Milioane de butuci de vie, distruși în Australia, din cauza supraproducției de vin
Cererea a scăzut la nivel mondial.

Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 10 Martie 2024, 11:10 • Actualizat: 10 Martie 2024, 12:11
Australienii distrug milioane de butuci de vie, urmând să scoată din pământ alte zeci de milioane, într-o încercare de a rezolva problema supraproducţiei de vin. Această țară a fost afectată dur de scăderea consumului de vin la nivel mondial.
Cererea a scăzut cel mai puternic pentru soiurile ieftin de vin roşu ce reprezintă cea mai mare parte a producţiei de vin a Australiei, în timp ce, în paralel, a scăzut cererea de vin în China, piaţa pe care această țară s-a bazat pentru creştere până în ultimii ani.
Australia, al cincilea mare exportator mondial de vin
Cel de-al cincilea mare exportator de vin la nivel mondial, Australia avea în depozit la mijlocul anului 2023 aproximativ două miliarde de litri de vin, cea mai mare cantitate din istoria recentă, iar o parte din acest vin se strică pe măsură ce proprietarii se grăbesc să scape de el cu orice preţ, potrivit Agerpres.
Aproximativ două treimi dintre viile din Australia sunt cultivate în zone irigate din interiorul ţării, cum este şi Griffith, unde peisajul este modelat de tehnicile de cultivare a viei aduse de imigranţii italieni care au ajuns în anii 1950.
Pe măsură ce marii producători de vin din Australia precum Treasury Wines şi Accolade Wines se reorientează spre sticle mai scumpe de vin, care se vând mai bine, viticultorii din Griffith au probleme, iar strugurii rămân neculeşi.
„Ai senzaţia sfârşitului unei ere”
„Ai senzaţia sfârşitului unei ere. Este greu pentru un viticultor să se uite pe geam şi să vadă o grămadă de praf în locul butucilor de vie care erau acolo de când îşi aduce aminte”, a spus şi Andrew Calabria, a treia generaţie de viticultori şi proprietarul producătorului de vin Calabria Wines.
Vinurile roșii, afectate în special
Vinurile roșii au fost afectate în mod special. În regiuni precum Griffith, preţurile la struguri au scăzut până la o medie de 304 dolari australieni (200 de dolari SUA) pe tonă anul trecut, cel mai redus nivel din ultimele decenii, de la o medie de 659 dolari australieni pe tonă în 2020, conform datelor organizaţiei profesionale Wine Australia.
Guvernul Australiei, care se aşteaptă la preţuri mici şi în acest an, recunoaşte că viticultorii se confruntă cu provocări serioase şi este angajat să sprijine sectorul, dar numeroși viticultori susțin că autorităţile ar putea să îi susțină mai mult.
Până la un sfert dintre viile amplasate în zone precum Griffith trebuie defrişate, astfel încât să se echilibreze piața, conform președintelui organizaţiei profesionale Riverina Winegrape Growers, Jeremy Cass. Acest lucru ar însemna să fie distruși peste 20 de milioane de butuci de vie de pe o suprafaţă de 12.000 de hectare, sau aproximativ 8% din suprafaţa totală cultivată cu viţă de vie din Australia, după calculele Reuters.
Printre alți mari producători de vin care se confruntă cu problema producției se numără Chile, Franța și Statele Unite ale Americii. Chiar și zone viticole celebre precum Bordeaux au recurs la defrişare a mii de hectare de vie.
Citește și: Un aeroport din Italia va avea viță-de-vie pe acoperiș, în premieră mondială