Ministrul Grindeanu, după întâlnirea cu transportatorii: Sunt sigur că pentru orice problemă există şi o soluţie
Cele două părți au convenit o serie de măsuri, unele care pot fi aplicate de îndată, altele pentru perioada imediat următoare.
![Ministrul Grindeanu, după întâlnirea cu transportatorii: Sunt sigur că pentru orice problemă există şi o soluţie](https://www.radioromania.ro/img.php?u=https%3A%2F%2Fwww.radioromania.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2024%2F1%2F16%2F8922%2Fc177-9db90d26-1705425887d9a34e18.jpg&w=960&h=540&c=1)
Publicat: 16 Ianuarie 2024, 19:20 • Actualizat: 16 Ianuarie 2024, 21:46
În cea de-a 7-a zi a protestelor organizate de transportatorii de marfă, ministrul de resort a avut, marţi, o întâlnire cu reprezentanţii acestora.
“Acord o foarte mare atenţie solicitărilor industriei şi sunt sigur că pentru orice problemă există şi o soluţie. Sunt probleme care pot fi rezolvate de către Ministerul Transporturilor şi de companiile din subordine, dar şi subiecte care necesită un răspuns din partea altor autorităţi ale statului,” a precizat Sorin Grindeanu într-un comunicat de presă.
"În ceea ce ne privește, vom lua următoarele măsuri:
- pentru reducerea timpilor de așteptare la frontierele UE și non UE prin implementarea separării fluxurilor (unde este posibil) și prin preselecția camioanelor (se vor separa camioanele goale față de cele încărcate prin cântărire dinamică). Măsura va fi luată inițial în Vămile Giurgiu și Nădlac cu extindere ulterioară la nivel național.
- în cazul problemelor referitoare la amendarea generată de expirarea rovinietei din cauza așteptărilor la frontieră, în termen de 7 zile se vor implementa măsurile necesare și suficiente pentru eliminarea acestui aspect.
- cu privire la eliminarea toleranțelor se va reveni la toleranța de 4% pe axă și 5% pe masă totală și la toleranțele aplicate la depășirea dimensiunilor maxim admise. Termenul de implementare: 15 zile
- partenerii sociali au fost de acord cu urgentarea procedurilor de dialog social aferente proiectelor de acte normative privind ajustarea tarifelor pentru Autorizațiile Speciale de Transport (AST). Termenul de implementare: 7 zile.
- Vom promova un proiect de act normativ referitor la despăgubirea CMR (conform convenției CMR- Convenția privind contractul de transport rutier internațional de mărfuri). Termen de implementare: 10 zile.
- Vom organiza un grup de lucru pentru îmbunătățirea cadrului normativ care are ca scop eliminarea ”pirateriei” în transporturi și corelarea HG nr. 1317/2023 cu OG nr. 43/1997. Decizia se va lua în foarte scurt timp de MTI.
- Am stabilit să formăm și un Grup de lucru din care să facă parte Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și Autoritatea pentru Digitalizarea României, pentru modificarea OG nr. 49/2022 privind transportul alternativ, dar și retragerea din procedura de consultare publică/modificarea proiectului de OG prin care se modifică cadrul normativ referitor la transportul alternativ. Decizia se va lua în foarte scurt timp de MTI", a scris Sorin Grindeanu pe Facebook.
În punctul de trecere a frontierei spre Ucraina de la Siret, în județul Suceava, zeci de tractoare blochează traficul camioanelor pentru ieșirea din țară.
Pe ambele sensuri, circulă doar autoturisme și autovehicule de transport persoane, relatează Radio România Actualități.
Prefectul Alexandru Moldovan a avut, marți după-amiază, o primă întâlnire cu reprezentanții fermierilor și ai transportatorilor. Discuțiile vor continua miercuri dimineață.
Utilaje agricole ale fermierilor din Botoşani au blocat, marţi, Punctul de Trecere a Frontierei Stânca-Costeşti, relatează Radio România Iași.
Protestatarii au ocupat ambele sensuri de mers ale DN 29 D, astfel încât accesul tuturor vehiculelor către şi dinspre Republica Moldova a fost blocat.
Primarul general al Capitalei a anunţat, marţi seara, că a respins solicitarea de protest a transportatorilor şi a fermierilor, pe motiv că nu este rezonabilă.
„Am respins solicitarea de protest a transportatorilor şi a fermierilor pentru că nu este rezonabilă. Aceştia au solicitat explicit ocuparea integrală de vineri până luni a Pieţei Victoriei şi a străzilor adiacente, pentru 15.000 de maşini și utilaje”, a scris Nicuşor Dan pe Facebook.
Potrivit lui, protestul ar fi perturbat traficul în Bucureşti.
„Cel mai mare protest autorizat cu maşini a avut loc în 2017. Cele 3.800 de autoturisme au fost dispuse atunci în Piaţa Victoriei şi de-a lungul Bulevardului Kiseleff, dar fără blocarea circulaţiei”, a precizat edilul general.
În opinia sa, „dreptul la protest este consfinţit de lege, însă fără perturbarea funcţionării normale a drumurilor publice sau a transportului în comun”. „Vom aproba orice solicitare de protest care respectă legea, aşa cum am făcut şi până acum”, a conchis primarul.