Sursa ta de încredere

Congresmenul Buchanan, la București: Suntem aici să întărim relațiile dintre România și SUA

"Suntem aici să întărim relațiile dintre România și SUA și să le ducem la un alt nivel", a declarat ulterior șeful delegației, republicanul Vernon Buchanan.

Congresmenul Buchanan, la București: Suntem aici să întărim relațiile dintre România și SUA
Foto: Facebook | US Embassy

Articol de Matei Pavel, Publicat: 15 Aprilie 2025, 08:13  • Actualizat: 15 Aprilie 2025, 15:42

  • Articolul a fost actualizat cu detalii suplimentare

O delegaţie a Congresului Statelor Unite ale Americii are programate întâlniri marţi, la Bucureşti, cu oficiali români.

Înainte de prânz, prima oprire a fost la Palatul Cotroceni, unde cei 8 congresmeni au discutat cu președintele interimar Ilie Bolojan.

"Suntem aici să întărim relațiile dintre România și SUA și să le ducem la un alt nivel", a declarat ulterior șeful delegației, republicanul Vernon Buchanan.

"Avem multe companii care vin aici, care creează locuri de muncă bune. Vrem mai multe companii şi mai multe locuri de muncă. Această țară este foarte importantă pentru noi", a adăugat el.

"Totul este revizuit acum și noul nostru președinte [Donald Trump - n. red], dar sunt foarte optimist în legătură cu relațiile noastre și vom discuta toate aspectele”, a mai precizat Vernon Buchanan

Cei 8 au ajuns la Parlament, unde discută cu un grup de aleși format din Daniel Suciu (PSD), Mihai Weber (PSD), Robert Cazanciuc (PSD), Nicoleta Pauliuc (PNL), Titus Corlățean (PSD), Ovidiu Victor Ganț (Minorități), Hajdu Gabor (UDMR), Andrei Baciu (PNL) Cosmin Ioan Corendea (AUR), Ramona Bruynseels (AUR), Ionuț Mosteanu (USR) și Simona Spătaru (USR).

La ora 16:00, sunt programate discuţii cu premierul Marcel Ciolacu, la Palatul Victoria.

Vicepreşedinte al Senatului, Robert Cazanciuc declarase, luni, că vizita în România a delegaţiei reprezintă un mesaj de "parteneriat strategic" între cele două ţări.

"Voi participa şi eu mâine [marți - n. red] la această întâlnire, este o delegaţie mixtă de republicani şi democraţi. Am fost acum un an, acum doi ani, în mai multe vizite în Statele Unite, am fost la Congres, am fost la Senat. De fiecare dată, întâlnirea a fost cu republicanii şi democraţii. Nu am mers niciodată doar la republicani sau doar la democraţi. Am căutat să ţinem această balanţă, pentru că aşa este în Statele Unite. Este un mesaj, până la urmă, de parteneriat strategic între România şi Statele Unite. Sunt doi piloni în Europa pe care s-au bazat întotdeauna Statele Unite - unul în nord, care se numeşte Polonia, şi unul în sud, care se numeşte România", a afirmat senatorul social-democrat.

La rândul său, liderul senatorilor PNL a evidenţiat relaţiile "foarte bune" ale parlamentarilor români cu congresmeni americani.

"Lumea rezumă relaţiile româno-americane strict la intrarea la Trump. Este incorect. Foarte mulţi parlamentari din România au relaţii foarte bune cu congresmeni din Statele Unite, există relaţii bilaterale, există relaţii prieteneşti. Eu cred că, în ultimă instanţă, relaţiile româno-americane sunt pe un trend ascendent, se vor discuta cu delegaţia americană lucrurile care îi interesează pe ei de principiu. Noi toţi vom face lobby în sensul că România este un stat democratic şi că deciziile Curţii Constituţionale se respectă. Ei probabil că vor avea curiozităţi, ne vor întreba, o să-i lămurim şi cu siguranţă din acest dialog va ieşi o mai bună poziţie a României în zonă", a transmis Daniel Fenechiu.

Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu spunea, săptămâna trecută, că autoritățile vor oferi "clarificări" inclusiv despre anularea alegerilor prezidențiale de anul trecut.

