Coreea de Sud ar putea trimite observatori militari care să monitorizeze trupele nord-coreene din Ucraina
„Este de datoria noastră să analizăm şi să monitorizăm activităţile trupelor nord-coreene împotriva aliatului nostru, Ucraina”, a spus oficialul președinției de la Seul.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 30 Octombrie 2024, 15:52 • Actualizat: 30 Octombrie 2024, 15:52
Coreea de Sud ar putea trimite în Ucraina o echipă de observatori militari care să monitorizeze și să analizeze preconizata desfășurare de trupe nord-coreene de către Rusia în zona de conflict. Anunțul a fost făcut, miercuri, 30 octombrie, de un oficial al președinției de la Seul, sub rezerva anonimatului.
Aceeași sursă a declarat că cel puțin 11.000 de soldaţi nord-coreeni au fost trimişi în Rusia şi peste 3.000 dintre ei au fost mutaţi aproape de linia frontului, potrivit agenției de presă Reuters, citată de Agerpres.
Prezența soldaților nord-coreeni în Ucraina, „amenințare directă” la adresa Coreei de Sud
Potrivit aceluiași oficial al președinției de la Seul, care a vorbit sub protecția anonimatului, Phenianul ar putea învăţa lecţii valoroase de la trupele sale angajate în luptă şi din experienţa participării lor într-un război modern, ajutând Rusia, ceea ce constituie o ameninţare militară directă la adresa Coreei de Sud.
„Prin urmare, este de datoria noastră să analizăm şi să monitorizăm activităţile trupelor nord-coreene împotriva aliatului nostru, Ucraina”, a adăugat el.
Declarațiile oficialului din Coreea de Sud vin după ce aliații Ucrainei au condamnat pe scară largă această desfăşurare de trupe nord-coreene.
Serghei Şoigu, principalul consilier pentru securitate al preşedintelui rus Vladimir Putin, a vizitat Coreea de Nord săptămâna trecută, iar şefa diplomaţiei nord-coreene Choe Son Hui vizitează în aceste zile Moscova pentru a discuta despre cum să răspundă acestor critici.
Washingtonul declarase marţi că unii soldaţi nord-coreeni se aflau în regiunea Kursk, o zonă rusă de frontieră, unde forţele ucrainene au întreprins o incursiune majoră în august şi deţin sub control sute de kilometri pătraţi de teritoriu.
Rusia şi-a crescut presiunea asupra forţelor ucrainene de-a lungul liniei frontului care se întinde pe 1.000 de kilometri în interiorul Ucrainei, după ce nu a reuşit să răstoarne guvernul de la Kiev în urma invaziei sale declanşate la data de 24 februarie 2022. Pierderile militare totale sunt estimate la sute de mii de oameni.
Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat că ritmul de desfăşurare a trupelor nord-coreene în Rusia a fost mai rapid decât se aştepta, creând o situaţie periculoasă, a raportat biroul său într-un comunicat, la finalul unei convorbiri telefonice purtate anterior cu premierul canadian Justin Trudeau.
Trudeau a spus că desfăşurarea de trupe nord-coreene în regiune ar putea duce la escaladarea conflictului şi va avea consecinţe importante asupra mediului de securitate din Europa şi în regiunea Indo-Pacific, potrivit biroului lui Yoon.
Cu ce ar putea fi recompensată Coreea de Nord de către Rusia
Totodată, autoritățile din Coreea de Sud și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilele recompense pe care nord-coreenii le-ar putea primi din partea Rusiei pentru sprijinul oferit pe frontul din Ucraina.
Reprezentantul președinției de la Seul a declarat că este posibil ca Phenianul să fie recompensat de Moscova cu tehnologie militară şi civilă, în timp ce se pregăteşte să lanseze un satelit spion şi să-şi modernizeze capacităţile ICBM (rachete balistice intercontinentale).
Președintele rus Vladimir Putin nu a negat implicarea trupelor nord-coreene în război, dar a declarat că este treaba Rusiei cum pune în aplicare tratatul de parteneriat pe care el şi liderul nord-coreean Kim Jong Un l-au semnat în luna iunie.
De cealaltă parte, Coreea de Nord nu a recunoscut desfășurarea de trupe, dar a spus că, în cazul în care o astfel de măsură despre care vorbește „presa mondială” ar fi adevărată, aceasta s-ar face în conformitate cu dreptul internațional.
Responsabilul preşedinţiei de la Seul a mai spus că soldații nord-coreeni au fost încorporaţi în unităţi militare ruse şi au primit uniforme ruseşti pentru a încerca să-şi ascundă identitatea. El a adăugat că probleme precum barierele lingvistice ar putea încetini intrarea lor în luptă.
Serviciul militar de informaţii al Coreei de Sud a declarat anterior că trupele nord-coreene ar putea suferi pierderi grele dacă ar fi trimise în luptă din cauza lipsei totale de experienţă în războiul cu drone care caracterizează conflictul din Ucraina.
Conform acestuia, Coreea de Nord a trimis Rusiei obuze de artilerie, rachete balistice şi rachete antitanc în peste 13.000 de containere începând cu luna august a anului trecut.
Pentagonul a estimat că 10.000 de soldaţi nord-coreeni au fost desfăşuraţi în estul Rusiei pentru instrucţie, faţă de o estimare de 3.000 de soldaţi miercurea trecută.