Comisar general al Gărzii Naționale de Mediu, la RRA: Este necesară înăsprirea legii pentru oprirea arderilor ilegale de deșeuri
Andrei Corlan, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu, a vorbit, joi, 28 martie, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități (RRA), despre cum ar putea fi oprite arderile ilegale de deșeuri ce poluează Bucureștiul.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 28 Martie 2024, 11:25 • Actualizat: 28 Martie 2024, 11:26
Andrei Corlan, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu, a spus, joi, 28 martie, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități (RRA), că arderile ilegale de deșeuri ce poluează Bucureștiul pot fi oprite doar prin înăsprirea legii.
Potrivit comisarului general al Gărzii Naționale de Mediu, această problemă se va rezolva atunci când va fi înăsprit cadrul legal și nu vor mai putea intra în țară deșeuri mascate. Astfel, atunci când deșeurile nu vor mai intra pe teritoriul României, nu vor mai avea loc arderile ilegale.
„Cauza va fi stopată atunci când, așa cum spuneam mai devreme, se va modifica spectrul legal, spectrul legislativ. Și aceste, așa este, bunuri second-hand nu vor putea să intre în țară, pentru că noi facem dosare penale, aplicăm sancţiuni, confiscăm deșeuri, dar oricâți astfel de colectori oprim, vor apărea cu siguranță mai mulți.
Dacă cadrul legal va fi înăsprit și nu vor mai putea să intre aceste deșeuri mascate în țară, atunci și sursa de alimentare va fi stopată.
Fenomenul arderilor ilegale de deșeuri, noi luptăm, așa cum am spus constant, cu el, dar el efectiv va fi stopat atunci când sursa de alimentare va fi oprită. Și asta se poate face doar prin înăsprirea cadrului legal.”, a spus comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități.
Comisarul general al Gărzii de Mediu: Noi luptăm cu efectele
De asemenea, Andrei Corlan a spus că în prezent, Garda de Mediu luptă constant cu fenomenul arderilor ilegale de deșeuri, dar că deocamdată luptă cu efectele, nu și împotriva cauzei - pentru care sunt necesare modificări legislative.
„Garda de Mediu are, practic, săptămânal câte o acțiune în fiecare județ din țară. Le alegem aleatoriu. Sloganul după care ne desfășurăm este: Garda de Mediu, de azi și în județul tău. Acțiunile sunt făcute inopinat cu colegii de la structura centrală și cu colegii de la Departamentul de intervenție al Jandarmeriei.
Noi avem de anul trecut o procedură nouă și anume, confiscarea deșeurilor cu valoare materială, care, într-adevăr, descurajează fenomenul, inclusiv această colaborare pe care spuneam că o avem cu Parchetul General, o dată cu înființarea Departamentului de Combatere a Infracționalității de Mediu. Luptăm constant cu acest fenomen, dar noi luptăm cu efectele.”, a spus el.
Citește și: Ne luptăm constant cu deșeurile prezentate ca bunuri second hand