Clarificări despre programul „România Atractivă”, la RRA: Turiștii au de ce să fie încântați
Programul „România Atractivă” include 12 rute culturale cu peste 270 de obiective turistice.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 17 Mai 2024, 09:43 • Actualizat: 17 Mai 2024, 09:43
Silvia Teodorescu, coordonator comunicare al Programulului „România Atractivă”, invitată vineri, 17 mai, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități, a explicat ce le oferă acesta turiștilor din țară și din străinătate.
„România Atractivă” este primul program național de turism cultural și are un website dedicat, precum și o aplicație mobilă. Proiectul, în valoare de 8 milioane de euro din PNRR, este coordonat de subsecretarul de stat Răzvan Popescu.
Silvia Teodorescu a spus la „Apel matinal” de la Radio România Actualități că acest program include 12 rute turistice: Ruta castelelor; ruta curiilor din Transilvania; ruta culelor; cea a gastronomiei tradiționale românești; cea a bisericilor fortificate; cea a bisericilor de lemn.
Lista continuă cu: Ruta mănăstirilor Moldovei; ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României; ruta castrelor romane; cea a cetăților; cea a peisajului cultural din Delta Dunării; și cea a satelor cu arhitectură tradițională.
„(Pe aceste rute, n.r.) vom găsi 275 de obiective diferite care așteaptă să le vizităm, să le descoperim poveștile și istoriile. Avem Ruta gastronomică, care traversează România începând din Dobrogea până în nordul Moldovei, trece prin Timiș, Maramureș, Cluj, Suceava.
Deci este o rută plină cu gastromie tradițională românească, cu reţete autentice și cu produse sănătoase din care ele sunt gătite. Apoi vorbim de Ruta castelelor și conacelor, care cu siguranță face cu ochiul tuturor.
Dar pentru că România Atractivă și-a propus să pună în lumină niște obiective cu o valoare foarte importantă pentru patrimoniul cultural al României, dar mai puțin cunoscute, îndemn călătorii să meargă pe Ruta curiilor, pe Ruta culelor, Ruta satelor tradiționale românești sau a bisericilor fortificate sau a bisericilor de de lemn.”, a spus Silvia Teodorescu la „Apel matinal” de la Radio România Actualități.
Ea a îndemnat turiștii să descarce apălicația programului, disponibilă gratuit în IOS şi în Google Play sau să acceseze website-ul romaniaatractiva.ro, astfel încât să descopere obiectivele, să vadă filmele de prezentare, fotografiile, ghidurile audio, animațiile.
Cum poate România să atragă mai mulți turiști străini
De asemenea, întrebată ce poate România să facă pentru a atrage mai mulți turiști străini, Silvia Teodorescu a menționat că mulți dintre cei care vin în țară sunt îndrăgostiți de zona satelor.
„Chiar acum România Atractivă are în țară două delegații cu jurnaliști din țară și din străinătate, italieni și germani, bulgari, sunt chiar acum în delegații și, apropo de ce putem să facem turiștilor, îți pot spune că ieri au fost la Jurilovca, au mâncat un prânz tradițional pescăresc.
Au fost întâmpinați apoi de corul femeilor din Jurilovca, au învățat să facă chirpici, au văzut cum se fac acoperișurile din stuf şi colegii mei care coordonează delegațiile din teren îmi spuneau: doamne, italienii și nemții sunt absolut uluiți. Apropo de ce le putem face turiștilor, cred că România trebuie să se arate în sfârșit așa cum este ea: bogată, calmă.”, a spus ea.
România - o singură țară, trei culturi
Totodată, invitata la „Apel matinal” a subliniat faptul că turiștii străini pot găsi în România trei tipuri de mari culturi - ei pot găsi Orientul, Balcanii și Occidentul în același spațiu geografic.
„Deci au de ce să fie uluiţi și încântați. Dar nu vorbesc doar de sate, ci, uite, cu siguranță vor descoperi un lucru pe care nu îl cunosc foarte mult despre România. Avem ruta caselor. Pe teritoriul României este cea mai mare porțiune de frontieră romană din Europa.
Și vor descoperi felul în care suntem legați unii de alţii ca ţări, istorie și cultură. Avem cu ce. Practic România Atractivă asta punctează: avem cu ce. Pentru turiștii străini, dar și pentru români, evident.”, a explicat ea.
Silvia Teodorescu a menționat că în prezent site-ul și aplicația sunt disponibile și în limba engleză și că în curând vor fi disponibile de asemenea în: franceză, germană, limba romani, precum și maghiară.
Ea a adăugat că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, precum și agențiile de turism sunt implicate în acest proiect.
„Practic, prin România Atractivă ei vor veni atât alături de noi în a promova și a lega oferta comercială națională și internațională, dar agențiile de turism sunt printre principalii beneficiari, colaborăm cu ele, lucrăm cu ele, vor fi parte din delegațiile de promovare ale României atractive, astfel încât să poată genera cât mai multe oferte și pachete turistice care să ducă turiștii români și pe rutele de turism culturale le României.”, a mai explicat Silvia Teodorescu.
Citește și: Rute turistice culturale, promovate prin Programul "România Atractivă"