Ministrul Energiei: Trebuie să gândim un program de subvenții pentru prosumatori
Sebastian Burduja a subliniat că este nevoie de mecanisme de sprijin înainte de a fi impuse obligații pentru prosumatori.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 19 Iulie 2024, 09:41 • Actualizat: 19 Iulie 2024, 09:44
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, invitat vineri, 19 iulie, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități, a spus că trebuie să fie gândit un program de sprijin prin care actualii prosumatori să poată accesa subvenţii de la statul român.
Amintim că Asociaţia prosumatorilor reclamă legea care îi obligă să monteze baterii pentru stocarea energiei, precum şi faptul că sunt limitaţi la injectarea surplusului de energie în reţea.
Sebastian Burduja a subliniat faptul că președintele Klaus Iohannis a întors această lege în Parlament, astfel că în acest moment prosumatorii nu au această obligație.
„Acest fenomen a crescut foarte mult şi este un lucru bun, pentru că acesta este viitorul, să producem cât mai multă energie pe care o consumăm în casele noastre. De la 16.000 de consumatori acum mai puţin de trei ani, suntem la 120.000, peste 120.000, cu o putere instalată de 1.700 de megawaţi, deci mai mult decât centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă.
Reţelele sunt şi ele supuse unei presiuni, pentru că atunci când nu există aceste capacităţi de stocare, pot apărea diferenţe de tensiune şi vorbim totuşi de un sistem care a fost proiectat şi implementat acum zeci de ani de zile, când bineînţeles că nu exista ideea de prosumatori, nu existau prosumatori în România sau, în fine, în alte părţi ale ale lumii.
Deci e nevoie, principial, de stocare. Preşedintele României a întors această lege în Parlament, deci, în acest moment obligaţia nu există. Parlamentul se va reuni în toamnă şi cred că vor fi mai multe amendamente pe textul de lege, iar iarăşi, ca un principiu, înainte să impunem o obligaţie, trebuie să gândim un program de sprijin prin care actualii prosumatori să poată accesa subvenţii de la Guvern, de la statul român.”, a spus ministrul la Radio România Actualități.
Ministrul Energiei: Mai întâi mecanisme de sprijin, apoi obligații
De asemenea, oficialul a subliniat că în contextul în care aceste baterii nu sunt ieftine, în unele situații fiind nevoie și de înlocuirea invertoarelor pentru a putea acomoda capacitățile de stocare, este nevoie de mecanisme de sprijin înainte de a fi impuse obligații pentru prosumatori.
„Dincolo de asta trebuie să ne gândim şi la marile capacităţi de stocare, hidrocentralele cu acumulare prin pompaj Tarniţa, Lăpuşteşti, cea de la Bicaz, care se va face, cea de la vărsarea Oltului în Dunăre.
Deci sunt mai multe proiecte şi spre deosebire de baterii, aceste proiecte au o durată de exploatare de 30-50 de ani, nu de 10 ani, şi cred că este momentul să gândim proiecte legislative prin care să derogăm de la toate prevederile pe care le putem deroga, sigur, de mediu sau alte prevederi, şi să accelerăm la maxim aceste investiţii.”, a mai spus ministrul.
Citește și: Ministrul Energiei, despre penele de curent provocate de caniculă