Legea pensiilor nemulțumește ambulanțierii
Alți patru lideri sindicali de la Ambulanță au intrat în greva foamei.

21 Noiembrie 2023, 13:41
Adoptată de Parlament luni, noua lege a pensiilor stârnește tot mai multe nemulțumiri.
Alți patru lideri sindicali de la Ambulanță au intrat în greva foamei, marți, în semn de protest față de faptul că ambulanțierilor nu li se mai recunoaște lucrul în condiții deosebite.
Grupul s-a alăturat astfel președintelui Federației Naționale Sindicale Ambulanța, Gheorghe Chiș, care a recurs la această formulă de protest de luni.
"Astăzi am fost puși în fața faptului împlinit, în care nu ni s-a considerat că activitatea noastră se desfășoară în condiții deosebite. Deja sunt pe drum colegi care au pornit spre București, cât și unii vor rămâne local și sperăm că în continuare, dacă astăzi la plen nu se va reveni, măcar să elimine acea propunere de abrogare, greva foamei va continua. La ce nivel? Asta nu pot să mă pronunț. Am luat această măsură, că noi nu vrem să facem grevă generală, întrucât noi salvăm vieți și nu vrem ca cetățenii României să nu poată avea servicii medicale de urgență", a spus liderul sindical.
Potrivit Radio România Actualități, greviștii cer o întâlnire de urgență cu premierul Marcel Ciolacu, miniștrii Muncii și Sănătății, pentru găsirea unei soluții.
De asemenea, angajați din toate serviciile de Ambulanță din toată țara, aflați în timpul liber, protestează în sediile centrale pentru a-i susține pe cei cinci lideri de sindicat.
Recent, președintele Blocului Național Sindical acuza că salariații activi vor fi "sancționați".
”Vom sesiza Comisia Europeană în România asupra incertitudinilor pe care le aduce această lege. Am sesizat deja comisarul european pentru muncă! Singurii care beneficiază, pe termen scurt, de acest proiect sunt actualii pensionari aflaţi în plată. Nu pare să fie soluţia pe care o aşteptau lucrătorii din România! Pregătiţi-vă că în 2030 va fi crescută din nou vârsta de pensionare, aşa cum arată lucrurile, odată cu adoptarea proiectului”, a subliniat Dumitru Costin.
La rândul lor, asociaţiile persoanelor cu dizabilităţi se pregătesc de un protest pe 4 decembrie, la Bucureşti. Organizaţiile spun că noua lege a pensiilor ignoră complet această categorie de cetăţeni şi îi condamnă la o viaţă de mizerie.
”Disperarea noastră este că, o dată cu noua formulă de calcul, pensiile noastre nu vor mai crește niciodată. Pentru că, imaginați-vă, se împarte valoarea punctului de referință la puțini ani pe care îi avem noi și vom avea o pensie... Dacă s-ar recalcula, ar scădea foarte mult, dar ei spun că nu se vor micșora pensiile, vor rămâne la același cuantum, dar asta înseamnă că nu vor mai crește niciodată”, reclamă Daniela Tontsch, preşedintele Consiliului Naţional al Dizabilităţii.
După votul final din Parlament, legea poate fi contestată în termen de de 3 zile la Curtea Constituțională. În caz contrar, va ajunge pe masa șefului statului pentru promulgare.
Opoziţia politică a criticat procedura rapidă şi a reclamat absenţa datelor privind resursele şi impactul bugetar cu privire la acest proiect.
În replică, premierul Marcel Ciolacu a susținut că noua lege este sustenabilă și că îmbunătățirea colectării impozitelor și taxelor este soluția pentru finanțarea pensiilor, educației și sănătății. "Am spus foarte clar, anul viitor nu vor fi taxe noi. Vreau un singur lucru în schimb, să-și plătească taxele și cei care nu plăteau până acum, cei care fraudau statul român și care efectiv fură din sănătatea, educația și pensiile românilor", a explicat șeful executivului.