Cum s-a schimbat vremea în România în ultimii 20 de ani. Mateescu (ANM): „Cât ar trebui să plouă într-o lună, plouă în mai puţin de o oră; Au fost cele mai calde 5 ierni”
„Extremele meteorologice în acest an au confirmat influenţa schimbărilor climatice asupra a ceea ce înseamnă fenomenele meteorologice extreme”, a spus Elena Mateescu.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 30 Septembrie 2024, 11:08 • Actualizat: 30 Septembrie 2024, 11:08
Modul în care s-a schimbat vremea în România în ultimii 20 de ani a fost explicat de directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, luni, 30 septembrie, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități. Ea a precizat și că au fost înregistrate cele mai calde cinci ierni consecutive din istoria măsurătorilor.
Potrivit directorului general al ANM, cel puţin în ultimele cinci ierni, în România au fost cele mai călduroase ierni din istoria măsurătorilor meteorologice - adică din anul 1901 şi până în prezent.
„Ce se va întâmpla în noul sezon de iarnă 2024-2025 este prematur să ne pronunţăm. Ce putem să analizăm din anul 2024, faptul că extremele meteorologice în acest an au confirmat influenţa schimbărilor climatice asupra a ceea ce înseamnă fenomenele meteorologice extreme,
care devin din ce în ce mai frecvente şi intense, fie că vorbim de valuri de căldură, aşa cum s-a întâmplat în vara 2024 şi în zona ţării noastre, cea mai caldă vară din istorie, perioade de secetă vara 2024 şi anul agricol 2023-2024, al cincilea an cel mai secetos din istorie.
Iată luna septembrie, ne amintim valorile din prima decadă de până la 35° şi episodul de precipitaţii, cel puţin pentru anumite zone, cu siguranţă pentru Moldova, chiar înainte de acest episod, înregistra o cantitate medie la nivel regional de peste 100 l/m?, în condiţiile în care media climatologică a unei luni septembrie în această regiune se încadrează între 48 până la 50 l/m?.”, a spus Elena Mateescu la Radio România Actualități.
„Cam cât ar trebui să plouă într-o lună plouă în mai puţin de o oră sau până la şase ore”
De asemenea, Elena Mateescu a explicat că erau înregistrate ploi abundente și în trecut, mai ales în anii 1971-1980, dar ceea ce este diferit în prezent este intensitatea precipitațiilor într-un timp foarte scurt.
„Avem cantităţi care depăşesc media climatologică a unei luni în mai puţin de o oră sau câteva ore, ceea ce pot să genereze situaţii de natură hidrologică la nivel local şi acele inundaţii rapide care sunt de interes în acest context în care vorbim de un excedent de precipitaţii,
cam cât ar trebui să plouă într-o lună plouă în mai puţin de o oră sau până la şase ore, condiţie în care emitem acele avertizări meteorologice de tip Nowcasting de vreme severă imediată.”, a spus Elena Mateescu.
Citește și: