Lipsa specializărilor și munca la negru, factori care explică șomajul de lungă durată în România
Conform unei analize a Comisiei Europene, în jur de 1,4 milioane de români ar lucra fără forme legale.
Articol de Victor Marin, Publicat: 08 Mai 2024, 21:35 • Actualizat: 08 Mai 2024, 21:42
Factorii care explică şomajul de lungă durată în România includ deficitul de competenţe şi o pondere semnificativă a muncii la negru, care era estimată la 1,4 milioane de persoane, arată o analiză de ţară a Comisiei Europene.
Conform documentului citat de Agerpres, mai puțin de 28% dintre românii cu vârste între 16 şi 74 de ani aveau cel puţin abilităţi digitale de bază în 2023. Ca termen de comparație, media Uniunii Europene este de peste 55%.
Raportul mai menționează și ratele ridicate de părăsire timpurie a şcolii, în special în zonele rurale şi în rândul comunităţilor marginalizate, precum și numărul mare al tinerilor care nu sunt incluşi nici în educaţie, nici în angajare.
Mai puțin de un adult din cinci (19,1%) a participat la cursuri de orice fel în ultimul an. Partea bună este că procentajul este în creștere, în condițiile în care în 2016, nici măcar 3% dintre adulții României nu participau la cursuri de specializare.
Ca termen de comparație, la nivelul Uniunii Europene, învățarea este un proces care continua și după terminarea școlii pentru aproape 40% dintre adulți.
Citește și: Jumătate dintre români consideră că situația economică este mai degrabă bună