Fumatul le-ar putea fi interzis tinerilor din Marea Britanie născuți după anul 2009
Parlamentarii britanici au aprobat legea care interzice tuturor celor născuţi după 2009 să mai cumpere ţigări.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 17 Aprilie 2024, 09:50 • Actualizat: 17 Aprilie 2024, 09:56
Marea Britanie ar putea interzice cumpărarea țigărilor de către tinerii născuți după data de 1 ianuarie 2009, conform unei propuneri pe care a făcut-o prim-ministrul Rishi Sunak și pe care parlamentarii din Camera Comunelor au susținut-o, marți, 16 aprilie.
Ministrul britanic al Sănătății, Victoria Atkins, a declarat în fața parlamentarilor că nu există libertate în dependență și că o astfel de lege ar avea drept rezultat o „generație fără fum”.
Proiectul de lege privind țigările clasice și cele electronice a trecut cu 383 de voturi la 67, în ciuda opoziției mai multor personalități conservatoare importante, inclusiv a doi foști premieri, potrivit BBC.
Dacă va deveni lege, Marea Britanie va avea printre cele mai stricte legi din lume împotriva fumatului. Mai sunt câteva etape de parcurs înainte ca propunerea să devină lege, cum ar fi voturile în cealaltă cameră a Parlamentului britanic, Camera Lorzilor.
Însă, este posibil ca proiectul de lege să devină lege înainte de alegerile generale, așteptate în cea de-a doua jumătate a anului 2024.
Această inițiativă britanică ar fi fost inspirată de o lege similară din Noua Zeelandă, care a fost ulterior abrogată după o schimbare de guvern.
„Propunerea va salva mai multe vieți decât orice altă decizie pe care am putea să o luăm. În calitate de prim-ministru, am obligația de a face ceea ce cred că este cel mai bun lucru pentru țara noastră pe termen lung”, a spus Rishi Sunak atunci când a anunțat inițiativa, în discursul său de la conferința partidului din octombrie anul trecut.
Consumul de tutun, cea mai mare cauză de deces ce poate fi prevenită în Marea Britanie
Consumul de tutun este cea mai mare cauză de deces care poate fi prevenită în Marea Britanie, provocând moartea a două treimi dintre consumatori pe termen lung și 80.000 de decese în fiecare an.
În plus, aproape în fiecare minut în Anglia, un pacient este internat în spital cu o afecțiune legată de fumat, cum ar fi boli de inimă, accidente vasculare cerebrale și cancer pulmonar.
Proiectul de lege vizează, de asemenea, să facă țigările electronice mai puțin atrăgătoare pentru copii, cu noi restricții privind aromele și ambalajele.
De asemenea, ofițerii de standarde comerciale vor primi noi competențe pentru a aplica amenzi de 100 de lire sterline la fața locului în cazul magazinelor care vând țigări clasice sau electronice copiilor, toți banii obținuți urmând să fie folosiți pentru continuarea aplicării legii.
Cifrele arată că unul din cinci copii a încercat să fumeze în ciuda faptului că este ilegal pentru cei sub 18 ani, în timp ce numărul copiilor care folosesc vapori s-a triplat în ultimii trei ani.
Citește și: Vânzarea țigărilor electronice către minori, interzisă prin lege