Alegeri prezidențiale 2024: CCR anulează întregul proces electoral
Judecătorii s-au reunit, vineri, pentru a analiza mai multe sesizări primite.
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 06 Decembrie 2024, 15:09 • Actualizat: 06 Decembrie 2024, 18:31
Curtea Constituţională a decis vineri anularea întregului proces electoral al alegerilor prezidenţiale.
Judecătorii CCR s-au reunit, vineri, pentru a analiza mai multe sesizări primite.
Decizia anulării este una fără precedent.
„În temeiul art. 146 lit. f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza Hotărârii Guvernului nr. 756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Președintele României din anul 204 și a Hotărârii Guvernului nr. 1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României în anul 2024.
Procesul electoral pentru alegerea Președintelui Romniei va fi reluat în integritate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Președintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare”, se arată în comunicatul CCR.
Patru sesizări la CCR
Alegerile au fost contestate la CCR de Școala Naţională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Institutul pentru Studiul Totalitarismului, publicația Calea Europeană și de Cristian Terheș, care a candidat la primul tur.
SNSPA a solicitat CCR invalidarea primului tur pentru încălcarea art. 81 din Constituție de către Călin Georgescu.
„În contextul campanii desfăşurate de Călin Georgescu, există dovezi că votul alegătorilor nu a fost liber exprimat, fiind manipulat prin metode opace şi subversive, care contravin standardelor democratice. Campania sa a fost declarată oficial ca având un buget de 'zero lei', ridicând suspiciuni asupra surselor reale de finanţare şi eventualelor influenţe externe. Din informaţiile transmise opiniei publice, prin desecretizarea documentelor care au fost prezentate în cadrul şedinţei CSAT din 28 noiembrie, reiese că o parte semnificativă a populaţiei a fost expusă unei campanii de dezinformare sistematică, merită să distorsioneze percepţia asupra procesului electoral şi să determine exprimarea votului într-un mod care nu reflectă voinţa reală a alegătorilor”, susţine SNSPA.
Citește și: Premierul Marcel Ciolacu - Este singura soluție corectă