CSAT, în prima ședință din mandatul președintelui interimar Ilie Bolojan
Perspectivele războiului din Ucraina și implicațiile pentru România se află pe ordinea de zi.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 28 Martie 2025, 07:46 • Actualizat: 28 Martie 2025, 08:00
Consiliul Suprem de Apărare a Țării se reunește vineri, la Palatul Cotroceni, sub conducerea președintelui interimar Ilie Bolojan.
Pe ordinea de zi figurează analiza ultimelor evoluții ale războiului din Ucraina și implicațiile acestuia pentru România, precum și poziționarea țării în negocierile pentru încheierea ostilităților dintre Federația Rusă și Ucraina.
Administrația Prezidențială a anunțat că ședința va începe la ora 12:00.
De asemenea, vor fi evaluate rapoartele privind activitatea instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale în 2024 și principalele obiective pentru 2025.
Pe lângă aceste subiecte, CSAT va analiza și alte teme de actualitate din domeniul securității naționale.
Agerpres notează că este prima ședință a Consiliului condusă de Ilie Bolojan, care exercită mandatul de președinte interimar după demisia lui Klaus Iohannis.
Deciziile și concluziile ședinței CSAT urmează să fie comunicate oficial la finalul reuniunii.
România, în grupul de monitorizare a armistițiului din Marea Neagră
După participarea la reuniunea europeană pentru Ucraina, Ilie Bolojan a anunțat, joi, că România va participa la grupul de lucru privind monitorizarea armistițiului de 30 de zile din Marea Neagră.
"Ţările prezente au convenit să susţină în continuare sprijinul pentru Ucraina şi întărirea Flancului estic. În ceea ce priveşte partea de monitorizare privind acest armistiţiu de 30 de zile la care s-a ajuns, urmează să se formeze un grup de lucru, dar pentru a coopera în vederea monitorizării respectării acestei înţelegeri.
În acest sens, pentru că înţelegerea se referă la Marea Neagră, o zonă care este strategică pentru România, pentru că avem investiţii importante, pentru că o bună parte din exporturile noastre se fac pe zona de naval, pentru că portul Constanţa este cel mai important port la Marea Neagră, România va participa la acest grup de lucru şi prin infrastructura pe care o are, dar şi colaborarea cu Turcia şi Bulgaria pe partea de deminare.
Vom colabora în aşa fel încât acest acord să fie respectat, pentru că o zonă sigură la Marea Neagră, care garantează navigaţia pentru toate navele, este un lucru bun pentru comerţul şi pentru dezvoltarea în această zonă", a precizat Ilie Bolojan.
Liderul de la Cotroceni a reiterat că nu vor fi trimiși soldați în țara vecină.
Tot joi, legile pentru doborârea dronelor și desfășurarea pe timp de pace a misiunilor militare au fost declarate constituționale. Judecătorii CCR au respins, astfel, sesizări depuse de AUR, POT și SOS România.
Citește și: Estonia elimină dreptul de vot pentru rezidenţii ruşi