Clarificări despre rachetele antigrindină, la RRA: „Sub nicio formă nu poluează și nu creează secetă”
Rachetele folosite sunt biodegradabile.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 10 Mai 2024, 09:31 • Actualizat: 10 Mai 2024, 09:31
Generalul în rezervă Gheorghe Căunei Florescu, președinte-director general al Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, invitat vineri, 10 mai, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități (RRA), a declarat că rachetele folsoite nu poluează și nu creează secetă.
În contextul în care au apărut controverse, ba chiar au fost înregistrate proteste ale fermierilor cu privire la faptul că rachetele antigrindină ar împiedica precipitațiile în curțile lor sau la faptul că acestea ar polua mediul, oficialul a oferit clarificări.
„Nu suntem singurii care acționăm cu aceste sisteme. Cu 40 - 50 de ani înaintea noastră s-a pus în funcțiune acest sistem și în alte țări. Noi ducem în nori pe celulele convective numai acolo unde este nevoie această iodură de argint cu racheta, care de fapt este un mijloc de a transporta această iodură de argint acolo.
În urma arderii rezultă aerosolul care are proprietatea de a crea centre de condensare, schimbă structura norului, crește gradul de precipitare. Sub nicio formă nu creează fenomene de secetă.
La noi există două softuri care înregistrează absolut tot. Acolo unde am acționat nu a căzut grindină, au căzut precipitații cam cu 520% mai mult”, a explicat generalul în rezervă, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități.
Rachetele antigrindină nu poluează mediul
De asemenea, generalul în rezervă a explicat că rachetele antigrindină nu poluează mediul sub nicio formă, după cum au demonstrat studiile ce au fost realizate în domeniu.
„Argintul nu poluează, ci conservă apa; iodul nu poluează - din contră, anumite alimente, plante, sunt avide după iod. (...) La biserică, bolul de argint conservă apa, gheața, iar unele culturi au nevoie de iod. Inclusiv solul are nevoie de iod. El se disipează în nori și nu ajunge la pământ. Nu poluează sub nicio formă. (...)
Deci sub nicio formă nu există poluare. Gradul de poluare este nesemnificativ. Nici nu se poate vorbi de așa ceva.”, a spus președintele-director general.
Totodată, președinte-director general al Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor a precizat că rachetele folosite sunt biodegradabile, făcute din materiale ce nu au metal în compoziție.
„După ce s-a produs fenomenul de producere a acelui aerosol, racheta își continuă drumul spre pământ și începând cu 3.000, 2.000, 1.000 de metri se autodistruge. Avem două sisteme de siguranță să se autodistrugă în particule foarte mici, de 12 miligrame.”, a explicat el.
România, pe primul loc în sud-estul Europei
Generalul în rezervă a mai spus că România se află pe primul loc între țările din sud-estul Europei cu sistemul său antigrindină, protejând cea mai mare suprafață, de două milioane șapte sute de hectare.
El a menționat că în prezent România are 99 de puncte de lansare și că sunt în pregătire încă 85 de puncte de lansare. Vor fi implementate în curând 20 de puncte de lansare în județul Dâmbovița și județul Argeș.
„Anul acesta vom face câte cinci în Argeș, cinci în Dâmbovița și la anul vom continua cu încă 10 puncte de lansare.”, a spus invitatul la „Apel matinal”.
Citește și: Se anunță o vară caniculară, cu fenomene meteo extreme, iar seceta se va intensifica