Închiderea centralelor electrice pe bază de cărbune, discutată la summit-ul G7
Liderii G7 ar putea stabilit ca închiderea să înceapă în 2035.
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 29 Aprilie 2024, 12:42 • Actualizat: 29 Aprilie 2024, 12:42
Stabilirea unei date limite comune privind închiderea centralelor electrice pe cărbune, în 2035, este discutată de miniștrii Energiei din Grupul celor șapte state bogate, potrivit informațiilor Reuters.
Un acord privind cărbunele ar marca un pas semnificativ în direcția indicată de summitul COP28 al Națiunilor Unite privind clima, desfășurat anul trecut la Dubai, de a face o tranziție de la combustibilii fosili, dintre care cărbunele este cel mai poluant.
Negociatorii statelor care fac parte din G7 - Italia, Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania, Canada și Japonia, au discutat duminică seară despre posibilitate, dar o țară prezentă se opune în continuare acestei măsuri.
Demonstrații la Torino
Protestatari care acuză că lupta împotriva schimbărilor climatice nu este îndeajuns de puternică s-au adunat duminică seară la Torino și au dat foc fotografiilor liderilor G7 scandând sloganuri precum „Ei 7, noi 99%”.
Roma urmărește, de asemenea, stimularea eforturilor de dezvoltare a capacității de stocare a bateriilor și stimularea investițiilor în rețelele electrice, în timp ce G7 crește producția de energie regenerabilă, au mai declarat surse pentru Reuters.
Blocul G7 ar putea indica necesitatea unei creșteri de șase ori mai mari a capacității bateriilor - esențială pentru stocarea energiei regenerabile, care este intermitentă - până în 2030 față de nivelurile din 2022, a declarat una dintre surse.
Aflate în fruntea agendei pentru reuniune, Italia dorește ca energia nucleară și biocombustibilii să fie incluse în comunicatul final printre obțiunile pe care națiunile G7 le pot alege pentru a reduce utilizarea combustibilor fosili.
Guvernul italian susține că energia nucleară ar trebui să joace un rol în atingerea obiectivului de zero emisii nete al țării pentru 2050, chiar dacă energia nucleară a fost respinsă în cadrul unui referendum național din 2011.
Citește și: Apel al liderilor europeni pentru relansarea industriei energiei nucleare