MAE: România condamnă ferm orice formă de terorism
Reprezentanţii Ministerului de Externe au transmis un mesaj de condoleanţe familiilor celor care şi-au pierdut viaţa în atacul terorist de la Moscova.
Publicat: 23 Martie 2024, 16:12 • Actualizat: 24 Martie 2024, 07:31
Ministerul Afacerilor Externe de la București a transmis condoleanţe, sâmbătă, familiilor victimelor atacului terorist de la Moscova, soldat cu moartea a peste 130 de persoane.
''România condamnă ferm orice formă de terorism şi toate atacurile împotriva civililor'', a notat MAE într-un mesaj publicat pe reţeaua X/Twitter.
Reprezentanţii Ministerului de Externe au transmis un mesaj de condoleanţe familiilor celor care şi-au pierdut viaţa în atacul terorist de la Moscova.
Romania strongly condemns any form of terrorism and all attacks against civilians. Condolences to the families of the victims of the terrorist attack at Crocus City Hall in #Moscow.
— Ministry of Foreign Affairs of Romania 🇷🇴 (@MAERomania) March 23, 2024
Vineri seară, indivizi înarmaţi au deschis focul asupra participanţilor la un concert într-o sală de la periferia Moscovei.
Atacul a fost revendicat de militanţii grupării jihadiste Statul Islamic (ISIS).
"Atacul a fost comis de patru luptători ai SI înarmaţi cu mitraliere, un pistol, cuţite şi bombe incendiare", a susţinut ISIS pe unul dintre conturile sale Telegram, adăugând că atacul a survenit "în contextul (...) războiului furibând' dintre grupare şi "ţările care luptă împotriva Islamului".
An apparent terrorist attack at a club/shopping center in Moscow before a performance started. Dozens wounded and dead. There was also an explosion and the building is on fire.
— Aric Toler (@AricToler) March 22, 2024
Early videos show multiple men (3, per state media) in camo shooting rifles. pic.twitter.com/WCRmznrldq
Kremlinul a anunţat că Rusia a reţinut 11 persoane, inclusiv pe cei 4 presupuşi atacatori, despre care președintele Vladimir Putin susține că ar fi plănuit să fugă în Ucraina.
Liderul de la Kremlin a dat asigurări că "cei care se află în spatele acestor terorişti vor fi pedepsiţi".
Președintele Putin a decretat ziua de duminică, 24 martie, drept zi de doliu național.
Kievul a negat orice implicare în atacul sângeros.
Rusia și amenințarea teroristă
SUA consideră că revendicarea grupului terorist este credibilă. Casa Albă afirmă că depune eforturi pentru a afla mai multe despre cele întâmplate.
Ucraina, care se află în război cu Rusia, a negat orice implicare în atac.
Serviciul de informaţii militare al Ucrainei (GUR) a atribuit masacrul unei "operaţiuni planificate de serviciile speciale ale Kremlinului" cu scopul de "a discredita Ucraina şi întreaga lume liberă".
ISIS a comis atacuri în mai multe țări, însă BBC amintește că grupul și-a asumat uneori responsabilitatea pentru acte criminale cu care nu a avut nimic de-a face.
La 7 martie, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a anunțat că a dejucat un atac asupra unei sinagogi din Moscova, care era planificat de o celulă a Statului Islamic.
FSB a precizat atunci că atacatorii au fost "neutralizați", dar puține alte detalii au fost furnizate despre presupusul complot.
La 13 martie, trei miliții ruse anti-Kremlin au emis o declarație comună în care le-a cerut civilolor ruși aflați la granița cu Ucraina să se refugieze, spunând că intenționează să lanseze atacuri împotriva pozițiilor militare ruse din zonă.
Anterior, Legiunea pentru Libertatea Rusiei și Batalionul Siberian, ambele grupuri de miliție formate din cetățeni ruși care luptă alături de Ucraina, au trecut granița în regiunile Belgorod și Kursk ale Rusiei.
„Ucigașii lui [Vladimir] Putin efectuează atacuri masive asupra orașelor pașnice ucrainene, plasându-și pozițiile între casele tale, școlile copiilor tăi și instituțiile guvernamentale”, se preciza în declarație.
Într-un interviu pentru BBC, profesorul Matthew Sussex a amintit că Rusia are o lungă istorie a conflictelor interne în zonele locuite de musulmani, pe care regimurile i-au oprimat, așa cum s-a întâmplat în Cecenia.
În plus, sprijinul pe care Kremlinul l-a acordat Siriei conduse de dictatorul Bashar Al-Assad în războiul intern au făcut din Rusia o țintă a ISIS.
În opinia expertului, răspunsul va fi unul de o "violență extremă", dând ca exemple consecințele asediului asupra teatrului Moscova din 2002 și asupra unei școli Beslan din 2004.
Matthew Sussex subliniază că avertismentul SUA despre un posibil atac, emis pe 7 martie, a fost tratat de Kremlin ca o încercare de "amestec" în afacerile interne ale Rusiei.
Atacul are loc la mai puțin de o săptămână după realegerea liderului de la Kremlin pentru un mandat de 6 ani. Corectitudinea scrutinului, la care Vladimir Putin nu a avut competitor de anvergură, a fost contestată de opozanți și de organizațiile neguvernamentale.
Condamnare internațională a masacrului
Secretarul General al Națiunilor Unite a condamnat "în cei mai puternici termeni posibili atacul terorist," a transmis un purtător de cuvânt.
Antonio Guterres "își exprimă profundele condoleanțe familiilor îndurerate și poporului și Guvernului Federației Ruse" a adăugat Farhan Haq.
Consiliul de Securitate al ONU și-a transmis, de asemenea, condoleanțele și a îndemnat toate statele "să coopereze activ" cu guvernul rus și cu alte autorități pentru a-i aduce pe cei vinovați și pe susținătorii "acestor acte teroriste deplorabile" în fața justiției.
"Membrii Consiliului de Securitate au condamnat în cei mai puternici termeni atacul terorist abominabil și laș," se arată în declarația lor.
Citește și: Kremlinul amenință cu represalii dacă UE folosește activele rusești pentru a înarma Ucraina