Mandate de arestare în dosarul rețetelor false cu medicamente de slăbit
9 dintre membrii grupului au fost plasați preventiv în spatele gratiilor. Ceilalți 4 au fost consemnați la domiciliu. Prejudiciul este estimat la peste un milion de lei.
Publicat: 29 Mai 2024, 22:52 • Actualizat: 30 Mai 2024, 08:57
Judecătoria Sectorului 1 a emis mandate de arestate pentru toate cele 13 persoane reținute, miercuri, în dosarul traficul ilegal de Ozempic şi alte medicamente pentru diabet.
Pe piaţa neagră, pastilele erau vândute persoanelor interesate să slăbească.
8 farmacişti, 4 medici și o asistentă medicală sunt acuzaţi de înşelăciune şi fals în eliberarea a sute de reţete compensate, relatează Radio România Actualități.
9 dintre membrii grupului au fost plasați preventiv în spatele gratiilor. Ceilalți 4 au fost consemnați la domiciliu.
Prejudiciul adus bugetului Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, imputat celor 13 membri ai grupului infracțional, este estimat de anchetatori la peste un milion de lei.
Rețeaua de trafic, condusă de o asistentă
Procurorii şi polițiștii au destructurat rețeaua, condusă de o asistentă de la o clinică privată din București, care a falsificat 700 de rețete timp de un an pentru medicamente compensate, recomandate în tratamentul pentru diabet, cunoscute că ajută și la slăbit. Toate rețetele eliberate ilegal au fost ridicate de la 140 de farmacii din București și din județul Ilfov.
Ozempic, Rybelsus, Victoza și Trulicity sunt prescrise în mod normal pentru diabetici, dar au mare căutare pe piața neagră pentru efectele lor de pierderea rapidă a kilogramelor.
În România, aceste tratamente se eliberează doar pe bază de prescripție medicală, fiind incluse în Programul Național de Diabet Zaharat (PNS5) și decontate 100% de CNAS.
"Aceste medicamente care conțin această substanță activă - și în special mă refer la Ozempic, sunt medicamente destinate tratării diabetului, însă în ultimii ani au ajuns în atenția publicului larg datorită capacității acestora de a ajuta la pierderea în greutate într-un timp relativ scurt, prin reducerea apetitului, motiv pentru care aceste medicamente sunt căutate și de către alte persoane care nu au indicație de tratament și nici nu suferă de diabet. În România, aceste medicamente se eliberează doar pe bază de prescripție medicală, sunt incluse în programul național de diabet zaharat și sunt decontate 100% de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, a declarat prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Sectorului 1, Daniel Nedela.
Anchetatorii fac un apel către cei interesați de astfel de medicamente să evite să le cumpere de pe rețelele de socializare sau de pe site-uri neautorizate.
Ozempic, aprobat doar pentru tratarea diabetului
Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei a declarat pentru Radio România Actualități că tot mai multe persoane apelează la medicamentul Ozempic pentru a scădea în greutate, deşi nu au recomandare medicală.
Gindrovel Dumitra a atras atenţia că, în Uniunea Europeană, acest produs este aprobat doar pentru tratarea diabetului.
"Este unul dintre medicamentele inovative care au câștigat foarte mult teren în ultima perioadă și care participă la reducerea efectelor pe care le produce diabetul zaharat asupra organismului, de obicei prin anumite mecanisme care duc inclusiv la scădere ponderală, dar în același timp și la un control mai bun al glicemiei.
Din acest motiv, multe persoane care suferă de obezitate, dar care nu suferă de diabet, preferă să folosească acest medicament în afara recomandărilor oficiale, pentru că medicamentul despre care vorbim în acest moment este aprobat la nivelul Uniunii Europene, doar pentru tratamentul diabetului zaharat", a spus medicul, citat de Rador Radio România.
Citește și: Permise de conducere „originale”, vândute fraudulos pe rețelele sociale