ANAF: Românii au dreptul să nu plătească la coafor sau frizerie dacă nu primesc bonul fiscal
ANAF a anunțat derularea unui program de „conformare voluntară în domeniul serviciilor de înfrumusețare”.

Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 11 Aprilie 2024, 08:33 • Actualizat: 11 Aprilie 2024, 08:33
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a transmis că românii au dreptul să nu achite atunci când merg la un coafor, o frizerie sau orice salon de înfrumusețare în cazul în care nu primesc bonul fiscal.
„Solicită bonul fiscal când mergi la salonul de înfrumusețare! Dacă operatorul economic refuză, ai dreptul la serviciul respectiv gratuit.”, au scris reprezentanții ANAF miercuri, 10 aprilie, pe rețeaua socială Facebook.
ANAF, program de „conformare voluntară”
De asemenea, ANAF a publicat un link către un comunicat de pe site-ul propriu, prin care a anunțat derularea unui program de „conformare voluntară în domeniul serviciilor de înfrumusețare”.
„Agenția Națională de Administrare Fiscală derulează, la nivel național, începând cu luna martie a.c., un program de conformare referitor la veniturile realizate de persoanele fizice care prestează activități de înfrumusețare/ întreținere corporală, continuând astfel inițiativa, demarată în 2022, de a sprijini contribuabilii din acest domeniu în vederea îndeplinirii obligațiilor fiscale ce le revin (înregistrare, declarare, plată).”, arată comunicatul.
„O informare adecvată va conduce la creșterea nivelului de conștientizare a obligațiilor fiscale ce derivă din obținerea unor astfel de venituri și va reduce riscul penalizărilor/amenzilor în cazul unor controale sau inspecții fiscale.”, a adăugat Fiscul.
ANAF a precizat că grupurile țintă ale acestui program de conformare sunt, pe de-o parte, persoane fizice care obțin venituri din acest gen de activități (PFA, ÎI, ÎF, persoane care au absolvit cursurile unor școli de profil, alte persoane fizice identificate din surse deschise) și, pe de altă parte, angajatori care activează în domeniu, furnizori de formare profesională etc.
Amintim că potrivit OUG 28/1999, în cazul în care operatorii economici refuză să emită și să înmâneze bonul fiscal clientului, acesta din urmă are dreptul de a beneficia de bunul achiziţionat sau de serviciul prestat fără a-l plăti.
„Operatorii economici care încasează, integral sau parțial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum și a prestărilor de servicii efectuate direct către populație sunt obligați să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.”, arată ordonanța de urgență.
O excepție este admisă în cazul defectării aparatelor de marcat electronice fiscale. Până la repunerea în funcțiune a acestora, operatorii economici utilizatori sunt obligați să înregistreze într-un registru special, întocmit în acest sens, toate operațiunile efectuate și să emită chitanțe pentru respectivele operațiuni și facturi, la cererea clientului.
Obligația referitoare la înregistrarea operațiunilor efectuate într-un registru special nu se aplică operatorilor economici care desfășoară activitatea de transport în regim de taxi, precum și celor care utilizează pentru înregistrarea veniturilor aparate de marcat electronice care sunt integrate în echipamente nesupravegheate.
Citește și: ANAF avertizează în privința mesajelor false transmise în numele său