Culturile de porumb și floarea-soarelui, decimate de secetă. Despăgubiri de 200 - 250 euro pe hectar pentru agricultori
Ministrul Agriculturii a precizat că agricultorii ale căror culturi au fost afectate de secetă vor primi despăgubiri în mod egal.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 17 Iulie 2024, 10:59 • Actualizat: 17 Iulie 2024, 10:59
Fermierii vor primi despăgubiri între 200 şi 250 de euro pe hectar pentru culturile decimate de secetă în acest an, în contextul în care suprafața afectată până acum este de aproape două milioane de hectare la porumb şi floarea-soarelui şi de 100.000 de hectare la grâu şi rapiţă, potrivit ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.
„Facem solicitări pentru culturile afectate de secetă la Comisia Europeană, în primul rând pentru pomicultură, vii şi legume în câmp, dar şi pentru cultura mare vom solicita bani de la Comisia Europeană. Aşteptăm să vedem sumele pe care Comisia le va aloca pentru secetă. Dacă nu, vom aloca din bugetul naţional. Suma totală estimată este între 500 şi 600 de milioane de euro.
La secetă e clar: toată lumea va primi în mod egal. Se va stabili un cuantum de 100% pentru calamitate, să spunem 200-250 euro pe hectar şi dacă are afectată 30% din suprafaţă va primi proporţional. Nu mai dăm după mecanismul anterior, pentru că aşa este echitabil, ca toţi fermierii să primească în mod egal. Eu nu fac diferenţe între fermierii din diferite zone”, a spus ministrul, potrivit Agerpres.
Solicitările către Executivul comunitar vor fi trimise în această săptămână, având în vedere că de la 1 august CE va intra în vacanţă, în timp ce banii ar putea veni în jurul datei de 15 septembrie.
Ministrul a precizat că producţia totală de grâu din acest an va depăşi 7 milioane de tone, iar pierderile din cauza secetei nu vor fi foarte mari.
Foarte multe societăți, în pericol de insolvență
Oficialul a menţionat că foarte multe societăţi sunt în pericol de insolvenţă, iar Ministerul Agriculturii va încerca să intervină urgent cu un mecanism prin care să le fie amânate ratele la bănci o anumită perioadă, după ce va avea discuţii cu reprezentanţii băncilor şi cu cei de la BNR.
„Când eram director general al ANIF se irigau 180.000 de hectare; în momentul de faţă se irigă undeva la peste 1,2 milioane hectare. Asta înseamnă că nu ne afectează, practic, partea de cantitate de cereale, dar afectează cumva partea financiară a societăţilor. Foarte multe societăţi sunt în pericol de insolvenţă. Aici trebuie să intervenim cu un mecanism.
O să am o discuţie cu băncile luni, voi face o solicitare şi la BNR, pentru că trebuie să găsim un mecanism prin care să vedem cum putem să suspendăm ratele la credite, dobânzile, timp de un an. Încep discuţiile cu băncile mai întâi şi apoi la BNR. Această măsură trebuie luată urgent, obligatoriu de la 1 august, pentru că altfel degeaba le dau eu în septembrie despăgubiri, pentru că vin şi îi execută şi intră firmele în insolvenţă.
Pot spune că sumele care vor fi date pe despăgubiri nu vor intra sub incidenţa executării silite. Voi trece expres în actul normativ ca sumele să fie utilizate doar pentru funcţionare şi nu vor fi supuse executării silite”, a concluzionat Florin Barbu.
România a obţinut anul trecut o producţie de grâu de 9.635 milioane de tone, de pe o suprafaţă de 2.208 milioane hectare, în timp ce producţia de porumb boabe a fost de 8.522 milioane de tone de pe 2.373 milioane hectare.