Amenzi de 2,8 milioane lei aplicate de ANSVSA, înaintea minivacanței de 1 Mai
În plus, s-a dispus reţinerea oficială a 2.311 de kilograme de produse alimentare (carne, peşte, pulpe de pui şi ouă), care prezentau risc pentru sănătatea publică.

Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 29 Aprilie 2025, 11:07 • Actualizat: 29 Aprilie 2025, 11:07
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dat amenzi de peste 2,84 de milioane de lei, în urma unor controale, la nivel național, în perioada 17 - 28 aprilie.
Demersurile au avut ca scop nu doar verificarea respectării normelor de siguranţă alimentară, ci şi sprijinirea operatorilor economici în adoptarea celor mai bune practici, înaintea minivacanței de 1 Mai şi deschiderea sezonului estival.
„Scopul principal al acţiunii este protejarea sănătăţii consumatorilor, în condiţiile unei afluenţe crescute de turişti şi a intensificării rulajului de mărfuri în zonele de agrement şi localităţile de interes touristic, obiectiv pe care ANSVSA îl menţine şi în zilele următoare, prin continuarea acţiunilor de control”, se menţionează în comunicat.
Inspectorii ANSVSA au verificat 2.711 obiective autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. În urma controalelor, au fost aplicate 286 de amenzi contravenţionale, însumând 2.842.400 de lei. De asemenea, au fost emise 10 ordonanţe de suspendare a activităţii şi şase ordonanţe de interzicere a activităţii.
În plus, s-a dispus reţinerea oficială a 2.311 de kilograme de produse alimentare (carne, peşte, pulpe de pui şi ouă), care prezentau risc pentru sănătatea publică.
Nereguli descoperite de ANSVSA
Controalele au vizat 797 de restaurante, 59 de pizzerii, 25 de cantine, 97 de cofetării-patiserii, 233 de laboratoare de cofetărie, 113 pensiuni turistice, 270 de supermarketuri, 650 de magazine alimentare, 221 de unităţi mobile de comercializare a alimentelor, 222 de târguri şi expoziţii de produse alimentare, precum şi 24 de puncte gastronomice locale.
Inspectorii au verificat condițiile de igienă în care sunt recepţionate, depozitate, preparate şi valorificate produsele alimentare destinate consumului uman.
Printre principalele neconformităţi constatate s-au numărat nerespectarea normelor privind depozitarea şi întreţinerea spaţiilor şi echipamentelor de lucru, folosirea ustensilelor şi recipientelor insalubre, ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor, expunerea la vânzare a produselor alimentare fără etichetă, utilizarea spaţiilor neautorizate sau neînregistrate sanitar-veterinar, precum şi lipsa trasabilităţii produselor alimentare.
„Recomandăm tuturor consumatorilor să achiziţioneze produse alimentare doar din unităţi sau spaţii aflate sub control sanitar-veterinar. Protejarea sănătăţii publice este şi va rămâne o prioritate constantă pentru ANSVSA”, a declarat preşedintele ANSVSA, Alexandru Bociu, citat în comunicat.
Citește și: Amenzi de peste 4,3 milioane de lei în sectorul alimentar, înaintea Paștelui