Euronews: Premier interimar la București după criza declanșată de pierderea alegerilor
Mandatul interimar poate dura maximum 45 de zile, perioadă în care premierul are puteri executive limitate.

Articol de Gabriela Nae, Publicat: 06 Mai 2025, 13:47 • Actualizat: 06 Mai 2025, 17:05
Președintele interimar al României l-a numit pe ministrul de Interne, liberalul Cătălin Predoiu, în funcția de prim-ministru interimar, la o zi după ce social-democratul Marcel Ciolacu a demisionat.
Crin Antonescu, candidatul defunctei coaliții formate din PSD, PNL și UDMR, nu a reușit să intre în turul doi al alegerilor prezidențiale, notează Euronews.
Liderul de la Palatul Cotroceni a semnat decretul de numire, iar Cătălin Predoiu va fi șef la Palatul Victoria până la formarea unui nou cabinet. Funcția interimară poate fi deținută maximum 45 de zile, timp în care premierul are puteri executive limitate.
Crin Antonescu s-a clasat pe locul trei în primul tur al alegerilor de duminică, fiind devansat de naționalistul George Simion și de primarul Bucureștiului, Nicușor Dan.
După ce și-a exprimat votul duminică, Cătălin Predoiu, în vârstă de 56 de ani, a declarat că a votat pentru o președinție care „să asigure echilibru, cooperare și dialog în viața politică”, considerând alegerile un „moment important pentru întreaga țară”.
Alegerile prezidențiale au fost reluate la câteva luni după ce Curtea Constituțională a anulat scrutinul anterior, în urma unor acuzații de fraude electorale și ingerințe din partea Rusiei în favoarea fostului candidat Călin Georgescu. Decizia fără precedent a declanșat cea mai gravă criză politică din ultimele decenii în România, comentează jurnaliștii Euronews.
Votul de duminică a evidențiat un puternic sentiment antisistem în rândul alegătorilor și a semnalat o schimbare de putere în defavoarea partidelor tradiționale. De asemenea, a amplificat incertitudinea politică într-un stat membru al UE și NATO.
Marcel Ciolacu, care în turul anulat de anul trecut se clasase tot pe locul al treilea, a declarat luni, în fața sediului PSD: „Mai bine să-mi dau eu demisia decât să fiu schimbat de viitorul președinte.”
El a adăugat că unul dintre scopurile coaliției formate în decembrie a fost desemnarea unui candidat comun care să câștige președinția. După rezultatul de duminică, Marcel Ciolacu a afirmat că „această coaliție nu mai are nicio credibilitate”. Coaliția includea PSD (stânga), PNL (centru-dreapta), UDMR și reprezentanții minorităților naționale.
Sentiment antisistem
Este pentru a doua oară consecutiv, incluzând alegerile anulate, când PSD nu reușește să ajungă în turul secund al prezidențialelor.
Ca și în alte state UE, sentimentul antisistem este în creștere în România, alimentat de inflația ridicată, deficitul bugetar mare și stagnarea economică.
Analiștii spun că această nemulțumire a favorizat candidații naționaliști și de extremă dreapta, precum Călin Georgescu, care este anchetat pentru încălcarea ordinii constituționale și a fost exclus din cursa reluată.
George Simion în vârstă de 38 de ani, a obținut cele mai multe voturi în scrutinul de duminică și se va confrunta cu Nicușor Dan în confruntarea finală, programat pe 18 mai.
George Simion a fondat partidul AUR în 2019, acesta devenind vizibil la alegerile parlamentare din 2020 cu sloganul „familie, națiune, credință și libertate”, și a ajuns între timp a doua forță politică în Parlament.
Nicușor Dan, în vârstă de 55 de ani, matematician și fost activist anticorupție, a fondat Uniunea Salvați România în 2016 și a candidat pe o platformă proeuropeană. Luni, edilul a declarat presei că „urmează un tur doi dificil, împotriva unui candidat izolaționist”.
Citește și: România, între suveranism trumpist și ancorare europeană (AFP)