Ministrul Mediului: SGR strânge 4 miliarde de lei pe an din taxa pe ambalaje
Ministrul Mediului a explicat că sistemul SGR se finanțează din trei surse.

Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 22 Mai 2024, 09:57 • Actualizat: 22 Mai 2024, 09:56
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, invitat la „Apel matinal” de la Radio România Actualități (RRA), miercuri, 22 mai, a spus că sistemul de garanție-returnare (SGR) strânge aproximativ 4 miliarde de lei pe an din taxa pe ambalaje.
Oficialul a explicat că sistemul se finanțează din trei surse. În primul rând, vinde materialul reciclabil. O altă sursă este din taxa pe industrie - adică marile sau micile companii, atunci când pun pe piață un produs, plătesc o mică taxă care asigură funcționarea Sistemului Garanție-Returnare.
„Și o a treia sursă de venituri se referă la garanțiile nerevendicate, adică acei cetățeni care au primit, au plătit garanția și au decis să arunce în altă parte acel PET, să nu-l ducă la un sistem, la un punct de colectare. Toate aceste trei surse finanțează sistemul, finanțează costurile sistemului.”, a explicat ministrul Mediului, la Radio România Actualități.
1.000 de camioane pentru colecare, pe străzile din România
Mircea Fechet a precizat că pe străzile din România circulă 1.000 de camioane și că sunt deschise centre de numărare și sortare aproape la fiecare două săptămâni. Recent, a fost deschis unul la Otopeni și au fost înființate 155 de noi locuri de muncă, pe lângă zecile de milioane de euro investite acolo.
„Imaginați-vă la sutele de locuri de muncă, oamenii care lucrează în centrele de sortare și de numărare, care, la fel, aceștia trebuie plătiți.
Deci cu cât vom fi mai eficienți și cu cât va fi mai mare procentul de ambalaje returnate, aceste sume din garanții nerevendicate se vor diminua și sistemul va trebui să compenseze din celelalte surse. Funcționează pe principiul vaselor comunicante.”, a adăugat el.