Directorul executiv al ANM, la RRA: Se anunță o vară caniculară, cu fenomene meteo extreme, iar seceta se va intensifica
Vara aceasta va fi caracterizată de o frecvență mai mare a zilelor caniculare.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 12 Aprilie 2024, 10:45 • Actualizat: 12 Aprilie 2024, 10:45
Directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, invitată vineri, 12 aprilie, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități, a spus că se anunță o vară caniculară, marcată de fenomene meteo extreme, și că seceta se va intensifica.
Potrivit Elenei Mateescu, vara aceasta va fi caracterizată de o frecvență mai mare a zilelor caniculare, în contextul în care vara 2023 s-a înscris în top trei cele mai călduroase veri, cu temperaturi mult mai mari peste cele ce ar fi fost normale.
„Din evidenţa statistică a fiecărui an, fiecare an a doborât recordurile înregistrate în anii anteriori. Şi nu excludem să avem şi în anotimpul de vară valori care, la nivelul celor zilnice, fie că vorbim de temperaturi minime, fie vorbim de temperaturi maxime, să înregistrăm noi recorduri, dar chiar şi la nivelul temperaturii medii lunare.
Însă, nu excludem să avem şi alternanţe, cu precipitaţii, pentru că fenomenele convective, în condiţiile în care vorbim de mai multă căldură în sistemul climatic asociat şi o cantitate mai mare de umezeală, de vapori de apă, vorbim de fenomene meteorologice extreme, mai intense şi mai frecvente.”, a spus Elena Mateescu, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități.
Seceta se intensifică în România
De asemenea, directorul executiv al ANM a spus că seceta se intensifică în țară. Elena Mateescu a precizat că România se confruntă cu o secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei şi Olteniei.
„Exclusiv vorbim doar de o aprovizionare satisfăcătoare pentru regiunile intracarpatice. (referitor la precipitații, n.r.)”, a adăugat Elena Mateescu.
„Săptămâna viitoare, aşa cum menţionam, vom vorbi de precipitaţii, la început în partea de vest, centru-nord a ţării, după care şi în restul teritoriului. Vor fi binevenite aceste precipitaţii, însă va conta modul de înmagazinare, pentru că schimbul de masă de aer între masa de aer foarte caldă, deja prezentă de mai multe zile şi care va continua, aşa cum vorbeam, până la debutul săptămânii viitoare, şi schimbul de masă de aer mai rece, cu siguranţă va aduce şi fenomene extreme.
Vorbim de posibilitatea să înregistrăm vijelii şi cantităţi pe secvenţe scurte de timp, dar ploile vor fi de binevenite, pentru că ne aşteptăm la cantităţi mai însemnate, în special în vestul, centrul şi nordul ţării. Din păcate, pentru zona de sud şi sud-est, valori de 10-15 litri nu vor putea compensa deficitul deja acumulat în sol.”, a mai spus directorul executiv al ANM.
Elena Mateescu a explicat că ritmul încălzirii se accelerează și că se observă din 10 în 10 ani o accelerare a ceea ce înseamnă tendinţa medie pe un deceniu, comparativ cu deceniile anterioare.
„Din punctul de vedere al anilor secetoşi, deja ultimele decenii aduc în atenţie, cel puţin la nivelul României, cinci-şase ani pe deceniu, excesiv de secetoşi şi în aceleaşi zone în care ştim că vulnerabilitatea fenomenului de secetă este una destul de mare şi mă refer aici în mod deosebit la zona Olteniei, Muntenia, Dobrogea şi jumătatea sudică a Moldovei.”, a mai spus Elena Mateescu.
Citește și: Vremea de Paște va fi mai caldă decât ar fi normal