Amenzi de aproape 2 milioane de lei, date de ANSVSA în luna martie
ANSVSA a dat 242 de amenzi în luna martie, ce au însumat 1.973.600 de lei.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 10 Aprilie 2024, 15:50 • Actualizat: 10 Aprilie 2024, 15:50
Amenzi de aproape două milioane de lei au fost date în luna martie de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pentru încălcări ale legislației în domeniul siguranței alimentelor.
Concret, ANSVSA a dat 242 de amenzi în luna martie, ce au însumat 1.973.600 de lei, în urma unor controale ce au vizat operatorii din industria alimentară care îşi desfăşoară activitatea în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, pâinii şi produselor de patiserie, altor produse alimentare, băuturilor răcoritoare şi alcoolice.
Pe parcursul lunii martie, Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, precum şi cea a Municipiului Bucureşti au făcut 11.314 controale în unităţile din industria agroalimentară, conform Agerpres.
Acţiunile de verificare efectuate la nivel naţional pe baza Programului de supraveghere şi control pentru anul 2024 au vizat aspecte privind respectarea de către operatorii alimentari a condiţiilor de înregistrare, autorizare şi funcţionare a unităţilor.
De asemenea, acestea au vizat aspecte ale modului de întreţinere şi igienizare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, ale condiţiilor de prelucrare şi de depozitare a materiilor prime şi a produselor finite, ale cerinţelor de trasabilitate şi ale celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).
Ce nereguli a descoperit ANSVSA
În urma controalelor, ANSVSA a constatat o serie de nereguli legate de neconformităţi privind monitorizarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP; neconformităţi privind respectarea bunelor practici de igienă şi fabricaţie cum ar fi neîntreţinerea igienică a spaţiilor de depozitare, întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor tehnologice de producţie.
Lista continuă cu: lipsa vestiarului şi a grupului sanitar pentru angajaţi, neasigurarea stocurilor corespunzătoare de substanţe destinate operaţiunilor de dezinfecţie, neefectuarea operaţiunilor de DDD în condiţiile legislaţiei specifice domeniului alimentar; neconformităţi privind personalul muncitor (neîntocmirea fişelor de aptitudini, neefectuarea cursului de igienă, neatestarea stării de sănătate a personalului).
De asemenea, au fost descoperite neconformităţi legate de: asigurarea trasabilităţii şi conformităţii produselor alimentare (etichetare, buletine de analiză cu rezultate nesatisfăcătoare, ambalaj necorespunzător, produse alimentare cu modificări organoleptice); alte tipuri de neconformităţi de genul desfăşurării de activităţi neînregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.
Au mai fost descoperite: nerespectarea cerinţelor pentru importul produselor alimentare, neiniţierea procedurii de rechemare a produselor, neretragerea de la raft a produsului neconform, transportul alimentelor cu mijloace neînregistrate sanitar - veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.
Citește și: Carnea de pui din magazine este sigură, susțin autoritățile sanitare