Cum să vă protejați locuința de spărgători pe durata concediului
Sezonul estival este o perioadă „aglomerată” pentru spărgătorii de locuințe.
Articol de Iulian Busan, Publicat: 02 Iulie 2024, 15:39 • Actualizat: 02 Iulie 2024, 15:40
Sezonul vacanțelor este în toi, indiferent că românii aleg să-și petreacă sejurul în țară sau în străinătate, iar asta presupune și cea mai intensă perioadă din an pentru activitatea hoților de locuințe.
Măsuri de siguranță pe timpul vacanței
Pentru a evita transformarea unei vacanțe de vis mult-așteptate într-un adevărat coșmar la întoarcerea acasă, autoritățile transmit câteva recomandări utile cetățenilor pentru a preveni astfel de situații.
Persoanele care se află în concediu sunt sfătuite să nu anunțe în mediul online plecarea în vacanță, cu atât mai mult perioada de absență, informează reprezentanta Inspectoratului de Poliție al Județului Cluj, Andreea Hășdățean
„Chiar dacă în această perioadă atenția este concentrată pe planificarea plecării în concediu, locuințele trebuie asigurate corespunzător, pentru a nu avea surprize neplăcute la întoarcere. Recomandăm ca pe durata vacanțelor să nu fie făcută publică pe rețele de socializare plecarea de la domiciliu și să roage vecini de încredere sau persoane apropiate să supravegheze locuința în acel interval de timp. De asemenea, e bine să se știe că inclusiv să-ți dai un check-in în aeroport sau în vacanță creează vulnerabilitate în fața hoților”, precizează Andreea Hășdățean.
Alarme, uși securizate sau gratii
Printre soluțiile care pot descuraja spărgătorii de locuințe se numără un sistem de alarmă al casei, o ușă mai sigură la intrarea în apartament sau gratii montate la geamuri pentru cei care locuiesc la parter.
Pe durata vacanțelor, autoritățile recomandă apelul la vecinii de încredere pentru preluarea corespondenței sau a pliantelor publicitare lăsate la ușă, întrucât neridicarea lor constituie indicii clare că apartamentul nu este locuit în acel moment.
„Pentru ca absența să nu fie observată, pot fi rugați vecini de încredere să ridice corespondența sau eventualele obiecte care sunt livrate periodic la domiciliu. O altă modalitate de a securiza o locuință este montarea unui sistem de alarmă. În acest context, un aparat de radio lăsat pornit poate îndepărta un posibil infractor”, adaugă Andreea Hășdățean.
Vecinii, anunțati de plecare
Din păcate, hipervigilența nu este suficientă pentru a scăpa de tentativele hoților, care pot încerca să intre prin efracție în locuință. În astfel de situații, prezența de spirit a vecinilor poate face diferența, precizează autoritățile.
„În cazul în care vecinii celor plecați în concediu observă ceva suspect la locuințele acestora, cum ar fi persoane necunoscute sau urme de forțare, îi îndrumăm să anunțe de îndată acest lucru la 112 sau la cea mai apropiată secție de poliție. Cu cât această informație ajunge mai repede la polițiști, cu atât șansele de a depista persoanele în cauză și de a recupera bunurile sunt mai mari”, menționează sursa citată.
Indiferent de perioada din an, polițiștii recomandă populației să nu păstreze sume mari de bani în locuințe. În cazul în care situația nu permite acest lucru, cetățenii sunt sfătuiți să nu menționeze deținerea sumelor de bani la domiciliu, altfel acestea reprezintă adevărate invitații pentru spărgătorii de locuințe.