MAI: Transmiterea de mesaje electorale pe reţelele de socializare, interzisă
Potrivit legii, mediul online este considerat spațiu public.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 09 Iunie 2024, 11:32 • Actualizat: 09 Iunie 2024, 14:41
Ministerul Afacerilor Interne a atras atenţia că reţelele de socializare sunt considerate spaţiu public potrivit legislației, astfel că este interzisă transmiterea de mesaje electorale prin intermediul acestora.
Reprezentanţii instituției au reacționat în contextul apariţiei unor informaţii privind sancţionarea unor persoane care au continuat campania electorală prin postări pe reţelele de socializare.
„Pentru corecta informare a publicului, având în vedere anumite informaţii apărute în spaţiul public privind sancţionarea unor persoane care au continuat campania electorală prin postări pe reţelele de socializare, facem următoarele precizări:
potrivit Deciziei nr. 4546/2014 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în România reţelele de socializare sunt considerate spaţiu public. Astfel, continuarea promovării electorale în afara perioadei permise de lege este interzisă, inclusiv în aceste medii, conform legislaţiei în vigoare”, a transmis Ministerul Internelor.
Mobilizare pentru buna desfășurare a alegerilor
Duminică, ziua alegerilor, aproximativ 43.000 de angajaţi MAI vor fi mobilizaţi, la nivelul întregii ţări pentru a menţine ordinea şi siguranţa publică şi pentru a asigura măsurile de protecţie a secţiilor de vot. Totodată, vor fi pregătite echipe pentru intervenţia rapidă şi cercetarea incidentelor electorale.
"Suplimentar, vor fi instituite dispozitive de ordine publică pentru prevenirea unor evenimente negative pe fondul aglomerărilor de persoane. De asemenea, la nivel naţional se va organiza o acţiune pentru verificarea modului de realizare a transportului de persoane în care vor fi implicaţi peste 1.600 de poliţişti cu aproximativ 850 de mijloace tehnice, beneficiind inclusiv de sprijinul aerian al aeronavelor IGAv", a mai precizat Monica Dajbog.
Pentru a veni în sprijinul alegătorilor care doresc să voteze, dar nu au documente de identitate valabile, Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor şi serviciile judeţene vor avea program de lucru cu publicul în weekend.
Peste 200.000 de persoane candidează la alegerile locale din 9 iunie.
Începând cu ora 7:00, şi până la momentul încheierii votării, comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul localului secţiei de votare este interzisă.
Totodată, este interzisă continuarea propagandei electorale.
”Prin continuarea propagandei electorale după data încheierii campaniei electorale se înţelege afişarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip, difuzarea de mesaje electorale în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate, cu excepţia celor deja amplasate în timpul campaniei electorale, precum şi sfătuirea alegătorilor la sediul secţiei de votare şi în afara localului secţiei de votare, până la o distanţă de 500 de metri, să voteze sau să nu voteze anumite partide, alianţe sau candidaţi independenţi, după data de 8 iunie, ora 7:00, până la încheierea votării”, se arată în decizia BEC.
Citește și: Ziua votului pentru locale și europarlamentare