Exporturile de mici, salam de Sibiu și alte produse din România către SUA și Marea Britanie, blocate din cauza pestei porcine africane
„Produsele din carne, dacă nu sunt tratate la 80 de grade, nu pot să facă obiectul exportului în Marea Britanie. Deci comunitatea românească va fi lipsită de mititei şi de salam de Sibiu şi de alte produse crud-uscate şi este foarte păcat”, a spus reprezentanta ARC.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 24 Noiembrie 2024, 11:43 • Actualizat: 24 Noiembrie 2024, 11:43
Exporturile de mici, salam de Sibiu și alte produse din carne din România către Statele Unite ale Americii și Marea Britanie au fost blocate din cauza pestei porcine africane care încă evoluează pe teritoriul țării, conform unui anunț făcut, duminică, 24 noiembrie, de către directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), Dana Tănase.
„Mai sunt foarte puţine focare, într-adevăr, dar problema este că unele se sting şi altele apar, iar pesta porcină africană în momentul de faţă ne aduce mari prejudicii, întrucât noi suntem blocaţi la export. Nu la schimburi intracomunitare, pentru că pe piaţa intracomunitară, conform regulamentelor care sunt în vigoare şi sunt aplicabile, noi putem exporta atâta vreme cât producem cu materie primă eligibilă, dar pentru exportul în Marea Britanie suntem totalmente blocaţi.
Marea Britanie, prin Brexit, nu mai se supune regulilor comunitare, cu toate că există un acord economic între Uniunea Europeană şi Marea Britanie şi se fac negocieri aproape lunare. În momentul de faţă, România este considerată de Marea Britanie ţară roşie din punct de vedere al pestei porcine africane”, a spus directorul executiv al ARC, potrivit Agerpres.
Pagube considerabile din cauza blocării exporturilor
Unii dintre procesatorii români care au expediat produse crud-uscate şi carne tocată către Marea Britanie, unde este cea mai mare comunitate de români, au înregistrat pagube economice considerabile din cauza blocării exporturilor.
„Au existat numeroase transporturi de carne tocată, de carne preparată, respectiv mici congelaţi, salamuri crud-uscate, produse din carne tratate la 70 de grade care au fost blocate de autorităţile veterinare din Marea Britanie. O parte dintre procesatorii care au expediat şi-au pierdut marfa, pentru că între timp a expirat şi înregistrează pagube economice însemnate.
Noi, ca asociaţie, am făcut demersuri şi la premierul României, şi la Comisia Europeană şi la Ambasada României de la Londra pentru ca Marea Britanie să aplice aceleaşi reguli pe care le aplică şi Europa, însă deocamdată răspunsul este negativ.
Ca atare, produsele din carne, dacă nu sunt tratate la 80 de grade nu pot să facă obiectul exportului în Marea Britanie. Deci comunitatea românească va fi lipsită de mititei şi de salam de Sibiu şi de alte produse crud-uscate şi este foarte păcat”, a spus reprezentanta ARC.
Deşi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a intervenit atât la nivelul serviciilor veterinare din Marea Britanie cât şi prin reprezentanţa României la Bruxelles, răspunsul primit deocamdată este unul negativ.
„Măsuri draconice” impuse de Statele Unite ale Americii
„Nu doar pe Marea Britanie suntem afectaţi, ci şi pe SUA. S-a redeschis anul acesta exportul pe SUA, a fost o muncă pe care ANSVSA a desfăşurat-o de-a lungul cred că a 10 ani, dacă nu mă înşel, a reinstalat echivalenţa cu sistemul de control din Statele Unite şi au fost aprobate unităţi pentru exportul de salamuri crud-uscate şi unităţi pentru exportul de conserve.
Cele care exportă conserve nu au nicio problemă, însă în ceea ce priveşte salamurile crud-uscate, acestea nu mai pot exporta. Întâi ni s-a dat acordul că putem exporta, după care s-a revenit şi acum avem interdicţie tot ca urmare a faptului că unităţile sunt plasate în ţară aflată în zona roşie. Am exportat foarte puţin.
Noi am început practic în februarie, iar în iunie ne-a venit interdicţia. Pot spune că mai mult a fost o sondare a pieţei americane să vedem cum merg produsele. Produsele mergeau, mai ales că în Statele Unite există procesatori locali care fac un produs căruia îi spun Salam de Sibiu, dar pe gustul lor”, a explicat reprezentantul procesatorilor români.
Dana Tănase susţine că procesatorii români îndeplinesc „absolut toate condiţiile” pentru exportul din Statele Unite ale Americii, dar Washigtonul au venit cu nişte „măsuri draconice”.
„Ei au venit cu nişte măsuri draconice, astfel încât carnea care este folosită pentru producerea acestor salamuri crud-uscate să provină din unităţi aprobate pentru export în Statele Unite şi din ţări libere de pestă porcină africană. După aceea, carnea să stea la frig trei zile şi să fie dezosată.
Vă daţi seama că asta nu este o carne care o iei cu doi euro pe kilogram, sunt nişte sume importante, iar produsele rezultate trebuie să fie supuse unui proces de maturare de 90 de zile. Deci îndeplinim toate aceste lucruri. Din păcate, pesta porcină africană ne omoară”, a transmis ea, precizând că nu crede că sunt șase pentru a fi obținut până la finalul anului acordul referitor la reluarea exporturilor în cele două țări.
Conform datelor ANSVSA, pe teritoriul României sunt active 25 de focare de pestă porcină africană, în timp ce în anii precedenţi s-au consemnat peste 1.000 de focare active. Pesta porcină africană a apărut în România în anul 2017. Pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor fiind respectarea condiţiilor de biosecuritate. Aceasta nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă are un impact la nivel social şi economic.
Citește și: Directorul ANPC, recomandări pentru românii care cumpără pește: Păstraţi bonul!