CSAT aprobă dotarea Forţelor Navale cu o corvetă uşoară
A fost prima şedinţă a Consiliului de Apărare a Țării condusă de preşedintele interimar Ilie Bolojan.

Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 28 Martie 2025, 15:24 • Actualizat: 28 Martie 2025, 17:15
Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării au analizat şi aprobat, în şedinţa de vineri, dotarea Forţelor Navale Române cu o navă nouă, de tip corvetă uşoară, capabilă să execute, în cel mai scurt timp, o multitudine de misiuni, în vederea iniţierii demersurilor necesare de către Ministerul Apărării Naţionale pentru realizarea achiziţiei, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
"Dotarea cu o astfel de navă va avea un impact semnificativ asupra flotei existente, fiind parte a programelor de modernizare şi înzestrare aflate în diferite faze de derulare", transmite Palatul Cotroceni.
Administraţia Prezidenţială precizează că Armata României va continua să îşi concentreze eforturile strategice pentru consolidarea capacităţii de apărare la nivel naţional şi aliat, în vederea descurajării şi combaterii eficiente a tuturor tipurilor de ameninţări clasice, asimetrice, hibride sau de altă natură.
În cadrul şedinţei CSAT, condusă de preşedintele interimar Ilie Bolojan, s-au discutat şi măsurile pe care le vom continua la nivel naţional pentru gestionarea eficientă a efectelor situaţiei din imediata vecinătate a României, precum şi acţiunile menite să consolideze contribuţia la apărarea colectivă în cadrul NATO şi la întărirea dimensiunii europene de securitate şi apărare.
"Este clar că trebuie să ne asumăm, împreună cu partenerii europeni, un rol mai important în menţinerea păcii pe continentul european. Aceasta înseamnă că este necesar să luăm în calcul, în viitor, o creştere etapizată a procentului din PIB alocat cheltuielilor de apărare, fără a crea dezechilibre bugetare, utilizând în acest sens instrumentele europene. Totodată, pentru a răspunde eficient noilor provocări geopolitice, este necesar ca România să adopte o strategie proactivă, consolidându-şi, totodată, relaţia bilaterală cu SUA, în vederea menţinerii unei prezenţe militare americane consistente pe teritoriul României, esenţială pentru interesele de securitate ale ţării noastre. Consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare, în special pe Flancul Estic, rămâne o prioritate", se mai arată în comunicat.
Pe ordinea de zi a şedinţei care a avut loc la Palatul Cotroceni, sub conducerea preşedintelui interimar Ilie Bolojan, au fost incluse subiecte referitoare la:
- stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina în urma agresiunii ilegale şi nejustificate a Federaţiei Ruse, implicaţii pentru România;
- poziţionarea României în contextul procesului de negociere privind încheierea conflictului dintre Federaţia Rusă şi Ucraina;
- raport privind activitatea desfăşurată de către instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale în anul 2024 şi principalele obiective pentru anul 2025;
- raportul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării privind activitatea desfăşurată în anul 2024.
„În cadrul şedinţei Consiliului vor fi analizate şi alte tematici de actualitate din domeniul securităţii naţionale”, a precizat Administraţia Prezidenţială pe 21 martie.
Este prima şedinţă a CSAT condusă de preşedintele interimar Ilie Bolojan.
Au participat premierul Marcel Ciolacu, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, Radu Marinescu, ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, Bogdan Ivan, directorul SIE, Gabriel Vlase, directorul interimar al SRI, Răzvan Ionescu, şeful SMAp, Gheorghiţă Vlad, secretarul CSAT, Mihai Şomordolea, potrivit imaginilor transmise de Administraţia Prezidenţială.
Citește și: CSAT, convocat de Ilie Bolojan pe 28 martie