OMS: Tutunul, alcoolul și alimentele ultraprocesate sunt responsabile pentru 2,7 milioane de decese anual în Europa
OMS cere guvernelor impunerea unei reglementări mai stricte a produselor care dăunează sănătății.
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 12 Iunie 2024, 12:43 • Actualizat: 12 Iunie 2024, 12:42
Tutunul, alcoolul, alimentele ultraprocesare și combustibilii fosili ucid anual 2,7 milioane de persoane în Europa, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
OMS a declarat că industriile puternice sunt la originea problemelor de sănătate și a morții premature prin utilizarea unui marketing „înșelător” și prin interferența în eforturile guvernelor de a preveni bolile ucigașe precum cancerul, bolile de inimă și diabetul, potrivit The Guardian.
7.400 de decese zilnic
Potrivit raportului OMS, tutunul, alcoolul, alimentele ultraprocesate și combustibilii fosili sunt responsabili de peste 7.400 de decese zilnic în statele europene. Iar în total, cele patru industrii cauzează aproximativ 2,7 milioane de decese anual, un sfert din totalul mortalității.
Raportul descrie modul în care „marile industrii” folosesc metode deschise și ascunse pentru a-și spori profiturile prin întârzierea și deraierea politicilor de îmbunătățire a sănătății populației.
„Un număr mic de corporații transnaționale (...) exercită o putere semnificativă asupra contextelor politice și juridice în care își desfășoară activitatea și obstrucționează reglementările de interes public care ar putea avea un impact asupra marjelor lor de profit”, a declarat OMS.
Exploatarea persoanelor vulnerabile
„Tacticile industriei includ exploatarea persoanelor vulnerabile prin strategii de marketing orientate, inducerea în eroare a consumatorilor și afirmații false cu privire la beneficiile produselor lor sau la acreditările de mediu”, a declarat directorul regional al OMS pentru Europa, Dr. Hans Henri P. Kluge.
Tacticile desfășurate de „marile industrii comerciale” subminează măsurile de reducere a fumatului, a consumului de alcool și a obezității, care sunt cele mai mari cauze ale îmbolnăvirilor evitabile.
Analiza OMS mai arată că țările europene nu sunt pe drumul cel bun pentru a îndeplini obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU de stopare a creșterii obezității sau de reducere cu 30% a fumatului în rândul persoanelor cu vârsta de 15 ani și peste.
Cele 53 de țări consumă împreună mai mult alcool decât orice altă regiune la nivel mondial.