Ambasadorul Republicii Moldova în România, înaintea referendumului de aderare la UE: Ne va marca destinul pentru următoarele decenii
„Am început anul acesta negocierile de aderare la Uniunea Europeană și este important să ne mișcăm cât mai curând posibil.”
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 18 Octombrie 2024, 11:07 • Actualizat: 18 Octombrie 2024, 11:08
Republica Moldova va merge la vot, duminică, pe 20 octombrie, pentru alegerile prezidențiale, dar și pentru a vota la referendumul privind integrarea europeană.
Joi, președinta Maia Sandu i-a îndemnat pe cetățenii Republicii Moldova să meargă la referendumulul privind modificarea Constituției, pentru ca aceasta să prevadă aderarea țării la Uniunea Europeană.
Despre cât de importante sunt aceste alegeri pentru Republica Moldova a vorbit, vineri, ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă, la Apel Matinal.
„Sunt foarte, foarte importante pentru noi. Uniunea Europeană ne-a deschis ușile și ne-a invitat să aderăm la ea. Am început anul acesta negocierile de aderare la Uniunea Europeană și este important să ne mișcăm cât mai curând posibil, cât mai repede posibil să ajungem în Uniunea Europeană în acest deceniu. Iar pentru aceasta avem nevoie de o conducere care va continua acest parcurs, un lider al statului, un guvern pro-european și un parlament pro-european. Și, de asemenea, avem nevoie de susținerea societății, întregii societăți a Republicii Moldova.
De aceea, la 20 octombrie, noi toți va trebui să răspundem clar: vrem și suntem noi oare gata să trecem pragul Uniunii Europene? Suntem noi gata să mandatăm politicienii noștri să negocieze aderarea la Uniunea Europeană în următorii patru ani, astfel încât în 2030 să fim membri ai Uniunii Europene? Aceasta este marea miză pe care o vom decide pe data de 20 octombrie”, a declarat Victor Chirilă, ambsadorul Republicii Moldova în România, la Radio România Actualități.
Rezultatele referendumului, urmărite atent de Europa
Rezultatele referendumului și ale alegerilor vor fi urmărite atent de actorii europeni, iar un răspuns slab va însemna instabilitate, mai puține investiții și o tranziție interminabilă în Republica Moldova, a adăugat ambasadorul.
„Este adevărat, ne va marca destinul pentru următoarele decenii. Răspunsul nostru va fi urmărit foarte atent de partenerii noștri europeni. Dacă vom da un răspuns slab, neconvingător, atunci şi susținerea din partea partenerilor europeni și atenția din partea partenerilor europeni va fi cu totul alta, va fi mult mai slabă, mai nesigură și vom rămâne din nou, pentru decenii, într-o zonă a incertitudinilor. Acest lucru înseamnă instabilitate în Republica Moldova, acest lucru înseamnă mai puține investiții în Republica Moldova, acest lucru înseamnă că Republica Moldova va rămâne pe decenii într-o tranziție interminabilă.”
Secții de votare deschise în România
Pe teritoriul României vor fi deschise 16 secții de votare pentru cetățenii Republicii Moldova. Trei secții vor fi deschise la București, două secții vor fi deschise la Iași, două secții vor fi deschise la Cluj și câte una la Suceava, Bacău, Galați, Constanța, Brașov, Sibiu, Timișoara, Oradea și Craiova.
Ambasadorul Republicii Moldova în România a vorbit și despre campania de dezinformare dusă înaintea alegerilor, declarând că aceasta este dusă „foarte agresiv” în ultimul timp de „anumite forțe pro-ruse”.
„Bine, instituțiile noastre, mai ales cele mandatate cu asigurarea ordinii publice și a securității Republicii Moldova, urmăresc foarte atent ce se întâmplă și vedem: s-au făcut mai multe arestări... Investigații se duc, deci se iau măsuri necesare de preîntâmpinare a eventualelor violențe în Republica Moldova. Există o campanie evident de dezinformare, de propagandă, care este dusă foarte agresiv în ultimele săptămâni și în ultimele zile de anumite forțe pro-ruse, aș spune chiar criminale, care încearcă să creeze haos și nesiguranță în Republica Moldova, să mintă cetățenii Republicii Moldova.”
Citește și: Sute de persoane ar fi fost pregătite la Moscova pentru a destabiliza Republica Moldova