Legea pensiilor, adoptată de Parlament | VIDEO
Actul normativ a trecut de legislativ în procedură accelerată.
Publicat: 20 Noiembrie 2023, 19:00 • Actualizat: 20 Noiembrie 2023, 21:03
Camera Deputaților a adoptat luni, în calitate de for decizional, noua lege a pensiilor.
În plen, după dezbateri care au durat o oră, s-au înregstrat 199 de voturi „pentru”, 39 de voturi „împotrivă” și 15 abțineri.
Votul a fost salutat de premierul social-democrat Marcel Ciolacu, care le-a mulțumit colegilor din PSD, PNL și UDMR. Potrivit lui, legea de reformă este "corectă, predictibilă, sustenabilă". În plus, va fi în aplicare pentru o perioadă "lungă", a insistat el în discuția cu jurnaliștii prezenți la Parlament.
Punctul de pensie crește cu 13,8% de la 1 ianuarie, prin indexarea cu rata inflației. O a doua majorare este prevăzută pentru septembrie 2024, printr-o nouă recalculare a pensiilor.
„PNL și-a ținut promisiunea de a susține și prin vot în Parlament creșterea pensiilor românilor. Salut votul pozitiv dat în plenul Camerei Deputaților – cu contribuția parlamentarilor PNL. Traseul acestui act normativ s-a derulat în procedură de urgență, pentru ca pensiile mărite să ajungă la oameni cât mai repede posibil, a transmit președintele Senatului, liberalul Nicolae Ciucă.
Actul normativ a fost adoptat în procedură legislativă accelerată, atât la Senat, cât și la Camera Deputaților fiind acceptate doar amendamente de la PSD şi PNL.
După votul final din Parlament, legea poate fi contestată în termen de de 3 zile la Curtea Constituțională.
În timpul dezbaterilor din comisia de specialitate, deputații Alianței pentru Unirea Românilor au organizat un protest.
În ultima perioadă, opoziţia politică a criticat procedura rapidă şi a reclamat absenţa datelor privind resursele şi impactul bugetar cu privire la acest proiect.
În replică, premierul Marcel Ciolacu a susținut că noua lege este sustenabilă și că îmbunătățirea colectării impozitelor și taxelor este soluția pentru finanțarea pensiilor, educației și sănătății. "Am spus foarte clar, anul viitor nu vor fi taxe noi. Vreau un singur lucru în schimb, să-și plătească taxele și cei care nu plăteau până acum, cei care fraudau statul român și care efectiv fură din sănătatea, educația și pensiile românilor", a explicat șeful executivului.
Legea de reformă a stârnit nemulțumire și în rândul sindicaliștilor.
Preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale "Ambulanţa" a anunţat, luni că intră în greva foamei.
Gheorghe Chiş este nemulţumit că noua lege a pensiilor nu recunoaşte că ambulanţierii au condiţii speciale de muncă.
"Astăzi am fost puși în fața faptului împlinit, în care nu ni s-a considerat că activitatea noastră se desfășoară în condiții deosebite. Deja sunt pe drum colegi care au pornit spre București, cât și unii vor rămâne local și sperăm că în continuare, dacă astăzi la plen nu se va reveni, măcar să elimine acea propunere de abrogare, greva foamei va continua. La ce nivel? Asta nu pot să mă pronunț. Am luat această măsură, că noi nu vrem să facem grevă generală, întrucât noi salvăm vieți și nu vrem ca cetățenii României să nu poată avea servicii medicale de urgență", a spus liderul sindical, citat de Radio România Actualități.
Recent, președintele Blocului Național Sindical acuza că salariații activi vor fi "sancționați".
”Vom sesiza Comisia Europeană în România asupra incertitudinilor pe care le aduce această lege. Am sesizat deja comisarul european pentru muncă! Singurii care beneficiază, pe termen scurt, de acest proiect sunt actualii pensionari aflaţi în plată. Nu pare să fie soluţia pe care o aşteptau lucrătorii din România! Pregătiţi-vă că în 2030 va fi crescută din nou vârsta de pensionare, aşa cum arată lucrurile, odată cu adoptarea proiectului”, a subliniat Dumitru Costin.
La rândul lor, asociaţiile persoanelor cu dizabilităţi se pregătesc de un protest pe 4 decembrie, la Bucureşti. Organizaţiile spun că noua lege a pensiilor ignoră complet această categorie de cetăţeni şi îi condamnă la o viaţă de mizerie.
”Disperarea noastră este că, o dată cu noua formulă de calcul, pensiile noastre nu vor mai crește niciodată. Pentru că, imaginați-vă, se împarte valoarea punctului de referință la puțini ani pe care îi avem noi și vom avea o pensie... Dacă s-ar recalcula, ar scădea foarte mult, dar ei spun că nu se vor micșora pensiile, vor rămâne la același cuantum, dar asta înseamnă că nu vor mai crește niciodată”, reclamă Daniela Tontsch, preşedintele Consiliului Naţional al Dizabilităţii.