La Haga, a început procesul intentat Israelului pentru "genocid"
Statul evreu susține că acuzațiile formulate de Africa de Sud sunt lipsite de fundament şi aminteşte că operaţiunea sa militară a fost lansată ca răspuns la atacul terorist comis de gruparea Hamas la 7 octombrie 2023, în care 1.200 de persoane au fost ucise şi 240 răpite.
Publicat: 12 Ianuarie 2024, 07:12 • Actualizat: 12 Ianuarie 2024, 09:19
Israelul îşi va susţine pledoaria de deschidere, vineri, în procesul care i-a fost intentat la Curtea Internaţională de Justiţie, relatează Radio România Actualități.
Instanţa de la Haga a ascultat, joi, pledoariile iniţiale ale reprezentanţilor Africii de Sud, care a intentat procesul în care acuză statul evreu de genocid în Fâșia Gaza.
Avocaţii sud-africani au invocat pierderile mari de vieţi omeneşti din enclava palestiniană, estimate la cel puţin 23.000 de decese, dar și distrugerile masive, dislocarea majorităţii populaţiei, dar şi declaraţii ale unor politicieni israelieni, inclusiv premierul Netanyahu.
Chiar dacă procesul ar putea dura ani de zile, Curtea Internaţională poate până atunci să ceară, dar nu şi să impună, încetarea operaţiunilor.
| Citește și: Israelul, denunțat pentru "genocid împotriva poporului palestinian din Gaza"
Israelul spune că acuzaţiile de genocid sunt lipsite de fundament şi aminteşte că operaţiunea sa militară a fost lansată ca răspuns la atacul terorist comis de gruparea Hamas, în care 1.200 de persoane au fost ucise şi 240 răpite.
Mulţi dintre ostatici încă sunt în mâinile teroriştilor, aminteşte Ion Ştiubea, corespondentul RRA la Ierusalim.
În timp ce la Haga se dezbate acuzaţia de genocid formulată de Africa de Sud împotriva Israelului, la Doha, capitala Qatarului se vorbeşte de progrese înregistrate în tratativele pe teme umanitare între Israel şi Hamas referitoare la furnizarea de medicamente ostaticilor israelieni.
Recent, o delegaţie a familiilor acestora s-a întâlnit în capitala Qatarului cu premiul ţării, Mohammed bin Jassim Al Thani, căruia i-au solicitat înlesnirea aprovizionării cu medicamente vitale a ostaticilor deţinuţi de Hamas.
Informaţiile au fost publicate de cotidianul american New York Times, care a mai dezvăluit că factorii implicaţi în tratative au discutat pe marginea tipului şi cantităţii de medicamente necesare, precum şi al companiilor farmaceutice care ar putea să le furnizeze.
În privinţa procesului de la Înalta Curte de Justiţie de la Haga, Statele Unite ale Americii au declarat că acuzaţiile formulate de Africa de Sud împotriva Israelului sunt neîntemeiate, dar au recunoscut că există o problemă reală în aprovizionarea cu hrană a populaţiei civile din Fâșia Gaza.
Purtătorul de cuvânt al premierului britanic a observat, la rândul lui, că dosarul Africii de Sud este neîndreptăţit şi eronat şi a adăugat că Marea Britanie sprijină dreptului Israelului la autoapărare în limitele legii internaţionale.