"E important, pentru că elementele strategice care ne interesează și pe noi și pe americani vor fi discutate. E vorba și de strategia la Marea Neagră, pe care Congresul american a dezvoltat-o anul trecut cu o susținere bipartizană și această prezență la București va fi egală, atât republicani, cât și democrați. Am reușit să depășim și absența acestor contacte. Ele au existat, dar cele cu valoare de semnal. Vom discuta și despre alegerile anulate. Suntem pregătiți! Vom da și răspunsuri în legătură cu ce s-a întâmplat, dar și garanții în legătură cu ce se va întâmpla. E un pas înainte”, a explicat Cristian Diaconescu.

Potrivit acestuia, în acest moment nu există vreun semnal despre vehiculara retragere a trupelor americane din Europa.

“Există cuvântul reevaluare, când se transmit o serie de mesaje în ceea ce privește poziționarea americană, dar nu înseamnă desistare. S-au tras repede concluzii că administrația de la Washington ar lua o decizie istorică, dramatică în legătură cu europenii. (…) Poziția SUA e aceeași, sunt în continuare parte la proiectele NATO, de la intelligence, până la implementarea a ce s-a decis militar pentru Ucraina. Nu s-a schimbat nimic. S-ar putea să existe o repoziționare a forțelor militare americane, dar depinde foarte mult de rezultatul contextelor bilaterale și lucrăm 7/24 să nu avem surprize”, a adăugat Cristian Diaconescu.

Ministerul român al Afacerilor Externe a modificat pe pagina sa de internet, în martie, condițiile de călătorie în Statele Unite.

Aderarea României la Visa Waiver a fost suspendată pe o perioadă nedeterminată, a anunțat anterior Guvernul de la Washington, motivând că este necesară o analiză a „respectării cerințelor stricte de securitate” care se impun în urma programului.

MAE îi avertizează pe românii care au programate călătorii în perioada următoare, inclusiv după data de 31 martie, să se adreseze ambasadelor americane din țările în care domiciliază, în vederea obținerii vizelor de intrare, ca și până acum.

Ministerul afirmă că autoritățile de la București rămân în strânsă coordonare cu cele americane, pentru a se asigura că programul Visa Waiver va fi implementat cât mai rapid, relatează Radio România Actualități.

Premierul Marcel Ciolacu s-a declarat convins că revizuirea includerii României în program este o măsură strict tehnică și speră să fie de scurtă durată.

Din opoziție, Alianța pentru Unirea Românilor a acuzat executivul de incompetență, iar Uniunea Salvați România a sugerat schimbarea ministrului de Externe.

Într-un mesaj publicat recent pe pagina de Facebook, Ambasada americană la București atrage atenția că "intrarea ilegală în Statele Unite nu este o opțiune".

"Dacă vreți să intrați ilegal în America, nici să nu vă gândiți la asta. Dacă încercați să intrați ilegal, veți fi prinși, veți fi expulzați și nu vă veți mai întoarce niciodată", se mai precizează în mesajul atribuit lui Kristi Noem, secretarul pentru Securitate Internă al SUA.

Momentul primirii României în programul Visa Waiver, prin care nu mai sunt necesare vize de călătorie, este în prezent reanalizat. Inițial, acesta era programat la 31 martie.

"România consideră Programul Visa Waiver ca fiind un parteneriat de securitate și avem convingerea că operaționalizarea acestuia va contribui la securitatea frontierelor și la combaterea migrației ilegale", a transmis, săptămâna trecută, MAE.

Prin vocea vicepreședintelui american, administrația de la Washignton a criticat anularea alegerilor prezidențiale din România.

Potrivit lui JD Vance, nu poți avea valori democratice comune cu SUA dacă "anulezi alegerile pentru că nu-ți place rezultatul. Și asta s-a întâmplat în România! Nu ai valori comune dacă ți-e atât de frică de oamenii tăi, încât îi faci să tacă".

Mesajul a fost repostat, în weekend, de Ambasada SUA pe contul de X.

Ridicarea vizelor pentru SUA, amânată

Românii ar fi urmat să călătorească fără vize în Statele Unite pentru o perioadă de până la 90 de zile, în scop turistic sau de afaceri. Inițial, data stabilită pentru intrarea în programul Visa Waiver a fost 31 martie 2025.

Procesul de aderare a început în urmă cu 20 de ani, după semnarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii.

Recent, cotidianul american The New York Times relata că administrația președintelui Donald Trump analizează posibilitatea de a închide complet granițele SUA pentru cetățeni din 11 țări.

