Ministrul Energiei, despre penele de curent provocate de caniculă: „Am cerut timpi de intervenţie cât mai mici”
Potrivit ministrului, echipamentele sunt vechi în multe zone, întrucât s-a investit prea puţin în Sistemul Energetic Naţional.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 19 Iulie 2024, 09:30 • Actualizat: 19 Iulie 2024, 09:29
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, invitat la „Apel matinal” de la Radio România Actualități vineri, 19 iulie, a declarat că în contextul penelor de curent ce au apărut în unele zone din cauza caniculei le-a cerut operatorilor de distribuție timpi de intervenție cât mai mici. Oficialul a precizat că în unele cazuri nu este posibilă o remediere rapidă.
Potrivit ministrului, avariile în rețea au apărut din mai multe cauze. Una dintre acestea este faptul că echipamentele sunt vechi în multe zone, întrucât s-a investit prea puţin în Sistemul Energetic Naţional.
„E vorba de transformatoare, e vorba de liniile electrice. Şi atunci când ai 10 zile, 11 zile de temperaturi cu peste 38-40 de grade Celsius acestea sunt supuse unui stres foarte mare şi atunci ele pot ceda, într-adevăr.”, a spus Sebastian Burduja.
În unele situații penele de curent nu pot fi remediate rapid
Oficialul a precizat că le-a cerut operatorilor de distribuție timpi de intervenţie cât mai mici și mobilizarea tuturor echipelor, solicitări la care aceștia ar fi răspuns. Însă, în unele situații, penele de curent nu pot fi soluționate rapid.
„Sunt şi situaţii obiective, în care anumite echipamente cedează şi sunt mai greu de accesat, trebuie să spargă un trotuar sau să spargă un drum, sau să intervină într-un alt mod şi de aceea lucrurile pot să mai dureze.
Unde a fost cazul, cum a fost la Spitalul Fundeni, s-a intervenit inclusiv cu generatoare în plus şi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, şi de la distribuitorul Enel/PPC. Deci, cred că per total, având în vedere vremea deosebit de călduroasă, condiţiile meteorologice extreme, cred că sistemul s-a comportat rezonabil.
Acum sigur că la consumator există o stare de disconfort şi e normal şi îmi cer şi eu scuze că nu întotdeauna s-a putut interveni atât de repede pe cât ne-am fi dorit”, a spus ministrul Energiei, la Radio România Actualități.
Ministrul Energiei: „Avem nevoie de producţie de energie în bandă”
De asemenea, ministrul Energiei a spus că România are nevoie de producţie de energie în bandă, la fel ca alte state, cum este Germania, care şi-a dat seama că a făcut o greșeală renunţând la tipuri de energie de producţie în bandă.
„Noi am reuşit în ultimele zile să pornim, să repornim anumite grupuri pe cărbune la Complexul Energetic Oltenia, să repornim Paroşeni în Valea Jiului şi să mai aducem undeva la 400-500 de megawaţi în sistemul energetic ca producţie, ceea ce sigur că ne-a ajutat.
În orele de seară, atunci când nu avem energie solară, în zile foarte călduroase, când nu prea bate vântul şi energia eoliană este redusă, într-o perioadă de secetă, când producţia hidro este redusă, aşa cum am avut, şi când toate aceste lucruri nu funcţionează sigur că te ajută să ai producţie fie pe cărbune, fie pe gaz, fie mai multă producţie nucleară.
Pe termen mediu şi lung avem programul nuclear şi în 2031-'32, în sistemul energetic naţional vor fi încă 2.000 de megawaţi producţie în bandă energie nucleară. Şi până atunci avem undeva la 3.500 de megawaţi în următorii trei ani, care vor fi în producţie pe grupuri pe gaz.”, a spus Sebastian Burduja.
Ministrul a subliniat că nu este înțelept ca România să renunțe la cărbune fără a pune o altă sursă de producţie în bandă în loc - gaz pe termen scurt şi mediu, respectiv energie nucleară pe termen mediu şi lung.