ANSVSA: Amenzi de peste 4,3 milioane de lei în sectorul alimentar, înaintea Paștelui
De asemenea, au fost aplicate măsuri de reţinere oficială pentru 2.370 kg de carne (de pasăre, porc, vită), peşte, produse din carne şi lactate, precum şi 300 de bucăţi de ouă.

Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 16 Aprilie 2025, 17:25 • Actualizat: 16 Aprilie 2025, 17:25
În urma controalelor efectuate cu ocazia Sărbătorilor Pascale, inspectorii sanitar-veterinari au aplicat amenzi de peste 4,3 milioane de lei.
Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în perioada 8 - 15 aprilie, la nivel naţional, controale oficiale privind modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare în 5.328 de obiective din sectorul alimentar.
Astfel, au fost verificate unităţi de comercializare a peştelui, abatoare, carmangerii, restaurante, fast-food-uri, cantine, brutării şi patiserii, unităţi de catering, depozite alimentare, centre de prelucrare a laptelui, pieţe agroalimentare, supermarketuri, unităţi mobile de vânzare, precum şi în trafic.
Ca urmare a rezultatelor acestor controale tematice şi a deficienţelor constatate de către inspectorii autorităţii au fost aplicate 602 sancţiuni contravenţionale, care au însumat 4.322.780 de lei, au fost emise 7 ordonanţe de suspendare a activităţii, 16 ordonanţe de interzicere a desfăşurării activităţii unor unităţi şi s-au dat 280 avertismente.
2.370 de kilograme de carne, scoase de la vânzare
De asemenea, au fost aplicate măsuri de reţinere oficială pentru 2.370 kg de carne (de pasăre, porc, vită), peşte, produse din carne şi lactate, precum şi 300 de bucăţi de ouă.
Pe lista neconformităţilor constatate şi sancţionate sunt menţionate: etichetarea necorespunzătoare a produselor; lipsa actualizării programului de autocontrol; nerespectarea normelor privind întreţinerea spaţiilor de depozitare şi prelucrare a alimentelor; utilizarea ambalajelor, ustensilelor şi recipientelor în stare insalubră; lipsa documentelor de trasabilitate; nerealizarea acţiunilor obligatorii de Dezinsecţie, Deratizare şi Dezinfectare (DDD); comercializarea produselor alimentare cu termen de valabilitate depăşit.
ANSVSA recomandă consumatorilor să achiziţioneze produse alimentare destinate consumului doar din unităţi sau spaţii care funcţionează sub control sanitar veterinar.
Citește și: Inspectorii au oprit peste o tonă de carne de miel, la intrarea în Bucureşti