Noi suntem Radio România, sursa ta de încredere

Bilanțul atacului de la periferia Moscovei urcă la peste 130 de morți. Președintele Putin decretează doliu național

Numărul victimelor este în continuă creștere. Unele dintre ele se află sub dărâmăturile sălii de concerte luate cu asalt. ISIS a revendicat atacul sângeros.

Foto: Sergei Vedyashkin | Moscow News Agency via REUTERS

Publicat: 23 Martie 2024, 05:58  • Actualizat: 23 Martie 2024, 23:01

Bilanțul atacului sângeros comis într-o sală de concerte de la periferia capitalei ruse a urcat, sâmbătă, la 130 de morți, potrvit BBC.

Alte peste 100 de persoane au fost rănite la Crocus City Hall, conform Serviciului Federal de Securitate (FSB).

Printre victime se află copii. Unii dintre supraviețuitori sunt în stare gravă.

Indivizi înarmați au luat cu asalt incinta, vineri seară, și au deschis focul asupra celor prezenți, detonând totodată explozibili. Cuprinsă de flăcări, o parte a acoperișului complexului s-a prăbușit.

Potrivit anchetatorilor, atacatorii au incendiat clădirea cu un "lichid inflamabil".

Incendiul care a urmat atacului a fost "practic limitat", a informat, sâmbătă, guvernatorul capitalei ruse. "Mai rămân câteva focare (...) Salvatorii au putut intra în sală", a transmis Andrei Vorobiov pe Telegram.

Viralizate pe rețelele de socializare, imaginile dramatice surprinse de martori arată participanți la concertul din sală care se ascund în timp ce se aud focuri de armă și explozii.

Autoritățile au anunțat, sâmbătă, 11 arestări. 4 dintre suspecți sunt cei implicați direct în atac.

Toţi sunt "cetăţeni străini", a anunţat Ministerul rus de Interne.

Serviciile de securitate au spus că suspecţii aveau "contacte" în Ucraina şi intenţionau să fugă în această ţară, potrivit agenției France Presse, citată de Agerpres.

Un mesaj de condoleanțe a fost afișat pe panouri publicitare din Moscova.

Toate evenimentele publice majore au fost anulate în acest weekend.

Mesajul președintelui Putin

În prima declarație publică, președintele Vladimir Putin a denunțat "un act terorist sângeros și barbar".

Liderul de la Kremlin a spus că cei 4 indivizi care au tras în victime "au încercat să se ascundă și s-au deplasat spre Ucraina, unde - conform datelor preliminare - li s-a pregătit o fereastră pe unde să poată trece frontiera".

Președintele rus a dat asigurări că "cei care se află în spatele acestor terorişti vor fi pedepsiţi".

"Noi ştim ce înseamnă ameninţarea terorismului. Contăm aici pe cooperarea cu toate statele care ne împărtăşesc sincer durerea şi sunt gata să îşi unească în mod real eforturile în lupta împotriva inamicului comun - terorismul internaţional; cu toate manifestările sale", a declarat preşedintele Federaţiei, potrivit agenției RIA Novosti, preluată de Rador Radio România.

Vladimir Putin a decretat duminică drept zi de doliu național, potrivit TASS.

Anterior, preşedintele Vladimir Putin le-a urat, indirect, însănătoşire grabnică supraviețuitorilor.

Mesajul a fost transmis, sâmbătă, de viceprim-ministrul Tatiana Golikova, după o întâlnire cu liderul de la Kremlin.

"Preşedintele le-a urat tuturor însănătoşire grabnică şi le-a transmis medicilor recunoştinţa sa", a spus Tatiana Golikova, citată de agenţiile ruse de presă.

Condamnare internațională a masacrului

Secretarul General al Națiunilor Unite a condamnat "în cei mai puternici termeni posibili atacul terorist," a transmis un purtător de cuvânt.

Antonio Guterres "își exprimă profundele condoleanțe familiilor îndurerate și poporului și Guvernului Federației Ruse" a adăugat Farhan Haq.

Consiliul de Securitate al ONU și-a transmis, de asemenea, condoleanțele și a îndemnat toate statele "să coopereze activ" cu guvernul rus și cu alte autorități pentru a-i aduce pe cei vinovați și pe susținătorii "acestor acte teroriste deplorabile" în fața justiției.

