Cel mai vechi vin lichid din lume, descoperit într-un mormânt vechi de 2.000 de ani
Vinul, care a fost cândva alb, dar care a căpătat o nuanță brun-roșiatică de-a lungul secolelor.

Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 19 Iunie 2024, 15:48 • Actualizat: 19 Iunie 2024, 15:48
Cel mai vechi vin lichid din lume a fost găsit într-un mormânt vechi de 2.000 de ani din Spania. Cercetătorii de la Universitatea din Cordoba au confirmat că este vorba despre un soi local asemănător cu cherry.
În anul 2019, în timp ce o familie își renova casa din orașul andaluz Carmona, a descoperit în mod neașteptat o necropolă romană remarcabil conservată sub proprietatea lor.
În interiorul mormântului antic se afla ceea ce este acum recunoscut ca fiind cel mai vechi vin conservat din lume, încă în stare lichidă.
Cel mai vechi vin lichid din lume, descoperit într-o altă urnă de sticlă
Potrivit unui studiu publicat recent în Journal of Archaeological Science: Reports, mormântul datează din prima jumătate a secolului I e.n. și prezintă opt nișe funerare sculptate în pereții săi, potrivit euronews.com.
Șase dintre aceste nișe conțineau urne realizate din sticlă, plumb, calcar sau gresie, fiecare dintre ele conținând rămășițe umane. Două urne erau inscripționate cu nume: Senicio și Hispanae.
Vinul, care a fost cândva alb, dar care a căpătat o nuanță brun-roșiatică de-a lungul secolelor, a fost găsit într-o urnă de sticlă împreună cu rămășițe umane incinerate. Scufundate în aproape cinci litri de lichid roșiatic se aflau oasele incinerate ale unui bărbat, precum și un inel de aur.
Experții au reușit să identifice că lichidul era de fapt vin, după ce i-au analizat compoziția chimică. Absența acidului siringic, un produs secundar de descompunere al vinului roșu, i-a determinat pe aceștia să concluzioneze că acesta a fost obținut în special din struguri albi.
Înainte de această descoperire, cel mai vechi vin cunoscut păstrat în stare lichidă era sticla de vin Speyer, dezgropată dintr-un mormânt roman din apropierea orașului german Speyer în 1867.
Sticla, datată între anii 325 și 350 d.Hr., este cea mai veche sticlă de vin nedeschisă cunoscută până în prezent. De la descoperirea sa, aceasta a fost expusă la secțiunea Muzeul Vinului din cadrul Muzeului Istoric al Palatului din Speyer.