Alegeri prezidențiale: "România înainte", alianța electorală care susține candidatura lui Crin Antonescu
Alianţa PSD-PNL-UDMR va fi înregistrată la Biroul Electoral Central.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 19 Februarie 2025, 17:10 • Actualizat: 19 Februarie 2025, 23:05
Liderii Partidului Social Democrat, Partidului Național Liberal şi Uniunii Democrate a Maghiarilor din România au semnat, miercuri, protocolul pentru constituirea alianţei electorale „România înainte”, care va sprijini candidatura comună a lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale din luna mai.
Susţinută şi de grupul Minorităţilor Naţionale din Parlament, alianţa va fi înregistrată la Biroul Electoral Central.
Toate părțile care constituie alianţa electorală au început strângerea de semnături pentru candidatura comună.
"Candidatul Alianţei la funcţia de Preşedinte al României este domnul George Crin Laurenţiu Antonescu”, se menționează în articolul 4 al protocolului.
Semnul electoral al alianței este reprezentat de un ansamblu simbolic încadrat într-un pătrat care reprezintă: în partea stângă, grafica a trei boboci de trandafir ce au la baza tulpinilor înscrisă denumirea PSD. În partea dreaptă, un ansamblu simbolic compus dintr-un patrulater în care este inserată o săgeată înclinată la un unghi de 45 de grade, cu vârful îndreptat spre colțul superior drept al patrulaterului, înconjurată de doisprezece stele, sub care este înscrisă denumirea PNL. În mijloc, un ansamblu simbolic compus din lalea stilizată și abrevierile denumirii Uniunii Democrate Maghiare din România în limba română (UDMR), respectiv în limba maghiară (RMDSZ), cuprinse într-un cadru dreptunghiular.
Conducerea alianței este asigurată de președinții PSD, PNL și UDMR.
Până acum și-au mai anunțat intenția de a candida la prezidențiale șefa Uniunii Salvați România, Elena Lasconi, primarul Capitalei, Nicușor Dan, deputatul Victor Ponta și eurodeputata Diana Șoșoacă.
Polul suveranist AUR-POT susține candidatura lui Călin Georgescu.
Victoria surprinzătoare a acestuia în primul tur al alegerilor din 2024 a determinat Curtea Constituțională să anuleze scrutinul. Documente desecretizate ale Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) au indicat o influență externă în procesul electoral și încălcarea legislației privind finanțarea campaniei electorale.
Precizări MAE după un articol al agenției Bloomberg
Ministerul Afacerilor Externe de la București transmite că Statele Unite ale Americii nu au inițiat discuții oficiale cu România despre vreo candidatură la alegerile prezidențiale.
Bloomberg a scris că administrația de la Washington presează Bucureștiul să îi permită suveranistului Călin Georgescu să se înscrie în cursa electorală.
"Am auzit mesajele publice ale unor reprezentanţi ai Administraţiei SUA la Conferinţa de Securitate de la München şi în postări din social media. Dincolo de aceste exprimări generale, în interacţiunile bilaterale cu oficiali ai Administraţiei SUA nu au existat niciun fel de discuţii sau intervenţii în raport cu un candidat sau procesul electoral din România”, transmite Biroul de Presă al MAE.
Potrivit instituției, România şi Europa rămân angajate ferm faţă de democraţie şi libertatea de exprimare.
„O UE coerentă, o NATO mai puternică şi un parteneriat transatlantic cât mai solid posibil sunt în interes comun. România susţine nevoia de a ne consolida propriile forţe, de a ne asuma mai multă responsabilitate ca europeni dar şi ca parteneri strategici ai SUA. Acest lucru include rezilienţa instituţiilor democratice, libertăţilor fundamentale şi integritatea alegerilor şi a spaţiului informaţional”, se mai precizează în comunicat.
Potrivit Bloomberg, în cadrul întâlnirilor private avute cu omologii români, oficialii americani s-au concentrat aproape exclusiv asupra votului, avertizându-i să nu blocheze campania lui Călin Georgescu.
Citește și: Percheziții la domiciliul mercenarului Horațiu Potra, într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani