Marea Britanie, pregătită să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina
Premierul Keir Starmer afirmă că este „dispus să contribuie la garanțiile de securitate pentru Ucraina prin trimiterea propriilor noastre trupe pe teren, dacă este necesar”.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 17 Februarie 2025, 09:42 • Actualizat: 17 Februarie 2025, 11:18
În ajunul summit-ului de urgență organizat de Franța, Marea Britanie anunță că este pregătită să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina.
Premierul Keir Starmer afirmă că este „dispus să contribuie la garanțiile de securitate pentru Ucraina prin trimiterea propriilor noastre trupe pe teren, dacă este necesar”.
Liderii europeni se reunesc luni după-amiază, la Paris, pentru a discuta despre Ucraina și apărarea continentului.
În tot acest timp, secretarul de stat american Marco Rubio se îndreaptă spre Arabia Saudită pentru discuții cu Rusia despre Ucraina, care sunt așteptate să înceapă marți.
O sursă guvernamentală a declarat pentru BBC că administrația de la Kiev nu a primit vreo invitație, însă președintele american, Donald Trump, a afirmat că Ucraina „va fi implicată” în negocierile pentru încheierea războiului.
Rusia a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat recent că cel puțin 46.000 de soldați au murit în efortul de apărare a țării.
Summit în format restrâns
Duminică, președinția franceză a anunțat că la întâlnire vor participa premierul britanic Keir Starmer, cancelarul german Olaf Scholz, secretarul general al NATO Mark Rutte și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Guvernul francez a mai precizat că la summit vor fi prezenți și liderii Italiei, Poloniei, Spaniei, Țărilor de Jos și Danemarcei.
Zeci de reuniuni anterioare au demonstrat că Europa este ezitantă, uneori divizată și slabă politic, având dificultăți în a veni cu un plan coerent pentru a pune capăt războiului din Ucraina și a gestiona relația cu Rusia, la trei ani de când Vladimir Putin a ordonat invadarea țării vecine.
Diplomați europeni au declarat că întâlnirea va avea drept scop determinarea ajutorului imediat care poate fi oferit Ucrainei, stabilirea unui rol concret al Europei în oferirea de garanții de securitate pentru Kiev și consolidarea securității colective.
Absența României de la summit a stârnit critici ale opoziției.
Consilier al președintelui interimar Ilie Bolojan, Cristian Diaconescu a oferit explicații la Digi24.
"Este un grup informal de lucru. S-a mai reunit de două ori până acum. La Paris, nu se iau decizii care să se refere la securitatea, stabilitatea regională, flacul estic, România în special. Din câte am înţeles, va fi o discuţie în ceea ce priveşte capacităţile defensive europene asigurate în favoarea Ucrainei care să se constituie în garanţii de securitate credibile. Iar pe de altă parte, un plan prin care Ucraina să obţină automat aderarea la NATO dacă acordul de încetare a focului ce urmează să se stabilească într-o formă cât mai rapidă este încălcat de Rusia”, a precizat Cristian Diaconescu.
Potrivit lui, România se află în strânsă legătură cu aliații.
"Va exista o continuare a acestor dezbateri. Este o iniţiere a unui grup de lucru care s-a constituit cu ceva timp în urmă, nu neapărat participarea este necesară, cât o atitudine de substanţă. Iar în ceea ce priveşte România, situaţia este evolutivă şi sub nicio formă România nu ar participa la orice înseamnă divizarea Europei”, a adăugat șeful Cancelariei prezidențiale.
Citește și: Nou atac cu drone în apropierea frontierei Ucrainei cu România (MApN)