Ambasadoarea Simona Miculescu, aleasă în fruntea Conferinţei Generale UNESCO: Voi încerca să ating excelența | AUDIO
Simona Mirela Miculescu este prima femeie din istoria diplomatică a României cu rang diplomatic de Ambasador și prima femeie care a condus Misiunea Permanentă a României pe lângă Națiunile Unite.
Publicat: 07 Noiembrie 2023, 19:05 • Actualizat: 09 Martie 2024, 06:30
Ambasadoarea Simona-Mirela Miculescu a fost aleasă, la Paris, în funcția de președinte al celei de-a 42-a Conferințe Generale a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, care este forul suprem de conducere al UNESCO care se întrunește o dată la doi ani.
”Vin în fața dumneavoastră cu o viziune. O viziune pentru acțiune! Un îndemn să respectăm fundamentul Constituției UNESCO conform căruia pacea trebuie să se întemeieze, dacă nu va eșua, pe solidaritatea intelectuală și morală a omenirii. Să depășim granițele. Să sfidăm diviziunile. Ne aflăm în pragul unor mutații profunde. Responsabilitatea este a fiecăruia dintre noi - atât a statelor membre, cât și a Secretariatului - de a le ghida în direcția cea mai bună”, a declarat Simona Miculescu.
”Permiteți-mi să-mi exprim recunoștința sinceră față de autoritățile române care mi-au susținut și promovat candidatura încă din prima zi. Le mulțumesc, de asemenea, membrilor grupului nostru electoral est-european și tuturor statelor membre pentru încrederea unanimă pe care mi-au acordat-o. Este o bucurie imensă să fii aclamat și să beneficiezi de încrederea colegilor tăi. Această alegere reprezintă o modalitate încurajatoare de a promova egalitatea de șanse și emanciparea femeilor - una dintre prioritățile globale ale UNESCO -, precum și o recunoaștere a valorii leadership-ului feminin, a cărui esență constă în principiul conform căruia, pentru a conduce, trebuie mai întâi să asculți cu un suflet înțelegător și apoi să acționezi cu spirit de determinare”, a adăugat Simona Miculescu.
Este prima femeie ambasador din țara noastră care va conduce un organism internațional și al treilea român, după Nicolae Titulescu și Manea Mănescu, care reprezintă România în calitatea de președinte al unei organizații mondiale.
"Această poziție, pe care România o obține pentru prima dată în cei 67 de ani de apartenență la UNESCO, este una foarte importantă, pentru că practic președintele Conferinței Generale este cel care conduce de fapt forul suprem de decizie al UNESCO. Presupune foarte multă responsabilitate, pentru că practic Conferința Generală este cea care stabilește direcția de acțiune a UNESCO, a cărei conducere mai este formată la nivele doi și trei de Consiliul Executiv și de Secretariatul UNESCO, ce este mai unic cunoscut pentru că este condus de directorul general al UNESCO, e cel care are, de fapt, funcția executivă. Deci, președintele Conferințe Generale e cum ar fi poziția de președinte a unui stat, iar directorul general, prim-ministrul, funcția reprezentativă și funcția executivă. Practic această poziție va presupune tot ceea ce înseamnă reprezentarea celor 194 de state membre ale UNESCO. Deci nu voi mai reprezenta doar România, ci și celelalte 193 de state membre și asta incumbă multe responsabilități. Reprezentativitatea înseamnă participarea la diverse evenimente, de exemplu în lumea largă, în numele UNESCO și nu numai în numele României și va dura doi ani. Conferința Generală în sine durează trei săptămâni. Ea va decide, așa cum vă spuneam, tot ceea ce este vital pentru organizații, inclusiv programul de acțiune pentru următorii patru ani și bugetul pentru următorii doi ani și toate elementele care se integrează în aceste programe. Iar după aceea, mandatul meu se va concentra pe reprezentativitate, pe implicare pe diverse proiecte menite să discearnă alte linii mai creative poate de acțiuni ale organizației, pentru că trebuie să ne adaptăm mereu la timpurile pe care le trăim", a declarat Simona Mirela Miculescu în exclusivitate pentru Radio România Actualități.
Simona Mirela Miculescu este prima femeie din istoria diplomatică a României cu rang diplomatic de Ambasador și prima femeie care a condus Misiunea Permanentă a României pe lângă Națiunile Unite.
"Eu voi continua să conduc, teoretic, Delegația Permanentă a României pe lângă UNESCO, dar nu am cum, din punct de vedere deontologic, să mai reprezint România prin poziții publice, pentru că de pe 7 noiembrie eu voi reprezenta toate statele membre, deci voi reprezenta toată componența UNESCO, drept pentru care ceea ce pot să fac pentru România, și o voi face cu toată dragostea, este să las în urmă o moștenire, să se vorbească cu respect și cu apreciere și cu admiraţie despre președinția României la Conferinţa Generală. Voi încerca să ating excelența, așa cum încerc de fapt, de zeci de ani în lunga mea carieră diplomatică, și cred că prin conducerea cu eleganță și cu profesionalism a Conferinței Generale voi face și pentru România ceva foarte important", a subliniat Simona Miculescu.
Jurnalistul Radu Dorbițoiu, în dialog cu Simona Miculescu
Potrivit Radio România Cultural, două concerte extraordinare dedicate acestui eveniment, Ritmuri de jazz Românesc la UNESCO/ Ritmuri de Jazz Românesc la Paris, semnate de Nadia Trohin (voce), Mircea Tiberian (pian), Sorina Rotaru (voce), Cătălin Răducanu (pian) și Oleg Lascu (contrabas), au fost găzduite de Sala Mare a UNESCO din Palatul Béhague.