ANSVSA ia măsuri pentru a prevenit intrarea febrei aftoase în România
Fermierii din România sunt informați că au obligația să anunțe medicul veterinar dacă animalele prezintă modificări de comportament, se îmbolnăvesc sau apar cazuri de mortalitate.

Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 08 Martie 2025, 10:36 • Actualizat: 08 Martie 2025, 10:35
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ASVSA) a luat mai multe măsuri după ce autoritățile din Ungaria au confirmat febra aftoasă într-o fermă de vaci de lapte din nordul țării, aproape de granița cu Slovacia.
„Pe 6 martie 2025, Ungaria a notificat, prin intermediul Sistemului Mondial de Informaţii privind Sănătatea Animalelor (WAHIS) al Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH), despre apariţia unui focar de febră aftoasă într-o fermă de vaci de lapte din nordul Ungariei, în apropiere de oraşul Gyor, aproape de graniţa cu Slovacia. Boala a fost confirmată prin analize de laborator”, transmite ANSVSA
În ianuarie, și Germania a raportat primul focar de febră aftoasă, într-o fermă de bivoli.
Recomandările ANSVSA
Fermierii din România sunt informați că au obligația să anunțe medicul veterinar dacă animalele prezintă modificări de comportament, se îmbolnăvesc sau apar cazuri de mortalitate, potrivit Radio România Actualități.
De asemenea, transporturile de animale în spațiul intracomunitar sunt monitorizate atent, febra aftoasă este o boală infecțioasă acută cauzată de un virus care se transmite în general prin contactul direct între animale.
Ce este febra aftoasă
Febra aftoasă este o boală infecțioasă care provoacă febră.
„Boala este cauzată de un virus care are şapte serotipuri diferite, fiecare producând aceleaşi simptome. Intervalul dintre expunerea la infecţie şi apariţia simptomelor variază între 24 ore şi zece zile, sau chiar mai mult. Timpul mediu, în condiţii naturale, este de trei-şase zile”, transmite ANSVSA.
„Transmiterea se realizează, în general, prin contactul direct între animalele infectate şi cele susceptibile sau, mai rar, expunerea indirectă a animalelor predispuse la excreţiile şi secreţiile animalelor infectate acut sau produse din carne neprocesate”, mai transmite ANSVSA.
Citește și: Milioane de ouă infestate cu salmonella, distruse de inspectorii sanitar-veterinari