"Membrii Consiliului de Securitate au condamnat în cei mai puternici termeni atacul terorist abominabil și laș," se arată în declarația lor.

Şeful diplomaţiei americane a condamnat, sâmbătă, un act "odios" şi "terorismul sub toate formele sale".

"Transmitem cele mai profunde condoleanţe familiilor şi celor dragi ai celor ucişi şi tuturor celor afectaţi de această crimă odioasă. Condamnăm terorismul sub toate formele sale şi ne exprimăm solidaritatea cu poporul rus care deplânge pierderile umane în urma acestui eveniment atroce", a declarat Antony Blinken, potrivit unui comunicat difuzat, sâmbătă, de Departamentul de Stat.

Revendicarea ISIS

Gruparea teroristă Stat Islamic a revendicat carnagiul.

"Atacul a fost comis de patru luptători ai SI înarmaţi cu mitraliere, un pistol, cuţite şi bombe incendiare", a susţinut ISIS pe unul dintre conturile sale Telegram, adăugând că atacul a survenit "în contextul (...) războiului furibând" dintre grupare şi "ţările care luptă împotriva Islamului".

În schimb, SUA consideră că revendicarea grupului terorist este credibilă. Casa Albă afirmă că depune eforturi pentru a afla mai multe despre cele întâmplate.

Ucraina, care se află în război cu Rusia, a negat orice implicare în atac.

Serviciul de informaţii militare al Ucrainei (GUR) a atribuit masacrul unei "operaţiuni planificate de serviciile speciale ale Kremlinului" cu scopul de "a discredita Ucraina şi întreaga lume liberă".

ISIS a comis atacuri în mai multe țări, însă BBC amintește că grupul și-a asumat uneori responsabilitatea pentru acte criminale cu care nu a avut nimic de-a face.

La 7 martie, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a anunțat că a dejucat un atac asupra unei sinagogi din Moscova, care era planificat de o celulă a Statului Islamic.

FSB a precizat atunci că atacatorii au fost "neutralizați", dar puține alte detalii au fost furnizate despre presupusul complot.

La 13 martie, trei miliții ruse anti-Kremlin au emis o declarație comună în care le-a cerut civilolor ruși aflați la granița cu Ucraina să se refugieze, spunând că intenționează să lanseze atacuri împotriva pozițiilor militare ruse din zonă.

Anterior, Legiunea pentru Libertatea Rusiei și Batalionul Siberian, ambele grupuri de miliție formate din cetățeni ruși care luptă alături de Ucraina, au trecut granița în regiunile Belgorod și Kursk ale Rusiei.

„Ucigașii lui [Vladimir] Putin efectuează atacuri masive asupra orașelor pașnice ucrainene, plasându-și pozițiile între casele tale, școlile copiilor tăi și instituțiile guvernamentale”, se preciza în declarație.

Într-un interviu pentru BBC, profesorul Matthew Sussex a amintit că Rusia are o lungă istorie a conflictelor interne în zonele locuite de musulmani, pe care regimurile i-au oprimat, așa cum s-a întâmplat în Cecenia.

În plus, sprijinul pe care Kremlinul l-a acordat Siriei conduse de dictatorul Bashar Al-Assad în războiul intern au făcut din Rusia o țintă a ISIS.

În opinia expertului, răspunsul va fi unul de o "violență extremă", dând ca exemple consecințele asediului asupra teatrului Moscova din 2002 și asupra unei școli Beslan din 2004.

Matthew Sussex subliniază că avertismentul SUA despre un posibil atac, emis pe 7 martie, a fost tratat de Kremlin ca o încercare de "amestec" în afacerile interne ale Rusiei.

Atacul are loc la mai puțin de o săptămână după realegerea liderului de la Kremlin pentru un mandat de 6 ani. Corectitudinea scrutinului, la care Vladimir Putin nu a avut competitor de anvergură, a fost contestată de opozanți și de organizațiile neguvernamentale.

Atac într-un loc al distracției

De la inaugurarea din 2009, sala Crocus City a găzduit mai multe celebrități, printre care și republicanul american Donald Trump, care adus concursul său de frumusețe Miss Univers în Rusia, în 2013.

