Klaus Iohannis anunță că va rămâne la Palatul Cotroceni până la alegerea unui nou președinte
"Nu vreau decât să duc acest mandat la un bun sfârșit", a explicat președintele.
Articol de Gabriela Nae, Publicat: 06 Decembrie 2024, 19:02 • Actualizat: 07 Decembrie 2024, 09:18
La câteva ore după anularea alegerilor prezidențiale, președintele Klaus Iohannis s-a adresat națiunii.
Liderul de la Palatul Cotroceni a spus că, în urma ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, au rezultat "concluzii grave" despre vicierea procesului electoral.
"La scurt timp după primul tur al alegerilor prezidenţiale, am primit semnale, la început doar telefonice, de la servicii că anumite lucruri sunt ciudate. Am dispus imediat să se aprofundeze, să se verifice tot ce poate fi verificat, şi în scurt timp am primit informările scrise. Am fost foarte îngrijorat de ce am citit acolo şi am convocat de urgenţă şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Acolo am avut patru materiale, de la SRI, de la SIE, de la STS şi de la Ministerul Afacerilor Interne" - Klaus Iohannis
Autoritățile au descoperit că un candidat (independentul Călin Georgescu - n. red) a beneficiat nelegal de promovare electorală masivă în sâmbăta de dinaintea primului tur al alegerilor și chiar în duminica scrutinului prezidențial.
"Candidatul a desfășurat o campanie foarte sofisticată", a punctat Klaus Iohannis.
Potrivit lui, campania a fost sprijinită dintr-un stat străin.
"Am avut patru materiale, de la SRI, de la SIE, de la STS şi de la Ministerul Afacerilor Interne. CSAT a luat act de aceste materiale, le-a discutat, şi concluziile au fost grave. Un candidat a beneficiat nelegal de promovare electorală masivă în cele 2 zile când, conform legii, acest lucru este interzis, sâmbăta de dinaintea alegerilor şi chiar în ziua alegerilor. Acest lucru încalcă legislaţia electorală! Acelaşi candidat a declarat cheltuielile pentru campania lui zero, cu toate că a derulat o campanie foarte sofisticată. Mai mult, am primit informaţiile de la servicii că această campanie a acestui candidat a fost sprijinită dintr-un stat străin de interesele României. Toate acestea sunt lucruri grave" - Klaus Iohannis
Mai apoi, mai multe ONG-uri i-au cerut lui Klaus Iohannis desecretizarea documentelor discutate în ședința CSAT.
După discuții purtate cu conducerile instituțiilor implicate, s-a convenit declasificarea acestora.
Președintele Klaus Iohannis a ținut să sublinieze că CSAT nu are atribuții în ceea ce privește desfășurarea alegerilor, însă o implicare externă în procesul electoral reprezintă o chestiune de siguranță națională.
"Este important de reţinut că CSAT nu are atribuţii în domeniul alegerilor, dar semnalele care au parvenit CSAT, că această campanie a fost sprijinită ilegal din afara României, ne-a dus la concluzia că aici avem de-a face cu o chestiune de securitate naţională şi aceasta este tema Consiliului Suprem de Apărare a Ţării" - Klaus Iohannis
În cele din urmă, vineri, CCR a decis că se anulează întreaga procedură a alegerilor prezidențiale.
Potrivit șefului statului, după validarea rezultatelor de la recentele alegeri legislative, va fi convocat noul Parlament și se constitui noul Guvern, a cărui misiune va fi să stabilească noi date pentru alegerile prezidențiale.
Klaus Iohannis a invocat Articolul 83 din Constituție (alin 2), care precizează că "Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou ales".
Klaus Iohannis: "România nu este în dificultate!"
"Nu voi fi prim-ministrul României, nu vreau decât să duc acest mandat la un bun sfârșit", a adăugat el.
"Până în ultima zi de mandat", a adăugat Klaus Iohannis, "mă voi implica, ca și până acum, pentru o Românie sigură și europeană, mă voi implica pentru români".
În finalul alocuțiunii, președintele le-a transmis investitorilor și oficialilor UE că "România este o țară sigură, solidă și proeuropeană. România nu este în dificultate!".
Cât privește NATO, "România rămâne un aliat sigur, solid".
Citește și: DIICOT anunță deschiderea unui dosar penal în legătură cu campania electorală a lui Călin Georgescu