusia confirmă că dictatorul Bashar al-Assad a demisionat și a fugit din Siria
Actualitate 08 Decembrie 2024, 14:05

Rusia confirmă că dictatorul Bashar al-Assad a demisionat și a fugit din Siria

Ani la rândul, Moscova a fost principalul aliat al regimului de la Damasc.

Rusia confirmă că dictatorul Bashar al-Assad a demisionat și a fugit din Siria
AFP: Alegători la câteva secții de votare din România, în ciuda anulării scrutinului prezidențial
Actualitate 08 Decembrie 2024, 13:24

AFP: Alegători la câteva secții de votare din România, în ciuda anulării scrutinului prezidențial

Scrutinul urma să îi opună pe Călin Georgescu, acuzat de simpatii proruse, și rivala sa proeuropeană Elena Lasconi.

AFP: Alegători la câteva secții de votare din România, în ciuda anulării scrutinului prezidențial
Președintele Iohannis: Constituția, un angajament pentru democrație, libertate și apărarea drepturilor cetățenești
Actualitate 08 Decembrie 2024, 12:59

Președintele Iohannis: Constituția, un angajament pentru democrație, libertate și apărarea drepturilor cetățenești

"Constituția trebuie respectată nu doar în litera, ci și în spiritul ei", a subliniat liderul de la Palatul Cotroceni.

Președintele Iohannis: Constituția, un angajament pentru democrație, libertate și apărarea drepturilor cetățenești
PRAHOVA: Arme şi sume de bani, descoperite în mașina unui consilier local din Mediaș
Actualitate 08 Decembrie 2024, 11:46

PRAHOVA: Arme şi sume de bani, descoperite în mașina unui consilier local din Mediaș

Presa a relatat despre acesta că ar fi liderul unei grupări de mercenari care a acţionat în Africa.

PRAHOVA: Arme şi sume de bani, descoperite în mașina unui consilier local din Mediaș
Președintele CCR, de Ziua Constituţiei: Suntem martorii unor forţe care ameninţă valorile fundamentale ale democraţiei
Actualitate 08 Decembrie 2024, 10:40

Președintele CCR, de Ziua Constituţiei: Suntem martorii unor forţe care ameninţă valorile fundamentale ale democraţiei

"În fața manipulării și dezinformării, națiunea are datoria de a promova adevărul și de a reafirma credința în legea...

Președintele CCR, de Ziua Constituţiei: Suntem martorii unor forţe care ameninţă valorile fundamentale ale democraţiei
SIRIA: Rebelii au cucerit capitala Damasc
Actualitate 08 Decembrie 2024, 10:30

SIRIA: Rebelii au cucerit capitala Damasc

Potrivit unor surse, Bashar al-Assad a părăsit orașul la bordul unui avion, destinația fiind necunoscută.

SIRIA: Rebelii au cucerit capitala Damasc
Șeful diplomației ruse, despre anularea alegerilor prezidențiale din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo"
Actualitate 08 Decembrie 2024, 10:05

Șeful diplomației ruse, despre anularea alegerilor prezidențiale din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo"

Serghei Lavrov a făcut o comparație cu alegerile din Ucraina, din 2004.

Șeful diplomației ruse, despre anularea alegerilor prezidențiale din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo"
AFRICA DE SUD: Peste 150 de persoane, salvate dintr-o mină abandonată de aur
Actualitate 08 Decembrie 2024, 08:17

AFRICA DE SUD: Peste 150 de persoane, salvate dintr-o mină abandonată de aur

Investigațiile privind activitățile de minerit ilegal din regiune sunt în desfășurare.

AFRICA DE SUD: Peste 150 de persoane, salvate dintr-o mină abandonată de aur