Complexul a fost construit de dezvoltatorul imobiliar azer Aras Agalarov, al cărui fiu este cântărețul Emin Agalarov.

Imediat după concursul din 2013, Donald Trump a avut o scurtă apariție într-unul dintre videoclipurile muzicale ale acestuia.

În 2016, cântărețul a organizat o întâlnire între echipa de campanie a lui Donald Trump și un avocat rus, care a oferit informații compromițătoare despre contracandidata democrată Hillary Clinton înaintea alegerilor prezidențiale din SUA.

Flăcările s-au înălţat spre cer vineri seară, iar fuioare de fum negru se ridicau deasupra sălii de concerte, potrivit înregistrărilor video de la faţa locului şi a fotografiilor Reuters.

Zeci de ambulanţe au fost mobilizate la locul atacului.

Atacul armat pare să fi început în timpul unui concert al formaţiei ruse de rock Picnik, ai cărei membri au fost evacuaţi în siguranță.

„O tragedie teribilă”

"Dintr-o dată s-au auzit bubuituri în spatele nostru - focuri de armă. O rafală - nu ştiu ce", a declarat un martor pentru Reuters sub rezerva anonimatului. "A urmat o busculadă, toată lumea fugea către lift. Toată lumea ţipa, toată lumea fugea", a adăugat martorul.

„O tragedie teribilă a avut loc astăzi în centrul comercial Crocus City”, a declarat primarul Moscovei.

„Îmi pare rău pentru cei dragi victimelor”, a precizat Serghei Sobyanin, care a adăugat că toată asistența necesară va fi oferită celor răniți în timpul incidentului.

Ulterior, edilul a anunțat pe rețeaua Telegram că anulează toate evenimentele publice din acest sfârșit de săptămână, potrivit Radio Chișinău.

Autorităţile au întărit securitatea în aeroporturile şi gările din Moscova, o zonă metropolitană vastă cu o populaţie de peste 21 de milioane de locuitori.

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost informat "constant", "încă din primele minute", despre atacul sângeros, a declarat purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov.

Ministerul rus de Externe a solicitat ca SUA să împărtăşească orice informaţie pe care o au despre atacul armat.

''Casa Albă a declarat că nu vede niciun semn că Ucraina sau ucrainenii sunt implicaţi în atacul terorist de la Moscova'', a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională al Casei Albe, John Kirby, s-a limitat să spună că preşedintele Joe Biden este informat în permanență despre cele întâmplate.

Consilierul cancelariei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoliak, a declarat că Ucraina nu este implicată în incidentul armat.

Rusia, în stare de război

Prin vocea purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Rusia a admis că se consideră în război din cauza implicării Occidentului de partea Ucrainei şi nu poate permite existenţa la graniţele sale a unui stat care "s-a arătat gata să folosească orice metodă pentru a prelua controlul asupra Crimeei".

"Ne aflăm în stare de război. Da, aceasta a început ca o operaţiune militară specială, dar de îndată ce această bandă s-a format, când Occidentul colectiv a participat la toate acestea alături de Ucraina, pentru noi a devenit un război", a declarat Dmitri Peskov, vineri, într-un interviu.

Pe frontul de luptă, 8 rachete ruseşti au lovit, vineri, cea mai mare centrală hidroelectrică din Ucraina, situată pe fluviul Nipru, provocând "distrugeri foarte grave".

Potrivit autorităților ucrainene, nu există un pericol iminent pentru populaţie.

În ultima perioadă, folosind drone sau sabatori infiltrați în Rusia, forțele ucrainene au distrus rafinării, terminale, depozite și spații de depozitare din vestul Rusiei, afectându-i capacitatea de producție.

Oficialii americani se tem că acțiunile de acest fel pot duce la creșterea prețurilor petrolului, la nivel mondial.

În ciuda avertismentului venit de la Washington, un oficial ucrainean a declarat pentru Reuters că rafinăriile rusești sunt "ținte legitime".

"Luptăm cu (...) metodele pe care le avem"

“Înțelegem apelurile partenerilor americani, dar în același timp luptăm cu capacitățile, resursele și metodele pe care le avem”, a declarat Olha Stefanishyna, viceprim-ministru pentru integrare europeană și euro-atlantică.