Pe așa-numita „listă roșie” se află Afganistan, Bhutan, Cuba, Iran, Libia, Coreea de Nord, Somalia, Sudan, Siria, Venezuela și Yemen.

Publicația a mai aflat că există și o „listă portocalie” de state, pentru care vizele ar fi drastic restricționate, și care include Belarus, Eritreea, Haiti, Laos, Myanmar, Pakistan, Rusia, Sierra Leone, Sudanul de Sud și Turkmenistan.

The New York Times a precizat că sursele sale oficiale au vorbit sub protecția anonimatului și au avertizat că lista a fost întocmită de Departamentul de Stat cu câteva săptămâni în urmă, fiind posibil să sufere modificări înainte de a ajunge la Casa Albă.

Citește și: Președintele Trump și șefii serviciilor de informații minimalizează scandalul Signalgate

Premierul Ciolacu, mesaj de Paște: Credința, respectul, toleranța și grija față de aproape ne unesc și ne dau putere
Actualitate 19 Aprilie 2025, 17:18

Premierul Ciolacu, mesaj de Paște: Credința, respectul, toleranța și grija față de aproape ne unesc și ne dau putere

În acest an, Paștele este sărbătorit în aceeași zi și în Biserica Ortodoxă și în cea Catolică.

Premierul Ciolacu, mesaj de Paște: Credința, respectul, toleranța și grija față de aproape ne unesc și ne dau putere
Rusia susţine că a recucerit penultima localitate din regiunea Kursk, controlată de armata ucraineană
Actualitate 19 Aprilie 2025, 15:35

Rusia susţine că a recucerit penultima localitate din regiunea Kursk, controlată de armata ucraineană

În vara anului 2024, trupele ucrainene cucereau aproape 1.000 de kilometri pătrați în regiunea Kursk.

Rusia susţine că a recucerit penultima localitate din regiunea Kursk, controlată de armata ucraineană
Pompierii le cer credincioșilor să fie atenți la lumânări în noaptea de Înviere
Actualitate 19 Aprilie 2025, 15:16

Pompierii le cer credincioșilor să fie atenți la lumânări în noaptea de Înviere

Totodată, pompierii solicită populației să nu blocheze drumul de acces spre biserici.

Pompierii le cer credincioșilor să fie atenți la lumânări în noaptea de Înviere
Aproape 30 de palestinieni, majoritatea copii, uciși în ultimele bombardamente israeliene din Gaza
Actualitate 19 Aprilie 2025, 14:47

Aproape 30 de palestinieni, majoritatea copii, uciși în ultimele bombardamente israeliene din Gaza

Bombardamentele au avut loc într-o zonă umanitară, desemnată chiar de Israel la începutul războiului.

Aproape 30 de palestinieni, majoritatea copii, uciși în ultimele bombardamente israeliene din Gaza
Republica Moldova comemorează victimele foametei din epoca sovietică
Actualitate 19 Aprilie 2025, 12:32

Republica Moldova comemorează victimele foametei din epoca sovietică

Potrivit Arhivelor Naționale de la Chișinău, în lipsa hranei din acele vremuri peste 123.000 de persoane au murit în 1946 și...

Republica Moldova comemorează victimele foametei din epoca sovietică
Europa se încălzește de două ori mai repede față de restul globului
Actualitate 19 Aprilie 2025, 11:48

Europa se încălzește de două ori mai repede față de restul globului

Anul 2024 a fost pentru Europa cel mai cald de când se colectează date.

Europa se încălzește de două ori mai repede față de restul globului
Nordul Italiei, Elveția și Alpii francezi, sub o furtună violentă de primăvară
Actualitate 19 Aprilie 2025, 09:03

Nordul Italiei, Elveția și Alpii francezi, sub o furtună violentă de primăvară

În orașul Valdagno, un tată și fiu și-au pierdut viața după ce mașina în care se aflau a fost luată de ape.

Nordul Italiei, Elveția și Alpii francezi, sub o furtună violentă de primăvară
Sfânta Lumină va fi adusă, sâmbătă seară, de la Ierusalim
Actualitate 19 Aprilie 2025, 08:41

Sfânta Lumină va fi adusă, sâmbătă seară, de la Ierusalim

Misiunea îi revine părintelui arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte.

Sfânta Lumină va fi adusă, sâmbătă seară, de la Ierusalim