Lider sindical: Îi indemn pe cei care au ghinionul să fie supuși unui tratament de acest tip să vină către comisiile de etică
„Însă nu aș vrea să ajung într-o situație în care să se producă și răzbunări și să se producă și, eu știu, informări care nu sunt reale.”
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 01 August 2024, 12:15 • Actualizat: 01 August 2024, 12:14
Liderul Federației Sindicale „Alma Mater” din învățământul universitar, profesorul Anton Hadăr îndeamnă ca toate cazurile de abuz să fie sesizate comisiilor de etică din universități pentru a putea fi gestionate corespunzător.
Invitat la „Apel matinal” de la Radio România Actualități, profesorul spune că unele cazuri de încălcare a deontologiei profesionale au fost sancționate exemplar, dar au existat și cazuri care au fost tratate cu „jumătate de măsură”.
Anton Hadăr și-a exprimat speranța că noile regulamente privind normele de etică și integritate nu vor mai permite astfel de abuzuri.
„Îi indemn pe cei care au ghinionul să fie supuși unui tratament de acest tip să vină către comisiile de etică. Numele lor este protejat. Am avut cazuri de acest tip rezolvate, în unele situații foarte, foarte bine, cu sancțiuni, cu îngrădirea dreptului de a mai preda, cu scoaterea în afara sistemului, dar cazuri izolate, dar am avut și rezolvări cu jumătate de măsură, ca să le numesc așa, cu 10% sancțiune la salariu, cu interzicerea promovării vreo jumătate de an. Dar și acestea sunt foarte rare”, a declarat Anton Hadăr.
„Trebuie să se sesizeze cazurile respective atunci când ai probe”
El a mai spus că regulamentele comisiilor de etică nu vor mai permite „iertarea” persoanelor care au greșit.
„Cred că de acum încolo lucrurile vor fi sub control, pentru că regulamentele acestea ale comisiilor de etică și mai ales codul de etică universitară nu vor mai permite iertarea persoanelor care au greșit. Însă nu aș vrea să ajung într-o situație în care să se producă și răzbunări și să se producă și, eu știu, informări care nu sunt reale. Trebuie să se sesizeze cazurile respective atunci când ai probe, pentru că dacă vii după 10-15 ani să reclami și aceste lucruri trebuie luate în seamă”, a mai punctat Hadăr.
Ministerul Educației a cerut verificări în universități privind cazurile de hărțuire sexuală, după ce în spațiul public mai multe studente au susținut că au fost abuzate de profesorii lor.
În paralel, Parchetul a deschis un dosar penal și face cercetări în aceste cazuri.