În ciuda sancțiunilor occidentale și atacurilor Ucrainei, Rusia a rămas unul dintre cei mai importanți producători de petrol și gaze.

De la începutul anului, prețul barilului de petrol a crescut cu circa 15% în acest an, până la 85 de dolari pe bari.

Citește și: Delegație militară a NATO, în vizită la Kiev

Franța a arestat un cetățean rus care ar fi vrut să destabilizeze Jocurile Olimpice
Actualitate 24 Iulie 2024, 13:09

Franța a arestat un cetățean rus care ar fi vrut să destabilizeze Jocurile Olimpice

Bărbatul arestat a fost plasat în arest preventiv și ar putea face până la 30 de ani de închisoare.

Franța a arestat un cetățean rus care ar fi vrut să destabilizeze Jocurile Olimpice
MOSCOVA: Adjunctul Serviciului de Telecomunicaţii militare, rănit grav într-un atentat cu bombă
Actualitate 24 Iulie 2024, 13:06

MOSCOVA: Adjunctul Serviciului de Telecomunicaţii militare, rănit grav într-un atentat cu bombă

Mașina lui Andrei Torgașov a sărit în aer.

MOSCOVA: Adjunctul Serviciului de Telecomunicaţii militare, rănit grav într-un atentat cu bombă
Două bombardiere B-52H ale Forțelor Aeriene SUA, în premieră în România
Actualitate 24 Iulie 2024, 12:57

Două bombardiere B-52H ale Forțelor Aeriene SUA, în premieră în România

Aeronavele au sosit la Baza Aeriană 57 de la Mihail Kogălniceanu.

Două bombardiere B-52H ale Forțelor Aeriene SUA, în premieră în România
Un nou record pentru cea mai caldă zi din istoria măsurătorilor, stabilit după 24 de ore
Actualitate 24 Iulie 2024, 11:31

Un nou record pentru cea mai caldă zi din istoria măsurătorilor, stabilit după 24 de ore

Temperatura medie a aerului la nivel global a crescut luni la 17,15 grade Celsius, cu 0,06 grade Celsius peste recordul...

Un nou record pentru cea mai caldă zi din istoria măsurătorilor, stabilit după 24 de ore
MApN: Două aeronave F-16 au monitorizat situația din Tulcea
Actualitate 24 Iulie 2024, 11:07

MApN: Două aeronave F-16 au monitorizat situația din Tulcea

La ora 2:19, două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au decolat din Baza 86 Aeriană Borcea.

MApN: Două aeronave F-16 au monitorizat situația din Tulcea
Avertizare de călătorie în Italia: Zboruri suspendate pe Aeroportul din Catania
Actualitate 24 Iulie 2024, 10:55

Avertizare de călătorie în Italia: Zboruri suspendate pe Aeroportul din Catania

Traficul aerian pe Aeroportul „Vincenzo Bellini” a fost suspendat din cauza erupției vulcanului Etna.

Avertizare de călătorie în Italia: Zboruri suspendate pe Aeroportul din Catania
ANM: Cod portocaliu și Cod galben de ploi în aproape toată țara
Actualitate 24 Iulie 2024, 10:46

ANM: Cod portocaliu și Cod galben de ploi în aproape toată țara

ANM a precizat că vremea instabilă se va menţine şi în următoarele două zile, în cea mare parte a ţării.

ANM: Cod portocaliu și Cod galben de ploi în aproape toată țara
Secretar de stat în Ministerul Educației, despre diferența dintre notele minime pentru titulari și suplinitori: „Cei din urmă au o perioadă de probă”
Actualitate 24 Iulie 2024, 10:26

Secretar de stat în Ministerul Educației, despre diferența dintre notele minime pentru titulari și suplinitori: „Cei din urmă au o perioadă de probă”

Mai puțin de 42% dintre candidații care au susținut examenul de titularizare în învățământul preuniversitar în acest an luat...

Secretar de stat în Ministerul Educației, despre diferența dintre notele minime pentru titulari și suplinitori: „Cei din urmă au o perioadă de probă”